用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人今年仔女入讀林大輝
go

有無人今年仔女入讀林大輝 [複製鏈接]

大家覺得暑期班好嗎?
   0    0    0    0

好似都唔錯,你覺得呢??

any comment about this school?
原文章由 GaGame 於 08-8-4 15:27 發表

原文章由 GaGame 於 08-8-4 15:27 發表

你和仔仔有否去扣門?

我都想問下間學校如何, 因為我在網上見到好多人都批評到此校很差呢 ?!
:-)

Hi swallowngxx,
係呀,我7/8派位後去扣門。

Dickyally,
其實所有學校好,每間學校都用心教學想佢地入到大學...,做父母邊個唔想仔女讀書全A、品行A... 。唔通讀名校就一定係品學兼優 。其他學校真係註定校風差 。以上是我個人意見

我想問大家林大輝需要什麼資格呢? BAND 2可以嗎? 跳舞可以加分嗎?

原文章由 GaGame 於 08-8-4 18:24 發表
Hi swallowngxx,
係呀,我7/8派位後去扣門。

Dickyally,
其實所有學校好,每間學校都用心教學想佢地入到大學...,做父母邊個唔想仔女讀書全A、品行A... 。唔通讀名校就一定係品學兼優 。其他學校真係 ...

扣門成功嗎?

原文章由 CANDY19980923 於 08-8-4 21:37 發表
我想問大家林大輝需要什麼資格呢? BAND 2可以嗎? 跳舞可以加分嗎?

體育及設計就聽講有分加, 跳舞就唔知, 我想都可能有chance, 你可進入以下林大輝網頁看看最尾的一幅相片(着粉紅裙的小妹妹), 聽朋友講這小妹妹跳舞攞晒奬, 中二的學生, 在今年fashion show表演金魚舞.

http://www.ltfc.edu.hk/index.php?option=com_content&task=view&id=201&Itemid=35

有無人可以講下此校之程度 & 老師流失率
因去年我在街上無意聽到一位 (應該是此校) 老師在向友人呻
說校長管理唔好, 有d 老師好悠閒, 有d 老師做太多 PR 野
好多老師都走, 佢仲話教 CHEM 的老師一年換 3 位
想問下呢 d 係傳言 or 真有其事 ??
個人覺得校長角式好重要
如果校長唔令人信服
老師士氣低, 對學生學習有好大影響
請指教

我仔仔很喜歡返暑期班,會主動做 homework. 唔錯 唔錯

[ 本文章最後由 8864 於 08-8-6 23:28 編輯 ]

原文章由 jazzmama 於 08-8-5 09:22 發表
有無人可以講下此校之程度 & 老師流失率
因去年我在街上無意聽到一位 (應該是此校) 老師在向友人呻
說校長管理唔好, 有d 老師好悠閒, 有d 老師做太多 PR 野
好多老師都走, 佢仲話教 CHEM 的老師一年換 3 位
想問下呢 ...

(個人認為, 不同意請指証)直資學校要收學費, 好多野要向家長交代, 先生多野做唔出奇, 尤其是senior先生, 如果在家長的立場就係好事. 至於換先生就有不同原因, 外人點會知咁多, 又唔可以賴晒校長, 而且間間學校都有可能發生, 我囡囡都試過學校的班主任開學後一個月就走人, 因為要去另一間學校教(錢途好), 搞到校長要和津校校長講數, 揾到代課先生才可讓那位先生離開.

我仔仔間小學d先生仲多野做, 林大輝中學拍馬都追唔上, 有各級親子旅行, 小六畢業營(最少3日至最多7日, 由多位老師陪同), 每年天才表演, 去國內表現, 一個學年有成30多樣放學後活動及興趣班, 校隊訓練及比賽, 有團體或教育機構到學校參觀, 學生有時都會去電台或電視台表演, 領袖訓練, 給不同的級別的家長會, 給家長的專題講座, 最攞命係小六學生畢業, 學校都盡力配合學生找學校, 校長都會為每個學生寫推薦信(最多3封), 封封信都不同樣, 家長只要交齊學生所有資料(校內外學習或成就), 先生先行草擬給校長過目才簽名. 做咁多野出發點無非都係為學生, 多學習多見識, 配合現行的通識教育.

[ 本文章最後由 swallowngxx 於 08-8-7 10:01 編輯 ]

回覆 #1 swallowngxx 的文章

我都同意,就算老師一做20年,但不與時並進,又有甚麼用,

你地都講得啱
或者 , 之前走嗰班老師係有問題
唔啱學校理念又真係早走好過
希望以後學校可以進步
再來一間好直資中學
‹ 上一主題|下一主題