用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2008/9 K2 家長快d 入嚟talk talk talk
go

2008/9 K2 家長快d 入嚟talk talk talk [複製鏈接]

開定個topic 先咋
因為今年大家都係下晝班
仲要全部打亂哂
老師話一班會cut 開4-5份左右
4-5個小朋友會一班
唔知有冇可能同大家一班呢?

幾時至收到通知會去邊班架?
上k2 喇, 以前都係寫英文同數字
呢排開始叫多d 阿囡寫中文字
認字又係, 認中文, 講1-2次就認得
反而認英文字冇心機

oh! 天呀, 寫兩寫就話攰, 認英文又唔肯認
上k2都唔知點算

0    0    0    0

Hi.  Yana was in NYellow (ap).  Yes, we are reading
the "Floppy" books and learning Chinese characters.

原文章由 ymc2727 於 08-7-23 00:04 發表
開定個topic 先咋
因為今年大家都係下晝班
仲要全部打亂哂
4-5個小朋友會一班

呢排開始叫多d 阿 ...

ymc2727,

我囡囡都係做少少就話攰!
話時話,你囡囡讀下午班的時間係點樣分配?我囡K1讀上午班,而家頭痛緊讀下午班的作息安排和時間分配

原文章由 ymc2727 於 08-7-23 00:04 發表
開定個topic 先咋
因為今年大家都係下晝班
仲要全部打亂哂
4-5個小朋友i會一班

呢排開始叫多d 阿 ...

No more afternoon nap.

原文章由 magicmum 於 08-7-23 10:00 發表
ymc2727,

話時話,你囡囡讀下午班的時間係點樣分配?我囡K1讀上午班,而家頭痛緊讀下午班的作息安排和時間分配

...

magicmum,

我個囡2歲已經唔瞓晏覺喇
佢22:30 瞓到第二朝10:30
有時仲會11:00 添架
做完功課到6:00 時會話攰
我比佢喺床tan 一陣囉
佢都唔會瞓著嘅
食飽飯溫一陣書玩一陣
食埋生果就瞓架喇

原文章由 magicmum 於 08-7-23 10:00 發表
ymc2727,

...

我囡嗰班有個同學會6:00 起身架, 佢咪10:30 會瞓一陣, 12:00 起身食飯就返學囉
有d 就9:00 起身, 頂到放學, 返屋企飲完奶瞓一陣, 20:00 起身食飯, 00:00 至瞓
有d 就喺校車瞓一陣就算架喇

不過仲係k1, 我估k2 都可以瞓少d

大家好!

大家好!
想請問,幾時至收到通知會去邊班架?幾時開始返學啊?
我個女,2歲開始就返下朝班.所以,考sc時,我都特登剔下朝班.費時成日改nap時間.
朝早7點起身,11點nap,12點幾食飯跟住返學.夜晚9點一定要佢入房開始睏.
聽講,小朋友睏多d,會健康d,高d,所以,我都想佢繼續有nap.

係呢, 唔知幾時會知讀邊班呢?
又唔知佢用咩準則去編班呢?
有冇人知呀))))))))))))))))

今日打電話返學校問,佢地話,八月中至派信告知分去邊班讀.27日一個鐘頭,家長可以陪.跟住就到9月1日.小朋友自己上一個鐘.2日到5日,為兩個鐘.之後開始正常返學.
原文章由 ymc2727 於 08-7-24 20:25 發表
係呢, 唔知幾時會知讀邊班呢?
又唔知佢用咩準則去編班呢?
有冇人知呀))))))))))))))))

vivipiano,

唔該晒!

原文章由 vivipiano 於 08-7-28 16:38 發表
今日打電話返學校問,佢地話,八月中至派信告知分去邊班讀.27日一個鐘頭,家長可以陪.跟住就到9月1日.小朋友自己上一個鐘.2日到5日,為兩個鐘.之後開始正常返學.
...

大家今年會唔會買新校服?  我仔d校服同PE衫有d殘同變黃,所以我都打算買過晒。

Got some from the k3 graduates.  No need
to buy.  The school bag is in a horrible state though.

原文章由 chubby2688 於 08-8-2 22:15 發表
大家今年會唔會買新校服?  我仔d校服同PE衫有d殘同變黃,所以我都打算買過晒。

裙就下學期已經買過兩條, 我估出年4月又要再買過
PE 衫就唔洗買, 仲啱著, 都keep 得幾好
係要買過對黑鞋就真

個書包真係...horrible...內面d紅色都爛哂,條帶就長到飛吓飛吓,要打幾個圈改短...quality比較差...

原文章由 Yanamami 於 08-8-3 07:47 發表
Got some from the k3 graduates.  No need
to buy.  The school bag is in a horrible state though.

原文章由 chubby2688 於 08-8-3 23:15 發表
個書包真係...horrible...內面d紅色都爛哂,條帶就長到飛吓飛吓,要打幾個圈改短...quality比較差...

That's why we need to buy it every year.

The schoolbag my elder daughter used a few
years ago was a lot better.  It survived for 3 years.

醒目開學勳章

原文章由 chubby2688 於 08-8-3 23:15 發表

個書包真係好快殘,最初收到雜費單時仲十五十六唔知訂唔訂多個好,好彩最後都决定訂多個新的!

就嚟月中喇, 好緊張呀, 唔知幾時至收到派去邊班呢?

JUSCO 返學鞋減價呀
一陣同阿囡去睇下先

Thanks!!

原文章由 vivipiano 於 08-7-28 16:38 發表
...
‹ 上一主題|下一主題