用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 SH NCC PM 同學
樓主: May_Wai
go

2008-2009 SH NCC PM 同學 [複製鏈接]

Having know there was a "Star Reward Program" in other classes, I tried to find out if there was any similar chart in our class when my child was attending the playgroup yesterday.  

The answer is "Yes".  The sticker is in "little heart" shape and sticks next to the students' photos.  There were about 4-5 students got "1" heart only

原帖由 May_Wai 於 08-11-5 09:39 發表
kira, 係呀!!  計劃紙呀!! 我見過幾張, 係d紙仔, 蓋哂印仔...
好似要小朋友做好一d野就可以蓋印...
我女昨天無la la同我講咩計劃紙, 跟住我再問佢, 佢又唔答我.  咁洗唔洗幫佢地keep住架, 我見佢地就咁放係裙袋 or  ...

Kira,
   As you know, which photo?
the photo of cover of hand book ? or which one?

dobeedoraemon,
係貼係 壁報版上架... 我記得9月帶阿女返學果陣我見過, 但無為意, 唔知要黎做乜, 原來咁有用...

我問過我女, 老師有無比星星貼紙佢, 佢話無... 原係係用 "心型" 呀!!  等我再問下佢先.

原帖由 dobeedoraemon 於 08-11-10 10:15 發表
Kira,
   As you know, which photo?
the photo of cover of hand book ? or which one?

Thank you.  Let me ask  my daughter tonight.

我仲未去攞冬季校服呀, 呢兩日都係俾個女著件長袖衫係入面打底咋~~~
其實我想投訴學校套夏季運動服d紅色甩得好犀利, 攪到件衫變哂粉色

我想問拎左冬季既mama, 你地件白色裇衫係厚身定係的確涼既質地呀? 因為isis個件係的確涼質地, 但係尋日工人姐姐送阿囡返學話見到其他同學既裇衫係厚身架, 所以想問下你地, 睇下會唔會係校服公司派錯左, ....... 唔知如果真係派錯有冇我換架呢?

isis件衫就冇變色, 反而夏季條校裙自然變粉紅, 手洗係咁, 機洗都係咁, 真係激屎!

原帖由 bvbaby 於 08-11-11 14:29 發表
我仲未去攞冬季校服呀, 呢兩日都係俾個女著件長袖衫係入面打底咋~~~
其實我想投訴學校套夏季運動服d紅色甩得好犀利, 攪到件衫變哂粉色

bv baby,
我都係星期一先去拎, 嘩打哂蛇餅, 排左15-30分鐘先輪我... 到我又要等佢摷比我....
您套夏季體育衫甩色, 點解唔拎返學校換呀?  我見有好多家長都拎返去換.... 所以我都唔咁機洗, 驚甩色...

isis_mama,
厚身果隻恤衫係舊款黎架. 咁岩我去拎校服果陣, 有個媽媽就係去搵厚身果款, 佢話佢係舊生, 以前果d厚好多.... 但依家佢搵左好多間都搵唔到, 話唔出啦.... 所以佢要搵人造喎, 勁!

條夏季校裙係粉粉地色架... 我問過幾個媽咪都係咁講, 但乾左又白喎, 暗既地方睇, 佢又變粉紅, 都唔知點解...

我都想投訢學校架, 點解唔係學校拎, 要我地走兩個地方去拎校服, 好麻煩!!!  唔岩又要拎返去換, 又要走多轉.

I just went to Joseph Co. Ltd and 萬紅 to exchange the size of the winter uniforms

For Joseph  - quite a long queue during lunch time.  And there is no more sweater for M size.

For 萬紅 - The S size of the dress is too short for my girl while the M size is too big .  I choose M size at last coz I think the length is more important and can reach the knee of my girl.  

原帖由 May_Wai 於 08-11-12 09:33 發表
bv baby,
我都係星期一先去拎, 嘩打哂蛇餅, 排左15-30分鐘先輪我... 到我又要等佢摷比我....
您套夏季體育衫甩色, 點解唔拎返學校換呀?  我見有好多家長都拎返去換.... 所以我都唔咁機洗, 驚甩色...

isis_mama,
厚 ...

