用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 黐脷根(Tongue Tie)和語言發展遲緩的關係?
樓主: lycheema
go

[聽/語障] 黐脷根(Tongue Tie)和語言發展遲緩的關係? [複製鏈接]

回覆 # 的文章

tkyc

真係好開心, 你囡囡好勇敢,好乖!

Lycheema

妳們好!

請問去Dr. Peter Yip做剪脷根手術費要多少?  因我個大仔 (4 years old) 及細女 (2 months) 都有此問題.

我仔4歲好大力, 好唔合作,只好在醫院做手術, 約8000-9000元; tkyc囡囡3歲,但好乖好合作, 在 Dr. Yip診所即時做手術, 約2500元.

Lycheema

原帖由 DeniseTso 於 09-1-5 22:21 發表
妳們好!

請問去Dr. Peter Yip做剪脷根手術費要多少?  因我個大仔 (4 years old) 及細女 (2 months) 都有此問題.

Lycheema, thank you very much!

Denise

你個女好犀利...希望她cut完後快d講好d啦

原帖由 tkyc 於 08-12-29 20:59 發表

我個囡剛3y....其實手術過程大概10分鐘到(如果乖的話)
今日下午我帶咗呀女去旺角睇小兒外科Dr,Yip,Dr.Yip話呀女好明顯條脷根在舌頭下,
佢話唔會影響到Jane講廣東話,但英文及國語就會影響發音,Dr.Yip都建議cut脷根,
...

各位,

請問你地係點樣知道自己小朋友有黐脷根既問題? 我個女下個月就3歲, 講嘢好唔清晰, 我mami就好擔心亞女係黐脷根, 但普通兒科醫生就話亞女係發唔到個母音, 個兒科醫生寫左信比我去政府醫院check, 點知排期做assessment已經要6-8個月, 太耐喇. 我去健康院問, 佢地又話4歲先take care發音問題, 連睇都唔睇下.我應該帶亞女去邊到再check清楚?

Many thanks.

已寫過一次, 不過診斷收費要500元...但可能你囡無問題的....

我提過我仔的經歷,耳鼻喉專科和言語治療師都唔識睇,你要找小兒外科醫生看清楚呀!

一般而言, 係遺傳,條舌頭短,有無發現條舌頭成日放於牙齒內, 正常人一定長到隆起, 不能放.

脷根比較短,白,粗?

平伸出舌頭時,舌尖呈"W"形狀?

發音方面,要舌尖向上的音發不正,只到口的中部? 如"yellow"發成"yewow"..."lemon" 發成"wemon"等?

Lycheema

Dr. Peter Kam Fai YIP 葉錦輝,小兒外科醫生

旺角Nathan Road 655號大廈1105室(地鐵E1出口)
Tel no. 23916916

Dr. Yip was in 東區醫院 for many years.

原帖由 Denise_Chan 於 09-1-15 21:11 發表
各位,

請問你地係點樣知道自己小朋友有黐脷根既問題? 我個女下個月就3歲, 講嘢好唔清晰, 我mami就好擔心亞女係黐脷根, 但普通兒科醫生就話亞女係發唔到個母音, 個兒科醫生寫左信比我去政府醫院check, 點知排期做ass ...

原帖由 lycheema 於 09-1-10 23:08 發表
我仔4歲好大力, 好唔合作,只好在醫院做手術, 約8000-9000元; tkyc囡囡3歲,但好乖好合作, 在 Dr. Yip診所即時做手術, 約2500元.

Lycheema
thank you ar.....Lycheema
我e家先睇倒個post........
如大家遇上此問題可pm我,因我少上BK,我可知的都會盡量分享.....
不過我都係請教Lycheema的
其實如發現此問題,就要快d正視及解決la.....
我頭尾都係擔心咗3 day.....因在此遇到Lycheema既分享,令我和我個囡走少很多冤枉路...
Lycheema
e家我個囡中英文都叻咗好多呀,把口未停個,如發音唔準教一次就改倒la.....多謝你呀

聽到你個女有大進步,我真係好開心呀!

好好彩,我個仔至今進步亦很大, 說英文已很清楚了,而且脾氣改善了很多,可能因佢已懂得表達自己吧!很乖呢,低啺

Lycheema

原帖由 tkyc 於 09-1-24 01:00 發表
thank you ar.....Lycheema
我e家先睇倒個post........
如大家遇上此問題可pm我,因我少上BK,我可知的都會盡量分享.....
不過我都係請教Lycheema的
其實如發現此問題,就要快d正視及解決la.....
我頭尾都係 ...

