用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點樣知bb係資優
go

點樣知bb係資優 [複製鏈接]

去边度check iq
幾大才去check
如果係, 又應該點做
我b仔 19個月大
   0    0    0    0

超級版主 醒目開學勳章

通常超過5歲才做評估

原文章由 QQRIC 於 08-7-24 15:27 發表
去边度check iq
幾大才去check
如果係, 又應該點做
我b仔 19個月大
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

若真係gifted,非常突出果種,唔駛評估,遲早,好快,你自己和別人都會睇到及肯定佢係資優。

原文章由 QQRIC 於 08-7-24 15:27 發表
去边度check iq
幾大才去check
如果係, 又應該點做
我b仔 19個月大

健康院會轉介你去測試架啦..........問下佢地丫可以

要比錢既測試(好貴果d),始終都會有錢銀關係,結果唔知會唔會有唔同,如果唔高分,又點會join佢既 follow up course

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-7-30 00:37 編輯 ]

原文章由 Sindy 於 08-7-30 00:35 發表

要比錢既測試(好貴果d),始終都會有錢銀關係,結果唔知會唔會有唔同,如果唔高分,又點會join佢既 follow up course ...

係咪要有一D吾妥既表現, 咁健康院先會轉介架呢?

19個月你想check咩?

佢有咩令你想check? 識睇書認字? 一口流利語言??

原帖由 QQRIC 於 08-7-24 15:27 發表
去边度check iq
幾大才去check
如果係, 又應該點做
我b仔 19個月大

請問你小朋友有什麼特別表現ar?

Dear All:

首先講吓我囝囝,佢今年5歲半(K3),
在佢細細個已有情緒問題,之前係工人姐姐照顧,
但佢越大脾氣就越大,我無晒辦法,經與老公開會後,決定佢3歲我自己一手照顧番,展開咗漫長嘅
博鬥。
佢開始番幼稚園,非常唔服從,自己主意多多要人人
聽佢講,我經常向老師賠罪,又擔心老師分類佢係曳
學生。帶佢去健康院d姑娘話佢轉數好快,我一定唔
夠佢嚟,因我成日唔夠佢講。我曾考慮帶佢去check
吓,但擔心準確性及太貴,最後無去。其實心知都似。

其實是否"資優"唔重要,重要係點樣教好這種"小朋友",因佢哋好特別,唔同一般,好似我個"小朋友"
每日唔停問問題,d問題又唔係佢嘅歲數,追到我嘔
IQ高,但EQ,AQ超低,令我好累

唔知其他"小朋友"媽咪有冇同感呢?請分享!
樓主請唔好誤會,我唔係想show我"小朋友"叻,
你"小朋友"仲細,做IQ test未適合,不如你留意吓
佢有冇存在其他問題!你可詳細講吓!
我亦為我"小朋友"睇咗好多果方面嘅書。
唉!!有排學....加油!愛心媽咪!

原帖由 Sindy 於 08-7-30 00:35 發表

要比錢既測試(好貴果d),始終都會有錢銀關係,結果唔知會唔會有唔同,如果唔高分,又點會join佢既 follow up course

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-7-30 00:37 編輯 ...

其實如果想確實自己小朋友係唔係資優咪比$去 check 下囉,始終關乎個小朋友未來,早 D 知有好多野可以配合,我囝囝係一個男仔之中算係幾乖小朋友,唔算麻煩仲好聽我話,屋企好得長輩同鄰居歡心,幼稚園仲好得老師校長歡心,唔係優異成績獎就係操行獎,我家姐個仔係資優,佢話覺得我個仔好似係資優,成日叫我幫個仔 check,我就一路堅持話唔 check,因為 check 左政府都無配套,不過囝囝足 5 歲時,我都幫佢 check 左,雖然大拿拿 $3,500 都幾肉赤,不過有左 result 後,覺得都幾好因為有 black & white 証明,同佢做 test 個心理學家會話埋比妳知小朋友識合讀 D 邊類型學校,同埋好多資優課程係要你有張 cert 先可以報,所以唔好估估下,面對現實去 check 下喇,我有兩個朋友,兩個小朋友都係好麻煩果種,一個 check 出黎係勁資優,一個 check 出黎就唔係,只係 EQ 差!!要上 D 附導班!!所以都係果句唔係麻煩就係資優架!!仲有呀,以前囝囝問我同 hb 野時,我地都係是是但但答佢,或者嚴煩唔答佢,而家有左 result 後,佢問我地野,我地都會好有心機咁解釋比佢知,同埋不停反問返佢問題等佢諗多 D ,態度會正面好多!!
我以前聽過一個資優講座,個講者話由於資優小朋友個腦結構唔同我地,佢地一般多數都係好少(當然唔係一定),呢個係一個好明顯 point!!!我囝囝大約兩歲已經唔晏覺,夜晚可以 12 點都唔, 8 小時一定醒!!!

原帖由 ansoncally 於 08-11-8 18:43 發表
Dear All:

首先講吓我囝囝,佢今年5歲半(K3),
在佢細細個已有情緒問題,之前係工人姐姐照顧,
但佢越大脾氣就越大,我無晒辦法,經與老公開會後,決定佢3歲我自己一手照顧番,展開咗漫長嘅
博鬥。
佢開始番幼稚園,非常唔服從,自己主 ...

