用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點可以在Word Doc加相及描述相片?? Urgent!! Please h ...
go

點可以在Word Doc加相及描述相片?? Urgent!! Please help!!

Anyone can help me on this?  Please help!!!

係咪做profile? 用powerpoint做啦! 容易好多o架!

原文章由 范莉莎 於 08-7-30 23:03 發表
Anyone can help me on this?  Please help!!!

我都係用powerpoint做, 但係有個問題, scan左啲cert.之後, 用printer印出來好懵, 有無辦法?

可能你scanner 個resolution 唔夠, 你試下用數碼相機影左張cert 之後再放落powerpoint 可能會清~ 請問你地係用英文定中文做?

原文章由 vickichan 於 08-7-31 08:20 發表
我都係用powerpoint做, 但係有個問題, scan左啲cert.之後, 用printer印出來好懵, 有無辦法?

很簡單:
1. 開啟"繪圖"工具列
2. click "文字方塊" 加入文字
3. click "插入圖片" 加入圖片
4. 你都可以就咁從其他開啟中的檔案, copy & paste文字/圖片
5.你還可以利用"繪圖"工具列/文字功能做到一些設計效果。
6. 記得要先行壓縮圖片檔至百零/二百KB, 否則你的作品可能會好大, run得慢及容易hang機。
7. Microsoft powerpoint/ publisher都是一樣做法。

用呢d 簡易software印出來的效果係會無咁sharp,  色彩會差少少 (我諗學校唔mind嘅)。 所以scan cert/ 揀圖片本身的resolution要可能"高清"一點。

Mandy.yip,

係呢度答你: 講user-friendly一定係上述三款miscrosoft software, powerpoint最易用, 但印出黎效果最麻麻。
高唔高清, 始終好睇原材料質素, 原本scanne image/ photo太細太朦, 就算用好pro的software都幫唔到。

Dear Tomdog,

想問點樣把圖片壓縮? Thank you!

原文章由 TomDog 於 08-7-31 09:48 發表
很簡單:
4. 你都可以就咁從其他開啟中的檔案, copy & paste文字/圖片
6.  ...

我係layman, 比較鐘意用普通執相software入面的傻瓜壓縮dpi功能。我用個隻好似叫photo impact, 跟相機送架咋。

Thank you 各位advice.我會試試用powerpoint.

想把三四張cert 縮細了放在同一版A4紙上,而cert會部分重疊,再將cert上的重要字句放大圈出來,請問怎樣做出這效果呢?有冇人試過用相機影而不用scanner,效果係味好好多.煩請指教!

傻瓜方法: copy 張cert的image多一次, 用"調整大小"鍵, trim走不要的部份, 再drag大個image.

其實都係睇下你部相機定係scanner的resolution大d, 可以做個test比較下先。

我唔攪啦, 只係用powerpoint做封面同自我介紹, 啲cert.用彩色影印夾埋落去算啦, 好過啲cert.懵茶茶重難睇

醒目開學勳章

其實做profile唔一定要用電腦o既, 哂相再做剪貼其實仲有誠意, 而且可以同小朋友一齊做, 值得試試

TomDog
請問你點樣可以張圖片壓縮﹐我試過都係吾得﹐請你詳細D教下我﹗

Thanks a lot!
原文章由 TomDog 於 08-7-31 09:48 發表
很簡單:
6.  ...

derryhill,
我慣常先用其他program先行壓縮圖片, 不過在Miscrosoft Word入面, 都有簡單的壓縮功能。
1. 先在文件內加入圖片
2.在圖片上right click出現menu, 揀"顯示圖片工具列"
3. 在"圖片工具列"上揀"壓縮圖片", 再在入面揀"變更解析度"。

這也是一個好辦法,請問彩色影印多少錢一張?會唔會好貴?
原文章由 vickichan 於 08-8-2 23:51 發表
我唔攪啦, 只係用powerpoint做封面同自我介紹, 啲cert.用彩色影印夾埋落去算啦, 好過啲cert.懵茶茶重難睇

我都同意唔一定要用電腦, N年前我整portfolio見工, 都只係彩色影印加剪剪貼貼, 效果OK架。都係個句, 內容最緊要。

很久沒有在外面彩色影印了, 我想現在應該不會貴到去那裡吧。

By the way, 如果你個file唔準備裝太多圖片, 唔壓縮都或者過到骨嘅。

原文章由 Geni 於 08-8-3 00:05 發表
其實做profile唔一定要用電腦o既, 哂相再做剪貼其實仲有誠意, 而且可以同小朋友一齊做, 值得試試

[ 本文章最後由 TomDog 於 08-8-7 00:42 編輯 ]