用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一入學時之主址問題
go

小一入學時之主址問題 [複製鏈接]

小一入學時之主址問題

各位daddy & mammi,

因為我家(居屋)之地址, 被劃分為"葵青"區, 但相隔只有一個小型公園之外的一個私人住宅卻屬於"深水步"......how come too unfair world!!!!

因此小女將要選擇荔景區之小學! too bad!

我想請問, 有冇人知道, 如果我家姐名下有間公屋係深水步,我可唔可以借佢地址用? 電費單加水費單可以嗎?會唔會要屋證or要到房署查呀?

十二萬分多謝!

筠筠媽咪
Athena's Mama :roll:

Re: 小一入學時之主址問題

franceshpm,

千其唔好制呀!公屋,政府一查就會查到架喇,連累埋你家姐就唔好喇.

直接叫你家姐做你個女監護人就可以喇!不過就要勞煩佢要到學校遞form及取result.

My situation is same as you.  I am living in Fanling, but my sister lives in Tai Po, I want to let my daughter study in Tai Po,  I thought I just need to use her address in one of 電費單 or 水費單.  I never think that I will bring her trouble.
:-P :-D

if 做我個女監護人, is it only
勞煩佢要到學校遞form及取result.
after 學校收了她, 便不用勞煩佢??

監護人! 好似係要有support話你兩公婆無辦法照顧之下,而找監護人幫手, 如果個個好似你地咁想,政府就唔駛查來查去啦!

即是如果兩夫婦要返工,小朋友交比親戚照顧(婆婆,姨媽,姑媽......)都無問題.如果係直系親屬就一定過關.你報小一時,張form只寫明(與監護人關係).都唔多見要求提供証明.如果要到你都交得出喇!
係!只需要交form及取result.派位後你自己攪翻就得!
tunafish:
如果政府要查,淨係虛報地址都有排佢查喇,我真係未聽過填親戚做監護人會比人charge.我見好多媽咪都轉比奶奶或媽咪做監護人.都無出事!

如果大家想搵親戚做監護人就要小心喇,婆婆麻麻係直系親屬,有出世紙做証明,無問題,但如果想搵姨媽姑爹做監護人,就最好問清楚教署先,就算得都可能要宣誓,同埋可能要你拿出証據,表明個小朋友需要由親戚照顧,都係小心為上好.

咁請問各位, 有冇人係用公屋地址報學校o架? 如果有, 請問要用什麼文件作住址証明? 如果我用家人屋企報, (非父親或母親)比人check到會有什麼後果?

謝謝大家熱烈回應!

筠筠媽咪

Sigh! I want to sort it out also,
Now being a parent is very hard, and headached....

請問有冇人可以幫o下我呀?

講開又講, 大把人租地址用, 政府邊度得閒遂個check.
‹ 上一主題|下一主題