用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位媽咪 , 全日幼兒園 定 半日幼稚園好? ...
go

各位媽咪 , 全日幼兒園 定 半日幼稚園好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

想請教各位媽咪 , 俾bb 番全日幼兒園好定半日幼稚園好?
我想俾bb 讀區內間救世軍幼兒園 , 希望bb 可以早d 學習自律性同埋學識與其他bb 相處..同埋我鐘意救世軍個教學模式..
但係依間要番全日制 , 我老公一聽到就話bb 會好唔開心 , 因為whole day 都要番學 , 會好辛苦
老公話番半日幼稚園好 , 個童年應該俾bb 玩多d 開心d
而我就覺得可以邊玩邊學習...一樣可以好開心架 唔應該貫輸俾小朋友知番學好辛苦....
同埋如果小朋友玩得太多 , 上到小學咁多功課咪會突然間好大壓力囉?.....

um.....我真係暫時對幼兒園and幼稚園未有好深概念......可唔可以俾d 意見我呢???
   0    0    0    0

其實全日制對bb的發展會好d,夠全面,半日時間趕,bb一入去,可能喊完就要放學,咩都做唔到,同埋全日既社交發展都會好d。

我諗最主要睇你的需要, 如果你冇人幫你睇, 你都 no choice 一定要全日啦, 如果有人睇就好似半日好啲, 明報教育專家話半日係主流啲架.  當然全日有全日的好, 半日都有半日的好.  我自己就會選半日, 我睇過有啲報導話讀半日, 就仲有有半日跟住大人, 相比起讀全日的小朋友會較聽屋企大人話.  那份報導話讀全日的小朋友好多時讀咗書就開始冇咁聽父母說話, 只聽老師話.  另外, 我自己個人的意見係, 如果讀全日就長時間同同學仔一齊, 好易學到同學仔唔好的野.

我囝囝囡囡都係返全日, 佢地係返救世軍既.

我選擇全日, 係因為我相信老師既教導多於工人姐姐.  囝囝依家讀緊低班, 佢好主動. 而且自動自覺會執玩具. 例如, 星期日有朋友黎玩, 當朋友走晒, 佢好主動話要執好玩具, 因為佢覺得呢個係責任.  

囝囝返佐學好聽話,  仲好主動學習, 成日叫我揾資料比佢返學校分享, 攪到我好忙. 我覺得囝囝返學後既轉變好大.

囡囡就啱啱入學, 未睇到. 不過我相信學校既教導.

我好欣賞學校係品德方面既培養. 細唔教, 大就好難教.

不過如果你係家庭主婦, 就緊係自己教啦!
‹ 上一主題|下一主題