其實唔可以咁講架!!因為聰明 -- 天才 -- 資優,已經係唔同架喇,佢地每個距離只係 10 分之差,所以我覺得應該做評估!!做評估人係註冊心理學家黎架,要讀好多書架!!!
P.S.:請唔好問我囝囝係去邊度做評估,以免有人誤解我係做媒!!!不過我係 BK 搵資料然後去做評估!!

原帖由 叮鈴 於 08-7-26 00:36 發表
若真係gifted,非常突出果種,唔駛評估,遲早,好快,你自己和別人都會睇到及肯定佢係資優。

其實資優與否的標準是如何界定呢? 測出結果是資優又如何? 可能是讓你知道你的小孩比普遍的學習能力好些, 但又不代表是好突出!

我個人認為無必要去測資優!

原帖由 wisekid2007 於 08-11-12 11:37 發表
Before going to conduct the IQ assessment, ask yourself why you need to know exactly whether your kid is 聰明 -- 天才 -- 資優.?

**已經係唔同架喇,佢地每個距離只係 10 分之差**

By the way, why you so fo ...It is so obvious that you just want to confirm whether your kid is 聰明 -- 天才 -- 資優 in order to show off in front of others, right?

首先,我答復你問題:You are wrong!!我絕對無諗過要度show off 任何野!!!我當時係為左想幫囝囝 choice 一間適合佢學校,等佢可以愉快學習,開心快樂咁成長,所以去做 Test!!我絕對明白自己方向!!!如果我想炫耀的話,我就會用囝囝個真名再加大大張大頭相,比人知我同我個仔係邊個,再講埋囝囝個智能測試有幾高分,然後比埋囝囝個 Blog 叫大家參考下,咁就叫炫耀!!!
!!好耐無教育王國發言!!無諗過自己發言會比人誤解!!我認同睇野係有正面同負面睇法,我絕對認同各位有言論自由,不過今次真係好 hurt、好傷心!!!   見到一 D BK 媽咪對呢方面有 D 問題,我只係以過來人身份想分享下, BK 曾經分享過1683 次,不過今次分享好失望!!從未咁失望!!
綜觀我已經有自己囝囝智能測試結果手,不過我從未同囝囝或者呢度講過佢係一個 Gifted child!!我鼓勵 D 媽咪有需要時要同小朋友做 Test 係因為我覺得小朋友係唔係 Gifted 無所謂,不過我唔想有 D 媽咪誤解 Gifted Child 特點而行錯方向!!!對小朋友造成無可補救後果!!去做 Test 唔係要標籤小朋友係唔係資優,而係想搵一套最適合佢方法去培養小朋友!!我相信無一位父母會因為自己子女唔係 Gifted 而嫌棄自己小朋友!!
好後悔噚晚浪費左一個小時睡眠時間,換黎他人另類看法!!!可能我要好好惡補自己言辭,以免自己再受傷害!!

原帖由 basbyy 於 08-11-12 00:54 發表
其實如果想確實自己小朋友係唔係資優咪比$去 check 下囉,始終關乎個小朋友未來,早 D 知有好多野可以配合,我囝囝係一個男仔之中算係幾乖小朋友,唔算麻煩仲好聽我話,...........,同佢做 test 個心理學家會話埋比妳知小朋友識合讀 D 邊類型學校,埋好多資優課程係要你有張 cert 先可以報,....,我有兩個朋友,兩個小朋友都係好麻煩果種一個 check 出黎係勁資優,一個 check 出黎就唔係,只係 EQ 差!!要上 D 附導班!!所以都係果句唔係麻煩就係資優架!!

Real show off

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1650347&extra=page%3D1

終於明白原來我度遇到『 Show Off Professor』!!

原帖由 Ita 於 08-11-12 22:41 發表
Real show off

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1650347&extra=page%3D1

basbyy:

請唔好激氣,我係明白你用意,亦多謝你意見!

原帖由 basbyy 於 08-11-12 21:35 發表

首先,我答復你問題:You are wrong!!我絕對無諗過要度show off 任何野!!!我當時係為左想幫囝囝 choice 一間適合佢學校,等佢可以愉快學習,開心快樂咁成長,所以去做 Test!!我絕對明白自己方向!!!如果我想炫耀的話,我就會用囝 ...

I regret to hear that my questions to wisekid created such argument.   I think wisekid only shared his experience to me.

wisekid,

我唔識你,你都唔認識我,你唔知我教育水平去到邊,不過我知你教育水平一定比我高!!我唔知你點解咁抗拒家長去幫小朋友做測試,不過我亦只係度分享我經驗,我認為現今香港係可以存在不同聲音,我唔知點解度分享 D 不同經驗會換黎咁侮辱!!我覺得對一個陌生人講『STUPID』呢個字用詞太重、太侮辱同太無家教!!我覺得無論你智商有多高,學歷有多好,但係無一個謙卑心同埋應有禮貌,咁又點呢個社會立足呀!!!
真心說話,我一路睇你『個女係資優,唔知怎幫她選校!』呢個 TOPIC 留言,我彷彿見到你度非常滿意地笑!!!
唔想同你再 argue,我唔會再黎呢個 Topic!!!好似去左極端共產主義社會!!無言論自由!!!怕怕喇!!!

原帖由 wisekid2007 於 08-11-13 09:07 發表
You yourself know whether I am REALLY wrong in guessing your intention of arranging your kid to conduct the IQ assessment. There is no need to further argue.  

On the other hand, if your intention is ...
‹ 上一主題|下一主題