用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友唔想練琴,可以點做呢?
go

小朋友唔想練琴,可以點做呢? [複製鏈接]

仔仔快7歲,本黎鍾意彈琴,近日覺得新學ge歌仔難左,練琴時成日要同佢拉鋸,好辛苦。

請問有經驗ge媽媽,我可以點做呢?
   0    0    0    0

倍佢練琴,多d鼓勵及欣想他付出的努力.
(1)可先抽練一小節較難部分 (2)再一節一節的練
(3)最後才全首歌練  (4)稱讚他的進步  

解釋這是一個階段,只要肯努力,必可跨越,之後能夠彈很多好聽的歌.

小兒已經學了七年,年尾考六級.頭兩年他亦有類此困難.但現在他很樂意練琴.

Dear garbrielmun

小朋友練琴, 歌仔難左怕辛苦你好正常, 問題係點去教小朋友面對.

小朋友練琴的問題就較為難搞, 我覺得你可以先要了解小朋友的特性, 你可以講下你小朋友的性格嗎 ?

其實一般小朋友的專注力好有限, 小朋友只可以維持15-30分鐘專注力, 當小朋友練琴時開始練到有些煩悶的時候, 就算小朋友真係未彈好, 你要問下:<係唔係好累ar, 手指仔係唔係好累, 如果累遲些再練啦!> <有時可以問下佢, 你個隻歌仔叫咩名? 好好聽! > 鼓勵下小朋友.

如果小朋友真係的不想練, 絕對不可以勉強, 你也不要因此而發脾氣或責罵(教小朋友的大忌)。

小朋友在練琴時, 如果可以, 你盡可能陪伴練習, 你還可以準備一些貼紙, 小禮物, 當他練好一首(不過不可要求過高)你給他一個貼紙做獎勵, 用多一些愛和他/她分享和讚賞 他/她的演奏, 其實無論成人或小朋友都會覺得一個人練琴是件非常孤獨的事.

我成日同家長講學琴的過程是漫長、艱苦和孤獨的,家長的支持就是小朋友最大的動力!

原文章由 gabrielmum 於 08-7-30 11:22 發表
仔仔快7歲,本黎鍾意彈琴,近日覺得新學ge歌仔難左,練琴時成日要同佢拉鋸,好辛苦。

請問有經驗ge媽媽,我可以點做呢?

原文章由 pollychu43 於 08-7-30 15:16 發表

小朋友練琴, 歌仔難左怕辛苦你好正常, 問題係點去教小朋友面對.

小朋友練琴的問題就較為難搞, 我覺得你可以先要了解小朋友的特性, 你可以講下你小朋友的性格嗎 ?

其實一般小朋友的專注力好有 ...

我都覺得應該陪小朋友一齊學琴同練琴對佢有幫助, 不過真係好辛苦, 可能我自己對音樂完全冇興趣, 仲幾低能. 唔知幾時先至培養到佢自己練琴? 有時練得幾分鐘佢就話好攰, (佢幼稚園要返全日學), 見到d琴譜跳跳下, 真係嚇得我震, 唯有叫佢練多小小就休息, 好彩一練完去玩就咩事都冇晒, 真係冇佢乎.

我也有這個煩惱, 小朋友學了兩年, 開始覺得歌曲難彈, 我有時也會陪伴左右, 有時也會勞氣.

現在的小朋友真經不起艱苦.

原文章由 October 於 08-7-30 16:21 發表
我也有這個煩惱, 小朋友學了兩年, 開始覺得歌曲難彈, 我有時也會陪伴左右, 有時也會勞氣.

現在的小朋友真經不起艱苦.

你個小朋友有冇考琴?

醒目開學勳章 王國長老

同意, 同意
我自己唔識音樂, 但好慶幸當年女女學琴開始, 我都有陪佢一齊練, 所以雖然我都係唔識彈, 不過識睇譜......幾廿歲個腦係轉得慢架喇, 有時咪等小朋友叻下lor!
除左比賽考試, 我好少要求女女練得爛熟的, 我同佢講, 而家彈呢隻歌好難, 半年之後再彈, 由於佢叻左, 就變得好容易喇, 我要求佢練既目的, 係老師認為佢handle到, 可以教新野, 咁就夠了
原文章由 pollychu43 於 08-7-30 03:16 PM 發表

其實一般小朋友的專注力好有 ...

