用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校流程的疑問
go

選校流程的疑問 [複製鏈接]

請問:

1. 如在自行收生階段失敗,但有直資收了(若註冊),雖不可參加
    統一派位,但可否在統一派位過後再去心儀的津校叩門?

2. 直資學校的錄取或註冊日期會否早過自行收生的公佈?

Thanks!
   0    0    0    0

1.  Yes, 可以叩門

2.  會,直資取錄及註冊日期一定早過大抽獎,因為要家長作出取舍決定。

唔好意思,大抽獎係指統一派位或自行收生?

原文章由 MariaTsui 於 08-7-28 11:21 發表
2.  會,直資取錄及註冊日期一定早過大抽獎,因為要家長作出取舍決定。

大抽獎係指統一派位!!

原文章由 RM1213 於 08-7-28 12:17 發表
唔好意思,大抽獎係指統一派位或自行收生?
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

唔該晒!咁會唔會早過自行收生?

原文章由 d2343130 於 08-7-28 12:25 發表
大抽獎係指統一派位!!

原文章由 RM1213 於 08-7-28 02:33 發表
請問:

1. 如在自行收生階段失敗,但有直資收了(若註冊),雖不可參加
    統一派位,但可否在統一派位過後再去心儀的津校叩門?

2. 直資學校的錄取或註冊日期會否早過自行收生的公佈?

Thanks! ...

2. 直資學校的錄取或註冊日期早過自行收生的公佈, 因為你若接受直資學校的錄取,便要放棄自行收生和統一派位, 如果不錄取,你當然可以參加大抽獎

其實都係一間間學校的政策!
以我上年的經驗, 有係早自行分配有結果的,亦有與自行同日公佈,亦有遲過的!
其實如你已好確定某間直資一收就唔要官準,你應無咩煩惱; 但如你又有心儀的官準才煩死吧!!
而且就算學校遲過自行出結果, 你到時都可以放棄自行學位去直資!!

原文章由 fengchingyeung 於 08-7-28 15:17 發表

2. 直資學校的錄取或註冊日期會早過自行收生的公佈, 因為你若接受直資學校的錄取,便要放棄自行收生和統一派位, 如果不錄取,你當然可以參加大抽獎 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

如果直資遲過自行收生的公佈,咁梗係冇問題啦,最驚係早過啫!

老實講,揀直資有點係做backup嘅心態,怕喺大抽獎派得唔好,如果派到心儀嘅津校,咁梗係想唔駛俾錢讀書啦!

Anyway, 好多謝回覆過我嘅媽咪!

原文章由 d2343130 於 08-7-28 17:59 發表
其實如你已好確定某間直資一收就唔要官準,你應無咩煩惱; 但如你又有心儀的官準才煩死吧!!
而且就算學校遲過自行 ...

原文章由 RM1213 於 08-7-29 01:16 發表
如果直資遲過自行收生的公佈,咁梗係冇問題啦,最驚係早過啫!

老實講,揀直資有點係做backup嘅心態,怕喺大抽獎派得唔好,如果派到心儀嘅津校,咁梗係想唔駛俾錢讀書啦!

Anyway, 好多謝回覆過我嘅媽咪!

...

如果有心儀直資收了,而自己又認為沒有心信在大抽獎中心儀官/津,你可先選擇報直資,到最後去叩門,若叩門成工便可以讀回官/津校.
‹ 上一主題|下一主題