用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教游水高手
go

請教游水高手 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問:想浮水浮得好(即面向天, 直一直咁,浮幾耐都得), 技巧應如何?  係咪全身登直拉緊, or 放鬆身體呢?  

謝謝!!
   0    0    0    0

呢個除左要放鬆身體外, 仲要視乎每個人既'密度', 普遍肥人會較容易, 或者死人(講笑咋)

醒目開學勳章

原文章由 alberthauyc 於 08-8-6 13:19 發表
好多人說要學浮水, 但正確其實人的身體本身是可以浮的

相反來講, 我們要學"如何不讓自己下浸" 或"不做一些動作使自己下浸"

1. 重心---在游水時,人的重心是在腰和臀部,如游泳時腰部放鬆令腰部下墮就會下浸.或游背泳 ...

Hi alberthauyc,

正如你所講問題係好多時, 就係由腹部開始下沉, 跟手整個人就像個"v"字咁下沉落水, 咁係咪由腹部開始至腳趾都更用力板到直一直, 會有改善呢???? thanks !!!

[ 本文章最後由 cy101 於 08-8-6 13:46 編輯 ]

醒目開學勳章

回覆 #1 alberthauyc 的文章

要再練習下, 多謝你先!!!

我都有以下問題想請教:

4.5歲小朋友持板踢水

1) kick 水時, 不懂用大腿力, 經想曲腳.  點樣可以改善呢?

2) 每當吹bubbles 後, 起身吸空汽時, 雙手持板會曲和大力按下浮板, 點樣可以改善呢?

原文章由 alberthauyc 於 08-8-7 09:51 發表
hi rabbitpiggy,

good morning.

Q1. 上次記得你都問過

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1636344&page=1#pid25757177

正確的自由式腳是有曲的,而不是筆直. 如教練教小朋友要"咪直"腳踢便不正確 ...

係呀, 我上次問過, 不過又找不到你的回覆.  所以又再問, 真不好意思.

非常感謝你的回覆

我地兩公婆都不會正確地swimming, 只懂求其游, 而眼見coach 成日捉住小兒的knees 呢踏水, 便誤以為腳是要筆直的.

coach 有同我地講過小兒是因不懂得用大腿力所以游得慢.

有關solution 2: 要在水中練習. 你要托住小朋友腋下, 讓他在水中保持直立位置, 之後要他伸直腳踢水. (以自由式踏水)

我想問保持直立的意思是企或是訓在水中呢?

原文章由 alberthauyc 於 08-8-7 14:45 發表
不用不好意思, 我enjoy教人游水, 而且在言語間令人明白懂得, 使自己教學表達時會更加進步,對自己都得益

Q.2 係企

至於你話你的教練

1. 捉住你囝囝的knees 踢水....
是你看錯嗎?..應捉住小腿或腳踝, 而我有是捉住大腿

2. 你囝囝怎樣踢, 可仔細說嗎?(有以下情況嗎)
a.身體遙得很?b.很大水花? C. 小腿有否踢上水面?D. 臀部在水面嗎? E. 雙腳踢的幅度大定小?

Q2.  企在踢水, 即是單腳向前踢, RIGHT?

1) 正確的應是捉住knees 以下小小的小腿.
腳踝是腳爭? 是嗎? 如是, 肯定不是腳爭. 亦肯定不是大腿.

2) 我小朋友踼水時, 是好似踏單車的, knees 完全曲, 是肯定完全用小腿踢.  我估可能他仲細, 用大腿力辛苦, 又或者他跟本未識得用.   而且雙腳又不合埋, 不知為什麼.  
身體遙得很利害下, 而且swim 左一陣後, 仲會左右swim, 而不是向前, 起初coach 說他未定, 玩玩下, 但我看下去又不似.  我都不知他是什麼原因.  
水花起初大, 但過一陣可能冇力, 冇乜水花.
雙腳踢的幅度起初大, 因是單車腳, 跟著不大, 我估因是冇力.
小腿有沒踢上水面, 我唔係好記得
臀部是否水面, 我都唔係好記得

3) 反而他合雙手敝氣只踢水會快好多, 不知點解, 不過敝氣他只能swim 很短程.

[ 本文章最後由 rabbitpiggy 於 08-8-7 15:50 編輯 ]

其實根據物理學原理和人體密度統計, 大部份人在淡水中完全靜止既情況下, 都會往下沉, 在海水裡會浮d(死海一定浮), 吸了氣也會有所幫助. 呢個亦說明了一般剛遇溺死亡的人都會沉到水底, 要過一段時間, 體內組織腐壞產生氣體, 令身體彭脹,才能升上水面.

醒目開學勳章

回覆 #2 alberthauyc 的文章

Hi alberthauyc,

游背泳時, 不能直線游, 偏向咗右邊, 應改善哪裹??? 謝謝!!!

原文章由 alberthauyc 於 08-8-7 16:32 發表
明白曬..你囝囝學左幾耐?

其實好多小朋友都是有這問題, 不用擔心.(我都有兩個學生是這樣, 要用D時間先改到,實改到的)

solution a: 你可以讓你囝囝抱住你的頸,  叫他不用踢, 只要他把腳伸正,而你找住他的大腿,用手 ...

小兒學了一年.  

solution a: 你全中了, 小兒就是kick water 時冇節奏, 起初不攰時就不停很快地kick, 跟住攰啦, 就收晒工, 之後腳開始沉下去.
謝謝你的方法, 等好天時, 我再同他practice.
請問, 如果只是找住他的大腿, 他的knees 會否又曲, 即是小腿又會向下呢?  因為小兒經常會用小腿去kick 的.

Q2. 明白了, 因為要企直, 那都是向前kick, 不是向後kick, 是嗎?

請教你, 以4.5歲小朋友而又冇這方面的天份來說學自由式是否比較困難呢?

原文章由 alberthauyc 於 08-8-8 12:16 發表
哈哈.....跟住攰啦, 就收晒工....so funny.

其實你是想他不曲腳,rite?
但教練成日捉住小朋友的小腿, 他的腳當然會直,因為是教練令他的腳直,而不過小朋友自己伸直.所以讓你囝囝抱住你的頸, 你在耳邊不停提點佢. 再用 ...

thanks.  你有道理

就是小兒自律性低, 貪玩.  

如果你問小兒這些問題, 他一定不會答你游好D游快D

請問這個age 學游泳是否只適合一些較有天份的小朋友呢?  如果沒什麼天份是否應大點才學呢?

原文章由 alberthauyc 於 08-8-8 14:19 發表
當然適合,大左重難學

我有個學生9歲先學(算是沒有天份),他的腰十分軟,好像無骨一樣, 企都是斜在一邊,行又東歪西倒,腳也是曲得很又不肯出力。平衡力亦很底,(做熱身拉腳-弓字步-企唔定1秒)。

我花了7個月時間(1lesson/week),他都可以 ...

明白了, 謝.

‹ 上一主題|下一主題