用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德田李朋友仔入來囉喂
go

德田李朋友仔入來囉喂 [複製鏈接]

各朋友德田李入來傾下囉喂!

0    0    0    0

囡囡得唔得呀???

我個囡今個月28號返學啦, 好緊張。

我仲有好多嘢未備好。

原文章由 kt8001 於 08-8-4 16:41 發表
請問有冇人仔仔今年9月入了德田李兆強小學! 入來TALK TALK 呀!

啱啱路過,入來8吓!

我女女唔係今年新入的。佢今年升3年班!係TTLSK讀左2年喇!

Hi! 你好呀!
好高興識到你, 其實男女都冇所謂啦! 想識多d人啫, 到時有功課上有問題,都可以問下.... 其實我有個女女都今年升二年級, 之前都是較呢個網能識到幾個女女的同學仔媽咪,所以有咩唔明的事, 可即時問到, 咁就無驚險就過了一年, 今年一樣同下我個仔識下朋友仔外,最緊要識到各位大家有個照應啫!  

HI! HI!
好高興到識你! 我都有個女女讀緊, 不過今年升二年級, 今年我個仔就升一年級, 但我個仔唔知係咪年尾仔, 所以我都好怕佢追不上....得閒入來傾傾呀! 比D心得

原文章由 lky2008 於 08-8-5 10:46 發表
啱啱路過,入來8吓!

我女女唔係今年新入的。佢今年升3年班!係TTLSK讀左2年喇!

原文章由 kt8001 於 08-8-5 11:06 發表
HI! HI!
好高興到識你! 我都有個女女讀緊, 不過今年升二年級, 今年我個仔就升一年級, 但我個仔唔知係咪年尾仔, 所以我都好怕佢追不上....得閒入來傾傾呀! 比D心得

...

HI!我女11月出世,都艋車邊啦!
2年級上學期都OK的,但下學期會深好多,功課多好多。

lky2008, kt8001,

真係好啦, 由一年級到三年級都有家長傾吓喝, 我係新手小一媽咪, 真係好需要你們的提點。

請問有無 open day, 因為我老公未去過呢間學校, 咩到唔知。佢而家想知個囡讀間咩學校。

希望呢個 topic 咁好沉落去無晒影。

我想問清楚, 我本電腦書別人比的, 無 cd, 你地以前有  cd 嗎 ????  隻 cd 係無用的, 還是學校派的。新版是否有  cd 架 ???

原文章由 kt8001 於 08-8-5 11:00 發表
Hi! 你好呀!
好高興識到你, 其實男女都冇所謂啦! 想識多d人啫, 到時有功課上有問題,都可以問下.... 其實我有個女女都今年升二年級, 之前都是較呢個網能識到幾個女女的同學仔媽咪,所以有咩唔明的事, 可即時問到, 咁就無驚險就過了一年, 今年一樣同下我個仔識下朋友仔外,最緊要識到各位大家有個照應啫!

我囡12月出世, 而家仲係好 baby, 連車邊都怕艋唔到。

自理仲慘, 我教識佢去大大自己抺 pat pat, 但係未教抺廁版, 唔知教佢舖定係抺好 ???

原文章由 lky2008 於 08-8-5 11:21 發表

HI!我女11月出世,都艋車邊啦!
2年級上學期都OK的,但下學期會深好多,功課多好多。

原文章由 beywat496 於 08-8-5 12:00 發表
我囡12月出世, 而家仲係好 baby, 連車邊都怕艋唔到。

自理仲慘, 我教識佢去大大自己抺 pat pat, 但係未教抺廁版, 唔知教佢舖定係抺好 ???

...

OPEN DAY》》我記得有,差唔多開學時囉!

COMPUTER CD》》我唔記得囉!

我會叫女女舖定TISSUE囉!但我要聲明學校TOILETS係好DIRTY, SMELLY,好惡頂架!

由八時上堂至三時, 估計要去四次, 咁要帶好大卷, or 多包 tissue囉?

你地洗唔洗坐校車?

原文章由 lky2008 於 08-8-5 12:07 發表

我會叫女女舖定TISSUE囉!但我要聲明學校TOILETS係好DIRTY, SMELLY,好惡頂架! ...

beywat496,

我個仔都係剛肯自已捈pat, 初時都唔肯自己, 要打要鬧, 有次我唔彩佢由得佢自己,攪到佢大哭又坐都佢腳痺, 佢才肯自己攪.
我住觀塘, 要坐校車(7:50上車-4:15下車)其實都ok,
而電腦書是冇cd的,我上下刪都冇cd,我用返佢家姐果本.其實上堂(8:15am-3:40pm)

原文章由 beywat496 於 08-8-5 18:59 發表
由八時上堂至三時, 估計要去四次, 咁要帶好大卷, or 多包 tissue囉?

你地洗唔洗坐校車?

hi! lky2008,
係呀!我個女都話廁所好難頂,我唔叫女女舖紙巾,是叫個女企上去,因我覺得舖上去可能坐時會冼走了紙巾就慘啦!好怕D菌,到時手尾長,無公德都冇法,聽講話好多人都唔沖廁添....好嘔心 我個女都好D暫都追到,但升了小二就唔知,我個仔就慘啦!我問佢好多小一中文都好多字唔識,英文仲慘,都唔知點.現在我每日都叫佢默一課書備課,係喎你女女小二起有冇用普通話上堂呀!我個女話一定要用普通話上堂,我好怕佢追唔上,不過佢喜歡冇法啦!  

