用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HK Preschool
go

HK Preschool [複製鏈接]

想同囡囡考hkps的pn, 想請問有沒有家長知道, hkps是傾向活動教學還是傳統教學的模式. 另外想請問知不知功課多不多, 程度深不深?

想同囡囡選一間比較活動教學的, 而心儀hkps是因為語文強. 但又怕是比較"谷"學生的學校, 怕會選錯. 如大家有資料, 請幫忙分享. 謝謝.
   0    0    0    0

我聽人講過係 活動教學
我自己都好中意呢間
我囝囝都係下年讀 pn呀

原文章由 GUB 於 08-8-4 02:20 發表
想同囡囡考hkps的pn, 想請問有沒有家長知道, hkps是傾向活動教學還是傳統教學的模式. 另外想請問知不知功課多不多, 程度深不深?

想同囡囡選一間比較活動教學的, 而心儀hkps是因為語文強. 但又怕是比較"谷"學生的學 ...

想同囡囡選一間比較活動教學的, 而心儀hkps是因為語文強. 但又怕是比較"谷"學生的學 ...

我囡囡讀緊呢一間,係活動教學,佢而家讀緊k1,升k2.功課不多,上學期畫線,下學期寫下字咁,原全唔係谷學生的,
語言方面,我個女唔識國語,讀左一年,而家國語不錯,咬音準,好鐘意講,英文呢,老師走左幾次,我個女見到西人都唔多鐘意,英文進步不大

thanks all.

Dear may123
那老師的turn over rate都幾高喎. 這都是一個要考慮點呀.
overall你滿意學校嗎??? 你小朋友讀得開心嗎?

有時真係幾大壓力呀, 好怕同囡囡選錯學校呀. 其實我要求都是讀得開心, 同埋學好兩文三語.

May123, may I know which hkps is your daughter studying at?  Kowloon Tong, Shatin...?

有無媽咪知道九龍塘HKPS既校車服務管理得好嗎?每架車載幾多個小朋友?保姆又有幾多個呢? 住將軍澳的話﹐校車路線會係點? 車程要幾耐?

我好重視語言﹐所以對呢間學校都好有興趣。

may 123,我個囡會在9月讀hkps的n1, 你個囡有無讀n1呀?如有,校方的照顧如何?小朋友的適應又點呀?

醒目開學勳章

GUB,

我都打算同仔仔報考呢間, 聽講好似好難考得入, 都唔知呀仔有無機.  盡下做呀媽既力吧, 我又係想仔仔接受語文好既教育, 又唔想太勁谷果種.  希望我地無選錯. hkps 係活動教學的.

原文章由 dmb 於 08-8-7 18:09 發表
may 123,我個囡會在9月讀hkps的n1, 你個囡有無讀n1呀?如有,校方的照顧如何?小朋友的適應又點呀?

有呀,那裡的姐姐好好的,照顧可放心,小朋友適應不錯,以我個女那一班來說,大約一星期巳全部人沒有喊,只得一個

原文章由 GUB 於 08-8-5 13:45 發表
thanks all.

Dear may123
那老師的turn over rate都幾高喎. 這都是一個要考慮點呀.
overall你滿意學校嗎??? 你小朋友讀得開心嗎?

有時真係幾大壓力呀, 好怕同囡囡選錯學校呀. 其實我要求都是讀得開心, 同埋學好兩 ...

係呀,外籍老師係好大的流失的,但都好睇下個老師本人,我個女第一年,未走過,第二次,嘩,換左三個老師,英文沒有進步過,我的小朋友讀得好開心,好鐘意返學

原文章由 monkey05 於 08-8-8 13:11 發表

GUB,

我都打算同仔仔報考呢間, 聽講好似好難考得入, 都唔知呀仔有無機.  盡下做呀媽既力吧, 我又係想仔仔接受語文好既教育, 又唔想太勁谷果種.  希望我地無選錯. hkps 係活動教學的. ...

我就覺得唔難考喎,我識的朋友要考的,全部都得,好多最初後備,但陸續都打緊電話,仲要係上午班喎

原文章由 劉B媽咪 於 08-8-7 15:25 發表
May123, may I know which hkps is your daughter studying at?  Kowloon Tong, Shatin...?

沙田

醒目開學勳章

原文章由 may123 於 08-8-8 13:34 發表

我就覺得唔難考喎,我識的朋友要考的,全部都得,好多最初後備,但陸續都打緊電話,仲要係上午班喎

即係火炭唔太難考到喎.  見d 人講 kowloon tong 果間就講到好顛咁.  火炭果我打算報架, 因近我住既地方.

回覆 #11 may123 的文章

我係2 月時已waiting list, 點解唔打比我呀?? 之前 考kln tong 考唔到呀!!!! 勁傷
心!

我想請問一下hkps,是什麼學校?

hkps=hk preschool 樂基幼兒學校

我心儀是九龍塘那間, 因住九龍, 返學近. 火炭對我就太遠了一點.

我心目中的幼稚園, 是能夠開開心心返學, 讓小朋友主動同享受學習, 不要多功課同考試, 並能學好兩文三語. 希望hkps是我心目中的那樣.

不過好似真係幾難考, 都係試一試啦!

原文章由 monkey05 於 08-8-8 13:11 發表

GUB,

我都打算同仔仔報考呢間, 聽講好似好難考得入, 都唔知呀仔有無機.  盡下做呀媽既力吧, 我又係想仔仔接受語文好既教育, 又唔想太勁谷果種.  希望我地無選錯. hkps 係活動教學的. ...

monkey05,
same same. 我希望語文好, 但又讀得開心唔好谷. 不過我住九龍, 所以會考九龍塘那間. 其實除了樂基, 你仲有無心水? 我知維記都符合我地的條件, 但仲難入.

Will u also consider Tutor-time?  My baby is now taking their toddler playgroup and they have a native english/mandarin speaking teachers teaching the language.  One of my friend's daughter studied their pre-nursery class for 1/2 yr and her girl is able to speak quite good mandarin.

原文章由 GUB 於 08-8-8 18:37 發表

monkey05,
same same. 我希望語文好, 但又讀得開心唔好谷. 不過我住九龍, 所以會考九龍塘那間. 其實除了樂基, 你仲有無心水? 我知維記都符合我地的條件, 但仲難入. ...

原文章由 GUB 於 08-8-8 18:35 發表
hkps=hk preschool 樂基幼兒學校

我心儀是九龍塘那間, 因住九龍, 返學近. 火炭對我就太遠了一點.

我心目中的幼稚園, 是能夠開開心心返學, 讓小朋友主動同享受學習, 不要多功課同考試, 並能學好兩文三語. 希望hkps ...

HKPS kowloon tong is really good. worth of money.  many grad. goes to famous school, yan Wah, DGS, kln tong primary, st. paul co. ed.    During k1-3, they employ professional outside to teach the kids, musical instruments, eg, violin, africa drum....., sports.    two master, chinese and foreign teachers all the way thr. K3.   they also help parent to do profilo, provide free interview training class for the kid.    have a look at their web site.   

They promote and encourage readings at the kinder.  All the kid study happily.  The only disadv. is that the admin. office is a little mess.
Ewong
‹ 上一主題|下一主題