多謝大家ge意見同支持,因此打上網之前我直情想到唔比佢學算數。
聽到大家ge分享,個人心情都平靜返。thank you

其實我都有陪仔仔練琴,都有讚佢。
而我自己就係音樂白痴,陪佢上下親子班,而家慢慢都可以睇到五線譜。

以前仔仔彈得ok,主要係樂譜對左手要求無甘高,佢顧得掂右手好似就ok。而家左右手節奏唔同,佢d fingering唔係幾好,加上隻手比較細,彈八度ge時候成日顧得搵個琴鍵,tempo就錯la……

C.Chiu, October, Thomas1, Charlotte_mom:
多謝你ge分享,有人有相同ge經歷,有過來人分享,叫我都覺得自己唔係甘孤單。

pollychu43
多謝你分析。
至於仔仔性格係貪玩,固執,怕辛苦,喜歡特到成功感,叫佢唔好學,佢就話想學,真係面對練習,就唔多鐘意。
唔知有無方法對付呢種小朋友呢?

我個女9月升P2, 學了2年多, 未考琴試, 舊年年尾都有類似情況, (MISS話亞女的進度較初學時慢,) 如果陪佢彈會好D, 有時難的歌仔拆開分2次練, 我以前會要求亞女每次練到都彈哂幾首新歌, 但MISS話每次集中練一首會好D.

另同小朋友報名參加比賽都會有幫助及成功感, 自亞女參加過校際, 區內鋼琴比賽, 琴行的演奏會之後, 情況好咗好多.

其實亞女都試過喊住問我, 點解佢細個時要迫佢學琴, 我當時都想放棄, 好彩E+算係克服了, 佢琴日自己練完, 我放工返屋企仲即刻練比我聽.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 08-7-31 10:38 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

我女對"練琴"要求唔高(我亦無特別要求佢練熟), 舊年佢考琴就知味道, 喊住黎練  (比賽都係操一隻姐, 考琴要操好多野)
不過最後有成績(merit), 佢自己都好開心 , 我女都係果d....想成功又懶惰果d....比賽佢想lor獎, 我會話你呢d都ok, 不過未係lor獎質數, 要再detail一d, 佢會明白的 (佢上次聽晒成個比賽, 識比較--唔係彈準晒就叫ok, 只有用心彈得detail至會lor獎, 而家佢明白"好"與"唔好"既分別了)
原文章由 YanYan0116 於 08-7-31 10:34 AM 發表
我個女9月升P2, 學了2年多, 未考琴試, 舊年年尾都有類似情況, (MISS話亞女的進度較初學時慢,) 如果陪佢彈會好D, 有時難的歌仔拆開分2次練, 我以前會要求亞女每次練到都彈哂幾首新歌, 但MISS話每次集中練一首會好D.

...

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-31 11:22 發表
我女對"練琴"要求唔高(我亦無特別要求佢練熟), 舊年佢考琴就知味道, 喊住黎練  (比賽都係操一隻姐, 考琴要操好多野)
不過最後有成績(merit), 佢自己都好開心 , 我女都係果d....想成功又懶惰果d.... ...

我有留意你D POST架(因為我99同你99都係極品), 我覺得你囡囡都幾叻幾聰明.
我仲記得你個女預備校際的時間好短都攞第3.

醒目開學勳章 王國長老

哈....哈....你d記性真係
哎, arm arm至同琴老師講完電話.......我女就係有小聰明+大無畏, 事事都比較容易上手(比起人地出盡全身氣力至夠膽上台表演), 個人就更pair........
原文章由 YanYan0116 於 08-7-31 11:27 AM 發表

我有留意你D POST架(因為我99同你99都係極品), 我覺得你囡囡都幾叻幾聰明.
我仲記得你個女預備校際的時間好短都攞第3.
‹ 上一主題|下一主題