用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真係好過份!British Council 竟然私自加時!!!! ...
go

真係好過份!British Council 竟然私自加時!!!! [複製鏈接]

真係好過份!British Council 竟然私自加時!!!!

我個小朋友由K2開始就係佢到讀,
當時眼見小學的學費會比較平,
所以一心讀下去,
雖不知學費年年加,
咁o既市道依然照加,唉!!!!!!!!!

數年前(K2)價錢----
是113/每小時、1hr/per week、4terms/per year,
每次要即比半年學費2千多元(2 terms)。

往年P.2 or upper level 會比K2-P.1平,
今年就要P.3 or upper level 先比較平,
變相加價不特止,
竟然將每2term的18小時加到27小時,
每堂1小時加到1.5小時,
因此學費就漲價1/3了!!!!!
由每半年2千多元加到3千多元!!!!!!!

在缺乏監管及資詢下,
我們就成了待宰羔羊!!!!

讀又死($$$條數有"牌"找) :evil:
唔讀又死(好似對佢唔住)

[img align=left]http://www.animeplanet.it/Mahou%20no%20Tenshi%20Creamy%20Mami/2.jpg[/img] 書蟲窩

Re: 真係好過份!British Council 竟然私自加時!!!!

月兒,

其實除了British Council,坊間真的沒有其他選擇嗎? 或者可以睇下其他有信譽的機構睇睇,咁咪唔駛好像被人牽著鼻子走囉!

不過我個人覺得一個小時的課程對小二以上的學生真的不大足夠,我個人並不反對將每節加長一點。 事實上小女也正在BC修讀小二課程,上課時間是一小時二十分而非你所說的一小時,是否每個centre不同呢?

Re: 真係好過份!British Council 竟然私自加時!!!!

Ms.ChanChan,

請問P2有甚麽學呢? 拼音, 文法或是串字呢?是否值得pay$6,000+ 去上此課外堂呢?

我見到P1的課本祇是剪貼,一個英文字也沒有。
:-) :-) :-)

homama,

P2的書都係咁,無字的! 佢地其實唔著重課本。
值唔值,好難講,我個人著重聽同講,聽係有好大進步的。
講 - 1 :15當然不能期望有幾多機會講。
我唔覺得個course好有用,不過又唔係絕對無用處,我女識一些生字原來都係BC上堂學的。
但因為BC時間地點都適合我,所以就一直讀,起碼我對他們的師資有一定信心。
你話坊間有無其他英語課程更好,我覺得一定有囉! 不過語言都係"浸"回來的,唔好期望讀一年半載就有什麼什麼成就囉!

Hi:
剛剛收到British Council 來信, 小兒由K.2 至今將會升小一, 同你反應一樣 所以決定轉其他 "COURSE"  

winnie1312 ,
你打算轉其他 "COURSE" ,
什麼"COURSE",
有冇好介紹!?
月兒
winnie1312 寫道:
Hi:
剛剛收到British Council 來信, 小兒由K.2 至今將會升小一, 同你反應一樣 所以決定轉其他 "COURSE"  
[img align=left]http://www.animeplanet.it/Mahou%20no%20Tenshi%20Creamy%20Mami/2.jpg[/img] 書蟲窩

HI: 月兒

本人住KWUN TONG AREA,  所以會找附近區域, 前星期 問一所 位於NAM TIN 匯景, STAFF 說 : ( 1 : 6人)
總要之前 Test  學生 level ?
我想 sept 月份 升 P.1 先打算 !

Dear winnie1312,
可否PM d 資料比我,研究下 !
Thanks!
月兒

HI : 月兒

I JUST PM TO YOU,
‹ 上一主題|下一主題