用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鬼佬教英文無責任心
go

鬼佬教英文無責任心 [複製鏈接]

各位家長,
最近幫個仔搵咗個鬼佬教英文, 點知上咗3堂突然唔見咗人, 本來約好上堂, 等極都唔見人, 打電話比佢又冇人接, 都唔知發生咩事, 就算唔教, 不論係咩原因都好, 總應該通知人, .但佢又無搵我,又無打電話比我,又無send email 或 msg比我, 累我白等佢一場, 後來email 問佢點解咁無責任心, 佢仲居然用粗口駡我, 簡直不知所謂. 一d自責都無, 真係激到一泡眼淚.
我而家將佢的資料提供出來, 家長們, 你哋要注意呀,千萬不要搵佢教仔女呀. 佢個名叫Luke Harrison, 英國人, 約24-25歲, 同個女友叫Jade住西貢白沙灣, 手腳有紋身, 今年1月才到香港, 之前喺韓國話教英文, 仲話自己攞過甚麼popular teacher award 嘅獎.
千萬不要搵佢教英文呀, 簡直係貼錢買難受.
   0    0    0    0

唉,好多外籍人士都係亞洲混水摸魚!  在不同的centre都遇過上堂打呵欠的英文老師,又試過搵英文tutor上門,如果係"老外"那種,好多都係無尾飛鉈!!  也遇過好好的NET, 有學歷有經驗,不過真係好人難求。

我都知呢d老外會突然人間蒸發, 但冇諗過咁快, 只係上咗3堂咋, 仲衰到用粗口鬧人, 唉.......

我知道很多外國人都是不太懂得教英文,睇得、講得、唔可以教。我曾經去過一間幼稚園參觀,有一位外國後生仔拿著結他便唱幾首兒歌,便教一節課,學校還跟我們說他用Music Approach 教,我便不太認同了。

真的要外國人教才是好的英文嗎?

In fact, 外國人 do not know how to teach English, like grammer, sentence structure, English writing, etc. Because their English is mother tongue and does not understand how the chinese can learn English well. We should buy their advantage, e.g. speaking, listening only. For writing, grammer, better to find a local English teacher.

So some schools selling that 外國人 teaches Maths, English, etc. I doubt their effectiveness.

原文章由 Varly 於 08-8-4 22:44 發表
我知道很多外國人都是不太懂得教英文,睇得、講得、唔可以教。我曾經去過一間幼稚園參觀,有一位外國後生仔拿著結他便唱幾首兒歌,便教一節課,學校還跟我們說他用Music Approach 教,我便不太認同了。

真的要外國人教才是好 ...

這又不盡是,外國人也有持教育專業,也有"Teach English as Foreign Language"的專業資格,只是有這些資歷而在香港教學的已不多,有辦國際學校的前輩說,好的"老外"都跑往北京上海的國際學校去!  這是現象,也是潮流。

原文章由 馬媽媽 於 08-8-5 09:31 發表
In fact, 外國人 do not know how to teach English, like grammer, sentence structure, English writing, etc. Because their English is mother tongue and does not understand how the chinese can learn Engli ...

I think that the foreigners teaching English is good in terms of conversation and listening. That cannot easily be replaced by the local English teachers.

NET with good qualification is very difficult to be found. But there are still some responsible ones.

原文章由 ferrariwo 於 08-8-5 10:25 發表
其實,外國人學習佢地o既英語,同香港人學o既英語,方式係唔同o既,好奇怪香港人還搵佢地教香港人?

原文章由 GraceMan 於 08-8-3 23:20 發表
各位家長,
最近幫個仔搵咗個鬼佬教英文, 點知上咗3堂突然唔見咗人, 本來約好上堂, 等極都唔見人, 打電話比佢又冇人接, 都唔知發生咩事, 就算唔教, 不論係咩原因都好, 總應該通知人, .但佢又無搵我,又無打電話比我,又 ...

Do you know whether that guy is a qualified English teacher or not before you hire him??

In fact,there are many good and responsible foreign teachers. You'd better search someone who teachs in IS and holding teaching certificate.

識睇,識讀,識聽,識講 唔等于 可以教學..教學是一种技巧,THAT'S WHY要有師範學校!!好似我有普通話等級資格.只表示我普通話發音準確,唔等于我可以教學~
親子王國以外之連結已被刪除

原文章由 雪迪 於 08-8-6 23:56 發表
吾可以話全部外國人都係咁!吾好太主觀啦!

好似我女個外籍老師真係好有交帶,教完之後會好長氣咁叫佢要特別留意d乜野,做得好佢真係買埋野請你食.老師見到我都會主動同我分享,佢有d乜野要注意,要改.雖然好多人都話外籍 ...

可否比你個女的外籍老師資料我呀?  多謝

其實唔係話全部都係咁, 我都覺得真係一個個, 我舊同事開頭黎香港時就係教英文, 得個19歲女, 佢同我覺嗰陣時搵好多架,不過就悶到佢死, 教埋d 對佢黎講超簡單既嘢, 同埋d小朋友又曳, 我聽完之後,先對英文教師抱住懷疑態度

所以我都係覺得, 請英大老師係以同佢地聽/讀/傾為主, 等佢有多d機會聽&講&用英文溝通.

不過樓主嗰個又真係不知所謂,講粗口都有, 等我即刻諗起我個舊同事.....佢地真係唔係.....後生仔女囉....

雪迪.....請PM你個女既英文老師資料給我, 我也想參考一下. thx

I saw his post in hklanguagetutor.com!!!

唔一定外國人教english先好既.要搵好人好難架.可憐天下父母心想小朋友english可以講得lok lok 聲
車車.....
有車車就okay,
車車bblike車車
‹ 上一主題|下一主題