各位媽咪, 您地覺唔覺我D校服質地唔係咁好...
1) 套體育衫好似灰灰地色咁...又硬硬地....
2) 條校裙個夾位好大
3) 件恤衫又簿又硬

您地覺唔覺呀?

吓)))))))))乜套校服有得換架?!
第一次洗件衫領已經甩色啦所以每次都係手洗架!

我諗住今個sat去攞冬季校服呀, 我都想話校服公司去度身但又唔送埋貨去學校, 攪到我地分兩頭攞真係好煩!!!

開學前返學校做校服都煩啦, 又唔係度身自己拎住件校服度嚟度去, d職員就坐係度等你埋去報數, 至慘又人多喎拎起件m轉頭又唔見咗件s......

星期三果晚諗住同阿女執書包, 見到佢學生証上多左個章 (德育之星襟章).... 搞到我唔記得同阿女執書包, 第二日唔記得幫佢帶PHONICS書....
蔡老師果晚都有打比我, 因我女唔記得帶兩樣野回家 ,另外就講返呢樣野.... 我問一班有幾多個"德育之星" 佢話呢期有10個.... 恭喜哂咁多位小朋友!!!  希望我女可以KEEP住啦....

isis_mama, 您囡囡係咪唔舒服無返學呀?  我女話我知架... 好返未呀??  休息多d啦,呢排都好多人病, 我女都係岩岩好返.... take care!

Congratulations

The result has been posted outside the classroom for viewing by the parents.

原帖由 May_Wai 於 08-11-13 12:05 發表
星期三果晚諗住同阿女執書包, 見到佢學生証上多左個章 (德育之星襟章).... 搞到我唔記得同阿女執書包, 第二日唔記得幫佢帶PHONICS書....
蔡老師果晚都有打比我, 因我女唔記得帶兩樣野回家 ,另外就講返呢樣野.. ...

多謝呀!  我唔知呀, 原來有result睇添呀!  真係好想返學校睇吓仲有咩新野睇呀!!

各位媽咪, 有無參加聖誕節個party呀?  我地參加左呀, 想比阿女感染吓聖誕節既氣氛, 希望到時可以一齊玩個痛快...

原帖由 Kira 於 08-11-26 17:13 發表
Congratulations

The result has been posted outside the classroom for viewing by the parents.

係呀, 佢上個星期發燒, 燒左好多日都唔退, 仲要keep住係103-104左右, 所以請左成四日假!

星期一見佢好返好多, 就比佢返學, 點知去到mtr個時, 佢就話好肚痛, 所以又冇返, 之後仲再發燒, 咁又再請多左兩日假, 依日先好返d, 係仲有幾聲咳law, 次次同想同佢去打流感針前都病, 都冇晒計喇!

原帖由 May_Wai 於 08-11-26 10:42 發表
isis_mama, 您囡囡係咪唔舒服無返學呀?  我女話我知架... 好返未呀??  休息多d啦,呢排都好多人病, 我女都係岩岩好返.... take care!

係呀!!  小心身體呀!  休息多d呀!  

我女都咳左兩個星期, "沈"住食藥... 尋日又睇多之醫生, 因佢訓覺就咳, 醫生話呢d天氣好多小朋友有氣管敏感, 醫生就比左青蛙仔我女食 (都係第一次食咋), 希望唔洗長期食啦......

原帖由 isis_mama 於 08-11-30 22:52 發表
係呀, 佢上個星期發燒, 燒左好多日都唔退, 仲要keep住係103-104左右, 所以請左成四日假!

星期一見佢好返好多, 就比佢返學, 點知去到mtr個時, 佢就話好肚痛, 所以又冇返, 之後仲再發燒, 咁又再請多左兩日假, 依日先 ...

各位媽咪
   顆花種成啊店呀,天氣凍,生長得麻麻,都唔知可以到唔到2月
  Xmas 小朋友表現甚麼,唱?歌

我女話我知佢會扮bear bear 熊... detail 我就唔知了. :p

我女呢兩日無返學 (因為敏感咳), 所以唔知阿女會扮乜... 老師幾時話比小朋友知扮乜架?  咁咪要幫佢地搵衫開party囉!!

原帖由 cathymom 於 08-12-9 14:37 發表
我女話我知佢會扮bear bear 熊... detail 我就唔知了. :p
‹ 上一主題|下一主題