用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 香香 於 08-9-21 19:53 發表
咁好都好過唔好!! 雖然自身好緊要. 但身邊係咩人都係一個幾仲要既因素. 所為近朱者赤. 近墨者黑. 小朋友定力都無咁好嘛.

我覺得最好親自去學校睇下佢地返學,放學, 觀察下D學生品行, 同D家長質素.  胡上/下好多小朋友都係來自嘉德麗, 其實又唔差.

醒目開學勳章

原帖由 香香 於 08-9-21 22:00 發表
嘉德麗係咪私校黎架?

係呀, 嘉德麗係第一城.
如果你返胡上(OR 其他沙田小學), 你要計下要幾點出門口返學. 如果搭學車可能要六點半/九上車(馬鞍山).

原帖由 香香 於 08-9-21 21:36 發表
今日我朋友都咁講. 覺得小學唔係咁重要. 話無人小學完到中學到叻.

咁你選定未呀??

我問過我仔幼稚園老師的意見, 她說我個仔讀書方面都可以應付d較深的學校, 我會試沙呂. 知道競爭好大, 不過我已有私小補底, 所以會一試.

其實在香港的情況, 似乎小學變得越來越重要, 因為佢的抽籤制度, 好多時去邊間小學會影響你去唔去到邊間中學. 而這情況似乎有個趨勢會去到幼稚園, 因為不少學校轉直資. 我常想:「如果有能力供子女去外國讀書, 就不用咁擔心了。」因為教育制度實在變得太快了, 真係太多因素講唔定.

胡素貞小學

根據教育局最新消息,將分配給下午校的沙角邨校舍修葺工程將會延遲,故本校於第一城學校原址轉為全日制小學的時間表將延至2009/2010年下學期至2010/2011學年上學期,敬請 貴家長垂注!

如果2009年入學有多一年給小朋友有多D休息時間.

原帖由 香香 於 08-9-22 11:16 發表
你個仔係咪03年8月出世架. 係咪之前03/8媽咪會既人呀!!  咁講真胡(上)又無聯繫中學. 我問過我要7:15分上校巴. 比起同區早四十五分鐘呀.

我個女而家還是比較懶的. 起身要扭計.   可能我自己都係咁. 所以. :ba ...

係呀! 咪係我囉!
原來由馬鞍山來沙田都要咁耐校車, 係唔係佢地好早上堂的呢? 你可唔可以安排到自己揍個女返學呢? 由馬鞍山去第一城, 馬鐵十五分鐘都到啦! 我個仔以前去九龍塘返學, 8:15乘馬鐵, 8:45都到學校lu.

原帖由 香香 於 08-9-22 14:45 發表
你個仔係咪叫明仔呀!! 唔記得添!!

你就好啦一仔一女. 羡慕死人喇!! 我要番工呀!! 人地話呂明才20分都好難入架!! 自選好難!! 我朋友係校友都係咁講. 

2010-11我知呀!! 我怕佢再遲咋!! 佢地話胡好深喎!! 人釘人先點?  ...

你都好好記性!
一仔一女有個唔好處, 就係如果阿仔升讀男校, 個妹就煩了. 不過沙田區好似無男校的津小.
我都知好難入呂小, 但會一試, 入唔到都重有好多選擇的. 如果你的煩惱只係校車時間問題, 我想到時你可以問下有無媬母車, 或有無同學都係住馬鞍山, 咁包車返學囉! 總有辦法解決的, 但如果係因為你唔鍾意這學校的話, 咁就另一講法. 你返工幾點出門口?
我有同事的太太以前在胡上教, 佢話間學校都好深下的. 重好多課外活動, 所以後來佢太太因為太辛苦轉了第二間學校, 轉了去一間成績較差的學校, 咁佢就做得舒服好多了.

原帖由 香香 於 08-9-22 15:26 發表
我淨係記得你個仔咋!! 其它唔記得. 因為你以前好似住馬鞍山. 所以有印像少少囉. 我最有記性今次喇!!

所以我放棄喇!! 選禧年 or主風囉.

但主風好大鼻咁. 次次打去態度都唔好. 出名都係咁衰. :b ...

今個星期五就開始交form囉喎! 你重係未決定到

原帖由 香香 於 08-9-22 16:39 發表
其實唔係攞誠意分. 跟本唔駛比. 實唔到我地架啦. 我都係要等第二次大抽獎啫!

我見你話想報禧年, 禧年有無宗教的呢? 首輪都好難入的嗎? 你有無信仰?

唉!
我仲未想定
我心儀的首位是 1 培基  2 是兩間保良局
想問下如果我  第一二次都係選培基   咁如果落選,再去保良局扣門,咁樣得唔得

我女現係保良局吳多tai 幼稚園讀
校長話  如果吳多tai 的小朋友想入保良局小學  不難呀

請指教 !
有捨必有得 有得必有失

原帖由 香香 於 08-9-22 17:42 發表
win chi:

人地話如果你心儀係朱正. 咁你自選最好又係佢. 大抽獎又係佢. 咁touch wood唔得. 叩門都有誠意分喎. 所以自選都要慎重考盧呀.

venushceng

禧年基督, 主風(天主教). 我咩都無架. 你呢? 你而家住沙田呀 ...

我剛查了, 禧年和主風都係基督教的.

我係基督徒, 不過唔係聖公會, 唔係浸信會, 所以好多學校都唔計有宗教分.

原帖由 香香 於 08-9-23 10:18 發表
唔知點揀各有千秋.昨日比我個女三間抽簽!!  佢兩次都抽中禧年. 但佢自己話要讀主風呀!! 叫我羅d大口仔磁石1,2,3. 跟住叫我編好1.主風  2,禧年 3.靈糧. 跟住我反轉調亂晒. 佢仲作幣自己抽中主風添. 因為佢話 ...

你個女三間學校都去過? 咁佢點解鍾意主風先?
係唔係多同學報所以想去??
‹ 上一主題|下一主題