用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德田李朋友仔入來囉喂
樓主: kt8001
go

德田李朋友仔入來囉喂 [複製鏈接]

各位,

請問妳們用的英文書是那本?  聽過其他媽咪說這間的課程好深, 請問數學會否教高一級/半級.

mkwok, hi 好開心識到你,
你仔/囡又係今年9月讀p.1呀!得閒入來傾傾
英文是用Longman, 數學用現代, 你話深唔深, 其實大部份觀塘小學都是用此課本, 而深同淺的定意是個小朋友, 我有兩個小朋友, 家姐是今年升p.2,但佢覺得p.1課本唔深, 我個仔今年升p.1但我同佢備課, 佢一d都唔明.同時都要個老師講解得好, 而小朋友明白先得, 所以因人而已的.

原文章由 mkwok 於 08-8-8 20:58 發表
各位,

請問妳們用的英文書是那本?  聽過其他媽咪說這間的課程好深, 請問數學會否教高一級/半級.

kt8001,

多謝妳的回覆, 其實係我同事的囝囝今年選學校, 佢住觀塘但吾知選邊間好, 我覺得這間的升中派位幾好.

我囝囝今年升小二但就讀緊將軍澳區的小學.

原文章由 kt8001 於 08-8-8 22:20 發表
mkwok, hi 好開心識到你,
你仔/囡又係今年9月讀p.1呀!得閒入來傾傾
英文是用Longman, 數學用現代, 你話深唔深, 其實大部份觀塘小學都是用此課本, 而深同淺的定意是個小朋友, 我有兩個小朋友, 家姐是今年升 ...

回覆 #1 mkwok 的文章

hi! mkwok,
原來你朋友個仔, 其實選校真睇個小朋友, 我地呢間真的派中是好好.... 不過都是要全級前60-80名才可, 我之前選校我不理個仔讀唔讀到, 我一定選最top先,之後如真的讀不上, 咁我會轉第二間學校再插班重讀p.2,而兆強好多小學都會收,同時水準過一般的小學的, 我個仔都是好差, 我都入了才算, 起碼都是讀過 band one有個比較麻.(此是我個人想法, 如講錯請多多原諒,謝!)

kt8001,

60-80名都好多, 我見其實如考不到前40名都派不到好的, 另我想問下有兩間校舍, 課程是否差不多.

原文章由 kt8001 於 08-8-9 09:48 發表
hi! mkwok,
原來你朋友個仔, 其實選校真睇個小朋友, 我地呢間真的派中是好好.... 不過都是要全級前60-80名才可, 我之前選校我不理個仔讀唔讀到, 我一定選最top先,之後如真的讀不上, 咁我會轉第二間學校再插班重讀p.2 ...

mkwok,
你想問邊間學校呀!其實我唔係精咋喎! 我只知我要讀兆強,所以我會了解佢和一兩間同級數的小學,聽講話兆強今年派中還要比舊校好   

原文章由 mkwok 於 08-8-9 14:30 發表
kt8001,

60-80名都好多, 我見其實如考不到前40名都派不到好的, 另我想問下有兩間校舍, 課程是否差不多.

喂喂! beywat,
我地28/8約幾多點好呀! 你係咪會坐校車? 咁你咪會晏d先到囉   我會早少少到, 因我同我個仔食早餐, 之後會到校前影下相, 話灑都是第一次返小學, 緊係留下回憶啦!

原文章由 beywat496 於 08-8-7 11:15 發表
KT8001, lky2008, Good morning

KT8001, 對不起, 琴晚手電無電, 2:16 hours.

lky2008, 人地話小朋友越難教, 越頂嘴, 即使佢自己有自信, 有自己一套, 越聰明, 越係叻女。

...

hi!hi !
你有冇收到我send比你Tsa的上網補充呀!

原文章由 beywat496 於 08-8-7 11:15 發表

KT8001, 對不起, 琴晚手電無電, 2:16 hours.

lky2008, 人地話小朋友越難教, 越頂嘴, 即使佢自己有自信, 有自己一套, 越聰明, 越係叻女。

...

kt8001,

我收到你 e-mail 比我的tsa classroom 補充網, 謝謝你。

未收到通知, 28/8 我會坐校車, 係試坐一次, 相信無回程, 我們自行回家。試坐一次係會同囡囡一齊坐, 我們一齊到達學校, 我對嗎 ?