孖bJAN
我唔pm嗰度p唔pm倒?
我post在此la....
Dr. Peter Kam Fai YIP 葉錦輝,小兒外科醫生

旺角Nathan Road 655號大廈1105室(地鐵E1出口)
Tel no. 23916916
其實lycheema都post咗架啦....

原帖由 lycheema 於 09-1-27 23:54 發表
聽到你個女有大進步,我真係好開心呀!

好好彩,我個仔至今進步亦很大, 說英文已很清楚了,而且脾氣改善了很多,可能因佢已懂得表達自己吧!很乖呢,低啺

Lycheema

...

咁就好啦......
祝大家都新年快樂,身體健康

回覆 # 的文章

因為有d 媽咪問開, 所以我將條link列出, 等大家可以看看外國小朋友tongue tie的例子(Photo Gallary):

http://www.tonguetie.net/index.p ... ;id=12&Itemid=3

Lycheema

牙齒健康問題

另外,亦要留意小朋友的舌繫帶短小會否造成牙齒健康問題,如下顎前牙的不整齊排列和蛀牙等,有時間可看以下webpage圖片(tongue tie個案和牙科病):

http://www.brianpalmerdds.com/pdf/frenum_pdf.pdf

.....

寶寶大舌頭?可能與舌繫帶有關

4.牙齒健康:在成年時期有些人會關心自己牙周組織,是否因為舌韌帶拉扯問題,影響到齒裂的健康與下顎前牙的排列。若是因為舌繫韌帶造成清潔上的困難,或是造成舌側和唇側牙齦的裂縫和萎縮,這時需要請牙周專業醫師評估與處理,看是否應進行手術治療。

http://www.enfamama.com.tw/stage1/mamabox/s1sbaby03_144.asp

原帖由 lycheema 於 09-2-4 23:47 發表
另外,亦要留意小朋友的舌繫帶短小會否造成牙齒健康問題,如下顎前牙的不整齊排列和蛀牙等,有時間可看以下webpage圖片(tongue tie個案和牙科病):

http://www.brianpalmerdds.com/pdf/frenum_pdf.pdf

.....

寶寶大舌 ...
Lycheema~~~47 Age 4 - Tight frenum - note pull on inside of lower jaw.之先我個女就係咁la....

是呀! 我朋友看完圖片都認為她8歲兒子有tongue tie,終於於2月7日見了Dr. Yip,即時cut了,我都有陪他們去,並看到整個手術.....

Dr. Yip在手術中話她兒子脷根好厚,大概剪了3次,終於剪好了...Dr. Yip叫道:

條脷彈咗出嚟!

大家很高興呀,都放下心頭大石....

雖然其間有點棘手,不過算是順利....之後仔仔仲食雪糕和buy玩具,沒有摟計...過了8-10天已沒有事了,佢自己都覺得條脷靈活咗, 媽咪當然開心啦....

簽名被屏蔽

好多謝你呀:) lycheema
因你放左些黐脷根(Tongue Tie)資料,我才懂得分別小女的黐脷根問題。

其實在2age時已發覺她語言發展遲緩,但仍未有察覺到她是有黐脷根。現時她3age說話仍用好大力去說,而在(協康會)語言培訓時發現她進度也是一般)因你放左些黐脷根(Tongue Tie)資料,我才懂得分別小女的黐脷根問題。THANKYOU SO MUCH

希望剪了脷根可以快d幫到小朋友啦! 我覺得很重要呀!

而我亞仔真係好咗好多!而家班主任都好喜歡他,真的乖了, 肯做中,英,數功課,佢仲成日不停口說話(剪之前軟沈默),而且發音亦改善了很多....我和工人都很雀躍....

佢現在K2可以讀出和明白家姐P.1的英文課文,和做家姐的smart ABC online功課(不能剪脷根的原故,應該是flash英文卡的原因,不過變了英文人),只是說話還是behind....

Iabelle,

其實Dr. Yip不是太清楚脷根短和言語發展遲緩的關係,因為他只是分辨脷根是短不短和剪脷根的專家,而不是兒童言語發展的專家,所以我說要"自已研究"(上網看很多資料)和自行決定剪不剪脷根,因每個人的脷根構造都不相同的,而脷根短的影響亦因人而異......

你可以PM contact no.給我, 我可以和你詳談...

Lycheema

原帖由 labelle 於 09-2-23 20:12 發表
今日我同老公帶咗 Clement 去見 Dr Yip, 佢話我囝囝係有d tongue tie, 但係佢條脷活動力能正常, 剪咗未必會令佢講野有幫助. 所以同老公商量後無剪啦

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題