原文章由 lky2008 於 08-8-5 12:07 發表

我會叫女女舖定TISSUE囉!但我要聲明學校TOILETS係好DIRTY, SMELLY,好惡頂架! ...

BEYWAT496,
不如28/8我地約返學呀!因果日要聽講坐的,睇下我地可唔可以一班. 

原文章由 beywat496 於 08-8-5 18:59 發表

你地洗唔洗坐校車?

真係好呀, 你肯同我一齊聽講座, 指點我呢個新手媽咪, 真是太感激你了。 For my phone, please check your PM.

同你個仔一班就好啦, 我個囡d 衰嘢, 你個仔可以'報串'比我知啦。
我個囡上堂不專心, 時時同人傾跟。功課又烏丁丁。我從來都唔知佢幼稚園發生咩事, 連全班同學個名都講唔晒。

我囡囡要坐校車(7:40上車-4:10下車)

我真係要請教你關於去洗手間一事啦。

嘩, 你個仔可以同你默書備課, 真係好勁。我位小姐仲係日日由朝玩到黑(興趣班, 佢上堂就當玩), 一叫佢做功課溫書就'我死亡'。

原文章由 kt8001 於 08-8-5 22:15 發表
BEYWAT496,
不如28/8我地約返學呀!因果日要聽講坐的,睇下我地可唔可以一班. 

beywat496,
你e比我你的電話,我的e-mail:
[email protected] 我個囡是敲門入的,個仔跟家姐, 我都好想個仔可同你囡一齊呀! 我個仔又係喜歡傾計,幼稚園教長都話佢心散 坐唔定, 之前我已日日都返學路上同佢背書, 日日背應該都識啦!但佢唔係,背好多次之後第問返佢他可以完全唔記得, 你話死唔死呀! 呢間學校都已經唔係谷啦!我朋友讀聖馬太才變態日日都有14-15樣功課,星期五都有成20樣, 個個星期都是默書測驗, 我地起碼在最後果堂是功課堂,回來大部份都做好,我知道我個仔唔叻,所以我在暑假要同佢攪攪, 同時現開始同佢講國語,因二年後要有國語班上堂.

原文章由 beywat496 於 08-8-6 00:17 發表
真係好呀, 你肯同我一齊聽講座, 指點我呢個新手媽咪, 真是太感激你了。 For my phone, please check your PM.

同你個仔一班就好啦, 我個囡d 衰嘢, 你個仔可以'報串'比我知啦。
我個囡上堂不專心, ...

lky2008 ,
請問你, 你話你個女都係年尾女, 但你什樣教你囡囡, 麻煩你指點下, 我真好頭痛呀! 我已經現同佢溫緊一年級的書, 佢好難入腦,又打又鬧,其實我真好怕佢長此下去,佢唔喜歡讀書呀!你話什算, 我現同佢講英文, 佢一句話(唔識唔學)好抗拒... 都唔知點算...你有冇辨法救下我呀!

原文章由 kt8001 於 08-8-5 22:13 發表
hi! lky2008,
係呀!我個女都話廁所好難頂,我唔叫女女舖紙巾,是叫個女企上去,因我覺得舖上去可能坐時會冼走了紙巾就慘啦!好怕D菌,到時手尾長,無公德都冇法,聽講話好多人都唔沖廁添....好嘔心 我個女都好D暫都追到,但升了 ...

我女女的普通話都唔好的,但都OK啦!SO普通話上堂係冇問題的。

去TOILET呀!因我女女個腎有事,我唔會俾佢企上去個板到,怕佢唔小心跌瞋。

原文章由 kt8001 於 08-8-6 21:44 發表
lky2008 ,
請問你, 你話你個女都係年尾女, 但你什樣教你囡囡, 麻煩你指點下, 我真好頭痛呀! 我已經現同佢溫緊一年級的書, 佢好難入腦,又打又鬧,其實我真好怕佢長此下去,佢唔喜歡讀書呀!你話什算, 我現同佢講 ...

我都冇乜計喎!因我女係難教個隻!野野都頂嘴。讀書我覺得都係睇個小朋友本身囉!

KT8001, lky2008, Good morning

KT8001, 對不起, 琴晚手電無電, 2:16 hours.

lky2008, 人地話小朋友越難教, 越頂嘴, 即使佢自己有自信, 有自己一套, 越聰明, 越係叻女。

原文章由 lky2008 於 08-8-7 09:01 發表

我都冇乜計喎!因我女係難教個隻!野野都頂嘴。讀書我覺得都係睇個小朋友本身囉!

beywat496,

不緊要, 我其實都要sleep啦! 我都估唔到第一次同你傾計可講到雞啄唔斷, 哈!講起小朋友就咁多野講, 下次我地討論下點樣對付隻蝦子餅(老公)

原文章由 beywat496 於 08-8-7 11:15 發表
KT8001, lky2008, Good morning

KT8001, 對不起, 琴晚手電無電, 2:16 hours.

lky2008, 人地話小朋友越難教, 越頂嘴, 即使佢自己有自信, 有自己一套, 越聰明, 越係叻女。

...
‹ 上一主題|下一主題