用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 寶血上智家長請進
樓主: wawachoy
go

寶血上智家長請進 [複製鏈接]

請問你們小朋友讀那間小學

聽亞女講:鄰班在上星期己測了數學,有個同學用「難到 」來形容。

uote]原帖由 *dora* 於 09-2-23 23:44 發表
功課真是少了一點, 但默書, 測驗又來啦! 她們也開始忙碌了!

[/quote]

星期三測數,今晚先開始溫習.阿囡話:主要溫生字.

原帖由 wawachoy 於 09-3-2 14:40 發表
聽亞女講:鄰班在上星期己測了數學,有個同學用「難到 」來形容。

uote]原帖由 *dora* 於 09-2-23 23:44 發表
功課真是少了一點, 但默書,  ...

傻媽媽007 , *dora , Littlepoohpooh
你們的囡囡會唔會参加奥數班?我就想亞女参加,但亞女唔多愿意,有乜計?

回覆 # 的文章

我個女之前都唔肯, 講咗一大堆道理都唔采, 點知有日放學返黎, 話個同學參加, 叫佢陪, 就系咁, 佢就參加咗啦, 佢地呢個年紀都系只有同學 ,朋友先影響到佢地, 我地講10句都唔及佢啲同學,朋友1 句呀.

原帖由 wawachoy 於 08-8-3 21:55 發表
小女今年升上智F1,請教各位同學家長,你們女兒的午餐如何安排?
銜接班已上了一個星期,各位同學的反應如何?聽說已經分班,是如何分的?有無同學家長可告知?謝謝! ...

對不起,我想知道一下銜接班是否要上幾個星期?幾時開始會上?是否包括中英數三科?

上年(08)升中銜接的情況:
日期是2008年7月28日至8月8日,共10個上午.
內容只是英語的.

原帖由 NiceDay 於 09-3-25 14:27 發表

對不起,我想知道一下銜接班是否要上幾個星期?幾時開始會上?是否包括中英數三科?

原帖由 *dora* 於 09-3-27 12:19 發表
內容只是英語的.

Thank a lot.

內容只是英語的.

咁好記性既... 比個叻你.

我都系咁講.

內容只是英語的.

好開心. 好耐冇比人讚啦!
其實我不是好記性,只是收集阿囡的通告.

原帖由 傻媽媽2007 於 09-3-31 18:03 發表

咁好記性既... 比個叻你.

Thanks.

近況如何?今天普通話test.阿囡話
明天, 中文test. 可以open book. 我話

原帖由 wawachoy 於 09-3-31 22:13 發表
我都系咁講.

昨日是Quiz, 8號才是test. 阿囡話放完Easter就會有好多科都test.

原帖由 *dora* 於 09-3-31 22:29 發表
Thanks.

近況如何?今天普通話test.阿囡話
明天, 中文test. 可以open book. 我話

回覆 # 的文章

系呀..我都開始擔心, 見佢唔系好緊咁... 哎.... 家下做人父子真艱難. 我想幫個女搵私人補習中文, 大家有無好介紹呀?

我都想幫亞女找個人補習,不過系補數......

原帖由 傻媽媽2007 於 09-4-4 23:14 發表
系呀..我都開始擔心, 見佢唔系好緊咁... 哎.... 家下做人父子真艱難. 我想幫個女搵私人補習中文, 大家有無好介紹呀?

Hello  Wawachoy & Dora,

好耐無系度留言, 大家點呀 ? 亞女考完晒試, 個心就成日飛咗去, 成日話系屋企悶, 成日想同啲同學去玩, 哎...... 我都唔知點教佢去, 佢都有課外活動, 一星期4日, 但系又話要同同學去買書包, 又話要買 T-shirt , 我有啲開始管佢唔住既感覺.  你地囡囡點呀?

傻媽媽2007 & Dora,
大家好!偶然入來看到傻媽媽的留言,好開心.
最近不用上學,亞女都有話悶,唯有盡量抽時間陪佢去下街,安排些活動.囡囡暫時都沒提出要自己去街,如果她提出,我都會盡量勸她不要去.
不知不覺就過了一個學年,好高興認識两位,希望大家保持聯絡.

原帖由 傻媽媽2007 於 09-6-30 13:48 發表
Hello  ^去買 ...

原帖由 wawachoy 於 09-7-1 01:54 發表
傻媽媽2007 & Dora,
大家好!偶然入來看到傻媽媽的留言,好開心.
最近不用上學,亞女都有話悶,唯有盡量抽時間陪佢去下街,安排些活動.囡囡暫時都沒提出要自己去街,如果她提出,我都會盡量勸她不要去.
不知不覺就過了一個 ...

wawachoy, 你就好啦, 個女咁乖, 我有時真系比佢激到標煙呀~~~我系5月份, 有個朋友介紹咗個補習姐姐比我地, 咁亞女就開始補啦, 雖然得個幾月時間, 不過亞女就話明咗好多, 又其是系數, 下星期睇下我比既$$$同啲成績有無成正比先...

傻媽媽2007 :
我個女和以前比較,都有些唔同咗,在好多事情上都有自己的意見,有時重好執着,可能這是成長的必經階段,開始有自己的思想和個性,,做亞媽唯有比多的耐性去引導她們,現在做人父母眞不易!

講起下周取成績表,我有點矛盾:雖然亞女這一年的表現都中規中矩,但都想約見老師了解一下情況,唔知老師会唔會嫌「煩」,你們點打算?

原帖由 傻媽媽2007 於 09-7-2 17:37 發表

wawachoy, 你就好啦, 個女咁乖, 我有時真系比佢激到標煙呀~~~我系5月份, 有個朋友介紹咗個補習姐姐比我地, 咁亞女就開始補啦, 雖然得個幾月時間, 不過亞女就話明咗好多, 又其是系數, 下星期睇下我比既$$$同啲 ...

Hi Wawaycho, 我個女系學校既嘢一向都系由我老公 handle , 我上次聽佢講, 啲老師都幾好, 不過因為我地小朋友唔系最好 or 最差個幾個, 老師跟本唔會太留意到佢地既問題, 我老公話上次同見家長, 都好感覺到老師其實唔系太清楚亞女既嘢, 好多都好表面, 見完都了解唔到幾多佢系學校既嘢, 同小學差好遠, 可能太多學生, 老師分唔到身, 而家做老師真系唔易.... 但系無咩特別, 我又唔想成日搵班主任, 不過今次我諗唔系太多人會約見老師, 如果你有需要, 我覺得系一個好機會, 起碼無咁多人, 老師都會同你慢慢講, 就真系可以了解多啲, 我地都打算會約見老師, 點都想了解亞女系學校生活多啲...
‹ 上一主題|下一主題