用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳區小學 ??
go

將軍澳區小學 ?? [複製鏈接]

本人囝囝 , 03 年 11 月份出世 , 今年升 k3 , 即 9月份要報小學 , 但小朋友資質一般 . 直升小學 或 重讀 k3 呢 ???

如果我選擇 "活動式教學" , 會否識合他呢 ?

我住在寶琳站 , 近學校 或 選將軍澳站 ?

我有幾間鐘意 .

寶琳站
1. 東華三院王余家潔小學
- 請問間學校 好唔好呢 ???

將軍澳站
1. 宣基小學 (好似 : 活動式教學)
2. 黃永樹 (好谷功課)
   0    0    0    0
謝峻岳: 2003 年 11 月 7 日英文名 : Everest (Mount Everest)出世 : kg 3.345幼稚園-保良局易擇峰2006 年 9月1日上午幼兒班 A

你囝囝是否讀保良局的幼稚園呀?其實可以揀返保良局的馮晴(坑口站)或黃永樹.不過,兩間學校都係會谷小朋友的,另外,王余家潔都幾好的.

至於是否揀活動教學,係視乎小朋友的性格,有d小朋友好好動,咁就當然活動教學好d,但若果小朋友肯聽人教的話,傳統教學都可以考慮的.

amyivan,

我都係住寶林。我仔仔9月升小一, 佢個級都有同學重讀K3, 因為12月出世。但我個人覺得K1或K2重讀好過K3的, 不過你現在都冇得返轉頭了。若你仔仔決定重讀K3, 你就不可做任可小一大抽獎的安排, 因為小朋友只有一次派位機會。私校直資你都可以去試下考。

王余家潔一般啦, 但功課都唔少的。保良局係傳統"谷"的小學, 要比多D時間陪小朋友一起。

宣基係開心活動教學小學, 都可以考慮。若你仔仔真的重讀K3,下年可能學習能力提高了, 不妨考慮較有要求的小學。

iwff

原文章由 amyivan 於 08-7-28 09:54 發表
本人囝囝 , 03 年 11 月份出世 , 今年升 k3 , 即 9月份要報小學 , 但小朋友資質一般 . 直升小學 或 重讀 k3 呢 ???

如果我選擇 "活動式教學" , 會否識合他呢 ?

我住在寶琳站 , 近學校 或 選將軍澳站 ?

我有幾間鐘 ...

如果 , 我照升小學的話 ,
宣基小學好似比較好 d , 因為我小朋友好好動, 比較難坐下來

原文章由 iwff 於 08-7-28 14:37 發表
amyivan,

我都係住寶林。我仔仔9月升小一, 佢個級都有同學重讀K3, 因為12月出世。但我個人覺得K1或K2重讀好過K3的, 不過你現在都冇得返轉頭了。若你仔仔決定重讀K3, 你就不可做任可小一大抽獎的安排, 因為小朋友只 ...
謝峻岳: 2003 年 11 月 7 日英文名 : Everest (Mount Everest)出世 : kg 3.345幼稚園-保良局易擇峰2006 年 9月1日上午幼兒班 A

但你要留意一點, 始終津校會比較傳統(雖然係活動教學), 不同直資小學真的是互動學習的。最重要係小朋友好動得來要願意比老師教導, 不要過份好動不聽教, 否則會被視為難教的學生。

iwff

原文章由 amyivan 於 08-7-28 15:22 發表
如果 , 我照升小學的話 ,
宣基小學好似比較好 d , 因為我小朋友好好動, 比較難坐下來

基督教宣道會宣基小學
聯繫中學

基督教宣道會宣基中學
繫中學

基督教宣道會宣基中學聯

Hi all mothers,

Anyone has any good or not so good comments on St. Andrew Cathlic Primary School, I heard that the English standard in this primary school is good.

Thanks

原文章由 39113911 於 08-7-28 23:00 發表
基督教宣道會宣基小學聯繫中學:基督教宣道會宣基中學繫中學:基督教宣道會宣基中學聯

hi,

how about 將軍澳天主教小學 and luk hing to?

我又唔係教友, 又唔係讀開保良局幼稚園, 咁如果自行收生時揀王余家潔機會大唔大呢??  定係直接揀無宗教或唔無保良局嘅小學, 例如梁潔華, 好呢?
http://hk.myblog.yahoo.com/angelachauhk

原文章由 summichalle 於 08-7-29 17:39 發表

佘家潔升中成績普通,不是熱門學校,應易入,梁潔華成績較佳,保良局小學 & 將天都谷學生。看你的要求是什麼。揀小學和保良局幼稚園沒關係。

唔該!  但係自行收生計分時, 如屬於同一團體唔係有分咩??
http://hk.myblog.yahoo.com/angelachauhk

原文章由 WarrenRyan 於 08-7-29 02:03 PM 發表
hi,

how about 將軍澳天主教小學 and luk hing to?

LHT 門口貼左升中情況, 你可以去望一下
個人覺得派得好既有3-4成左右.

原文章由 QE 於 08-7-30 18:56 發表

唔該!  但係自行收生計分時, 如屬於同一團體唔係有分咩??

不會計架

想問一吓,佛教志蓮,佛教黃藻森,景林天主教,將軍澳天主教同埋聖安德肋小學,5間應該點排呢?

謝謝!

個人認為只有將軍澳天主教OK!
原文章由 itbaby 於 08-7-31 11:52 發表
想問一吓,佛教志蓮,佛教黃藻森,景林天主教....

謝謝!
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

聖安德肋小學都唔差

聖安德肋小學係唔係比較新呢?! 但天主教攬嘅學校都OK的,不會差得去邊.

原文章由 DDFAMILY 於 08-8-3 00:57 發表
聖安德肋小學都唔差
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x
‹ 上一主題|下一主題