用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急, 同小朋友轉校, 書簿費有無得退呀?
go

急, 同小朋友轉校, 書簿費有無得退呀? [複製鏈接]

同小朋友轉校, 知道留位費無得退錢, 但書簿費有無得退呀?

我岩岩打過電話番學校, 佢同我講話無得退只會比番書我, 仲好寸咁話等佢通知才可以取走書本, 咁若果我又同新學校訂書, 咁未重覆囉, 究竟教育署有無講書簿費係需要退番比家長架???
   0    0    0    0

其實每間學校都會有期限比你改變主意的 , 若在期期前提出就可以退回 , 如咁啱過左無得好講,得兩個方法 :
1. 咩都交晒的的話 - 就讀一個月 , 一開學就提出轉校通知
2. 肉赤d , 交兩邊 , 真係第二間方便你的話 , 好似我咁 , 好彩有得退 反正到時都有得cam嘅 !
原文章由 2heiBBmama 於 08-8-5 11:58 發表
同小朋友轉校, 知道留位費無得退錢, 但書簿費有無得退呀?

我岩岩打過電話番學校, 佢同我講話無得退只會比番書我, 仲好寸咁話等佢通知才可以取走書本, 咁若果我又同新學校訂書, 咁未重覆囉, 究竟教育署有無講書簿費 ...

原文章由 yukping 於 08-8-6 20:42 發表
其實每間學校都會有期限比你改變主意的 , 若在期期前提出就可以退回 , 如咁啱過左無得好講,得兩個方法 :
1. 咩都交晒的的話 - 就讀一個月 , 一開學就提出轉校通知
2. 肉赤d , 交兩邊 , 真係第二間方便你的話 , 好似 ...

2邊書好似好浪費, 因為我睇過新學校d書有7成一樣, 家陣只好諗住叫舊學校早d執番d書比我, 先再叫新校買其餘的書, 點知舊校一聽到我話退學, 乜嘢禮貌都無晒, 只係勁問邊個學生呀? 個學生乜野名呀? 我當然乜都唔答佢啦, 問晒所有問題再處理, 點知佢仲乞人憎到話要等老師得閒先比番d書我 (d書佢話番咗學校喎), 我心諗執書唔使執你好多日呀?
至於番1個月舊校先轉校, 我就唔想喇, 問退學都咁無禮貌, 我怕大仔係佢個1個月會比冷落…..

我都係,一打去話退學就...........
雖然都幾千,都好肉赤,都係為仔女好先轉....好過受佢地氣

原文章由 2heiBBmama 於 08-8-7 11:08 發表

買2邊書好似好浪費, 因為我睇過新學校d書有7成一樣, 家陣只好諗住叫舊學校早d執番d書比我, 先再叫新校買其餘的書, 點知舊校一聽到我話退學, 乜嘢禮貌都無晒, 只係勁問邊個學生呀? 個學生乜野名呀? 我當然乜都唔答 ...

我果間都係話無得退,只可以拎返d書...但問緊可唔可以退返雜費中.

我果間已收茶點費、書薄費、美勞費......
我一打去問我想退學,應該怎樣,都未問有無得退,佢地話已準備好,佢問我想點,見佢咁都費時問佢有無得退....費時勞氣。

今日放咗日假同大仔攪轉校d嘢, 寫咗封轉校信拎去舊幼稚園, 起初個書記堅持無得退錢, 只會比番書我, 咁我問佢比本手冊我, 我都無用嫁, 書記仲話係呀, 就算我地比家長佢地都唔會要, 咁我未話咁可唔可以退番雜項錢呀? 佢話咁問下校長啦, 叫我等覆電 , 好好彩1個小時候, 書記覆電, 仲話今次例外比番錢我喎, 遲d會開張支票 call我去攞~
咁即係話, 無話無得退, 只係學校願唔願意退, 之前仲企硬話無, 問完校長就話有, 若果你地都無得退書簿費, 不如試下話見校長, 睇下校長會唔會通融啦~

[ 本文章最後由 2heiBBmama 於 08-8-8 18:37 編輯 ]

教統局話如果係學校拒收,就可以退番學費,但係書簿應該無得退,可能會俾番d書我咁話,我仔仔係番左一日佢地就唔想收佢,因為佢坐唔定,要人睇住,但佢地得一個老師一班

原文章由 MARSTEN 於 08-8-8 21:34 發表
教統局話如果係學校拒收,就可以退番學費,但係書簿應該無得退,可能會俾番d書我咁話,我仔仔係番左一日佢地就唔想收佢,因為佢坐唔定,要人睇住,但佢地得一個老師一班 ...

我覺得你間幼稚園好無愛心:;pppp: , 小朋友番1日學佢地就唔想收佢, 就算佢比你讀你都最好轉校啦~

其實我今日都有打過電話 去教統局, 佢地都話學校訂咗書應該無得退, 仲話唔通要間幼稚園買番你D書咩? 咁我無野講啦, 一心諗住攞番書簿走就算, 點知校長肯退錢

個個都係咁講,不過我始終要佢正式通知我先可以同佢嘈,我自己開口先咪即係我自己話唔讀攞野走,我估打死都要佢退佢都會退既,始終揚左出去佢間學校都無面

原文章由 2heiBBmama 於 08-8-8 21:43 發表

我覺得你間幼稚園好無愛心:;pppp: , 小朋友番1日學佢地就唔想收佢, 就算佢比你讀你都最好轉校啦~

其實我今日都有打過電話 去教統局, 佢地都話學校訂咗書應該無得退, 仲話唔通要間幼稚園買番你D書咩? 咁我 ...

原文章由 2heiBBmama 於 08-8-8 18:27 發表
今日放咗日假同大仔攪轉校d嘢, 寫咗封轉校信拎去舊幼稚園, 起初個書記堅持無得退錢, 只會比番書我, 咁我問佢比本手冊我, 我都無用嫁, 書記仲話係呀, 就算我地比家長佢地都唔會要, 咁我未話咁可唔可以退番雜項錢呀?  ...

你間學校好好ar!!我果間仲等緊回覆...等我再打去問下校長先,希望會退返比我la~~
‹ 上一主題|下一主題