你比我個囡給你囝囝看一看, 稍有認識, 到時幾位小朋友可以一齊回照留念。我稍後收 e-mail 啦, 係今日影的, 上次已是兩個月前的相片了。

女廁一事, 原來小一層有兩格踎廁的, 我打算教囡囡用踎廁。

校車一事, 大車有惡嬸嬸, 有校車風紀, 她們會盡力維持秩序, 我鬆了一口氣。

食飯事宜, 都唔知點死啦, 你幫下我啦。 s   l    o     w  --------  s ---- l ------ o ---------w  龜速食法。

kt8001, 你為人甚為好傾, 好攪笑, 我好鐘意同你講電話, 我係長舌婦 以後有排同你交流一生大事了。

原文章由 kt8001 於 08-8-9 21:31 發表
喂喂! beywat,
我地28/8約幾多點好呀! 你係咪會坐校車? 咁你咪會晏d先到囉   我會早少少到, 因我同我個仔食早餐, 之後會到校前影下相, 話灑都是第一次返小學, 緊係留下回憶啦!

...

lky2008, 人地話小朋友越難教, 越頂嘴, 即使佢自己有自信, 有自己一套, 越聰明, 越係叻女

...

HMM......我女唔係呢隻,佢係個D話唔聽個鍾,亦自尊心好強個隻,話吓佢,唔係博到行,就發脾氣或喊。

原文章由 mkwok 於 08-8-8 20:58 發表
各位,

PRIMARY LONGMAN EXPRESS (PLE)

MATHS》》都係一般程度,但D WORKSHEETS好DIFFICULT。

Thanks for your information.

原文章由 lky2008 於 08-8-11 08:59 發表

PRIMARY LONGMAN EXPRESS (PLE)

MATHS》》都係一般程度,但D WORKSHEETS好DIFFICULT。

beywat496 ,
唔好意思, 我呢幾日好忙今日才睇到你囡囡的相, 我都覺得你個囡是個叻囡, 如你問我點解.... 唔知呀! 總之好SMART囉,

[ 本文章最後由 kt8001 於 08-8-12 22:19 編輯 ]

beywat496,
thank you, keep contact.  

原文章由 kt8001 於 08-8-12 22:02 發表
beywat496 ,
唔好意思, 我呢幾日好忙今日才睇到你囡囡的相, 我都覺得你個囡是個叻囡, 如你問我點解.... 唔知呀! 總之好SMART囉,  

Hello ! 我女放完暑假就K3 ,要報小一, 想問問你們點樣可以入到德田李少強?
有冇什麼秘訣呢?
可唔可以教教我!!Thank !!!

自行收生係要計分  無 秘訣
抽籤睇好彩  無 秘訣
叩門秘訣 : 平時多方面裝備小朋友, 因為叩門期間都唔知學校開邊範, 要見幾位老師才最後見校長一關, 我個人覺得無指定範圍。
我聽聞校長鐘意收 金麗幼稚園學生。
我個女 interview 個日, 有三成小朋友都是穿著金麗幼稚園校服, 我估係佢地有幼稚園校長教路, 個個穿晒整齊校服, 個個小朋友都好 smart 。

原文章由 lololove 於 08-8-14 10:29 發表
Hello ! 我女放完暑假就K3 ,要報小一, 想問問你們點樣可以入到德田李少強?
有冇什麼秘訣呢?
可唔可以教教我!!Thank !!!

[ 本文章最後由 beywat496 於 08-8-14 21:21 編輯 ]

kt8001

我已將你囝的俊俏相片與我囡進行【相睇】了。
28號知結果, 睇下可唔可以撻著。

記得帶相機wor !

原文章由 kt8001 於 08-8-12 22:02 發表
beywat496 ,

[ 本文章最後由 beywat496 於 08-8-14 21:18 編輯 ]

beywat,
....我一定記得bring,
如0岩唔好咁怏收禮金喎! 等我仔儲下錢先......

原文章由 beywat496 於 08-8-14 20:33 發表
kt8001

我已將你囝的俊俏相片與我囡進行【相睇】了。
28號知結果, 睇下可唔可以撻著。

記得帶相機wor !

hoganmama,

點解bk咁難上架!
今日都入來入去都唔到, 還有本來好多朋友仔, 但一日間打回原型, 激死人啦!
我同ilove個女班呀! 都好有個照應.~~~~~~~~bk呀! 你幾時正常返呀...................

呀! 我死啦! 我入來入去BK都SAVE唔到我想講的說話....朋友你地去左邊呀! 救命呀!
‹ 上一主題|下一主題