用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 區家長可以幫幫我嗎?
go

95 區家長可以幫幫我嗎? [複製鏈接]

你地好呀, 亞女今年升K2我已經開始搵緊小學, 心儀小學有保良局黃永樹, 馮晴, 請問大家仲有無一些好學校可以推介, 如果排位, 邊間學校係最好??

另外, 我亦會考直資, 理想的係播道, 陸慶濤, 優才(但呢間學費係最貴), 請問邊間係最好和容易入呢?

請大家幫幫忙, 謝謝
   0    0    0    0

muima,

我本人覺得梁潔華小學是不錯的, 因為其實TKO的津校每間相距不是太遠, 唯有睇它們的升中派位。我見梁潔華派英中的比例是不錯的, 校風亦好, 你去學校的網址睇下, 可以見到很詳細的介紹。至於黃永樹及馮晴係保良局的學校, 都不會太差的。

TKO直資學校仲有真道, 但你要知道優才小一至小三會係旺角校舍上堂,小四才回TKO。我最喜歡播道, 無論校舍, 學費, 師資都不錯, 唯一缺點係學校仍新沒有往績可查。

你要找最好又容易入的直資小學都不是容易的。盡量去試啦。

iwff

原文章由 muima 於 08-7-22 14:18 發表
你地好呀, 亞女今年升K2我已經開始搵緊小學, 心儀小學有保良局黃永樹, 馮晴, 請問大家仲有無一些好學校可以推介, 如果排位, 邊間學校係最好??

另外, 我亦會考直資, 理想的係播道, 陸慶濤, 優才(但呢間學費係最貴),  ...

原文章由 iwff 於 08-7-22 14:33 發表
muima,

我本人覺得梁潔華小學是不錯的, 因為其實TKO的津校每間相距不是太遠, 唯有睇它們的升中派位。我見梁潔華派英中的比例是不錯的, 校風亦好, 你去學校的網址睇下, 可以見到很詳細的介紹。至於黃永樹及馮晴係保 ...

Hi Iwff,

Thanks for your quick respond. I also take this school into my consideration.

Also, i want to know if your son or daughter is studying in TKO school. Could you let me know which one? Is this good?

原文章由 muima 於 08-7-22 14:18 發表

另外, 我亦會考直資, 理想的係播道, 陸慶濤, 優才(但呢間學費係最貴),  ...

Hi,

我覺得比較容易有位直資是LHT 之前女女考不到此校, 但後尾無須叩門學校都主動打黎問你讀唔讀. 阿女有d同學派得唔好都即時去lht 報名而學校都係即收.
另外TKO 津小比較熱門有tko 天主教,馮晴, 梁潔華, 黃永樹, 信義會, 東華三阮, 田家炳.

我囝囝今年都係升k2.

以我所知: 馮晴一定要在3round都選做第一志願,佢先會理你.而我最concern是佢用精英班.我十分不喜歡.

在津校方面,我會選黃永樹.tko天主教.
在直資方面,我會選LHT和真道(不過佢學費下學期都要件2500, 我快要生第二個,再加理工人,供樓,所以可能比佢考倒,都要想想).
不過我都會比佢試吓英華.

自問囝囝不是甚麼精英,再加上係細仔.在求學初期會比不上其他小朋友.而且我們只想佢有個開心童年.
羲羲 :-P :-P :-P

原文章由 SoBBMaMi 於 08-7-23 13:57 發表
我囝囝今年都係升k2.

以我所知: 馮晴一定要在3round都選做第一志願,佢先會理你.而我最concern是佢用精英班.我十分不喜歡.

在津校方面,我會選黃永樹.tko天主教.
在直資方面,我會選LHT和真道(不過佢學費下學期都要件 ...

hi 各位mama, 謝謝你地回覆, 真道我戅應該唔會啦, 畎為佢太似international school  所以我不太有興趣

而馮晴和梁潔華, 我聽人講話係幾谷, 而黃永樹比較中等, 唔知真唔真

我自己開頭都係諗黃永樹架..不過睇左天主教聖安德勒之後,就有動搖喇!因為聖安德勒佢係用語境教學,同埋佢係拔尖架,校舍又大又靚,同埋天主教學校有好多support架!參考下!!!
:-D :-o :hammer:

原文章由 雪條 於 08-7-24 23:35 發表
我自己開頭都係諗黃永樹架..不過睇左天主教聖安德勒之後,就有動搖喇!因為聖安德勒佢係用語境教學,同埋佢係拔尖架,校舍又大又靚,同埋天主教學校有好多support架!參考下!!! ...

此校ma ma 個人認為課程比較淺. 如小朋友可以谷的話我都係會選 fung ching, wong wing shu, 同將天. 起碼入讀band 1 中學機會會高d.

原文章由 mandy_lee 於 08-7-25 09:46 發表

此校ma ma 個人認為課程比較淺. 如小朋友可以谷的話我都係會選 fung ching, wong wing shu, 同將天. 起碼入讀band 1 中學機會會高d.

謝謝各位mama回應, 對於是否要谷小朋友, 其實我有時到心大心細, 我個人覺得細個唔谷, 到上到4-5年級個時先已經太遲, 因為個底打得唔好, 到時會好吃力追唔上, 變得會無心機, 唔好話上英中, 想讀間好d中學到難, 但如果入到間好谷而小朋友讀唔到, 大人同小朋友都好可憐, 有時真係好難2全其美

暫時我自已覺得黃永樹, 馮晴係我首選, 因為口碑幾好, 梁潔華我會留意下

各位媽咪:
咁宣基又點呢? 有無comment?

我都想問:
a.除咗宣基小學外,港澳信義會小學又點呢?
b.宣基小學同港澳信義會小學都分別同宣基中學及慕德中學有聯系,咁兩間中學又邊間好d呢?
c.循道衛理小學的評價又如何,成績評核的方法又會係點呢,會否有考試及公布學生名次呢?

多謝回答!

Summichalle, your primary school ranking might be too risky, if you fail option 1, obivously, option 2 and option 3 would fail with high percentage.

基督教宣道會宣基小學
聯繫中學

基督教宣道會宣基中學

家長心聲

原文章由 leetong 於 08-7-25 19:45 發表
Summichalle, your primary school ranking might be too risky, if you fail option 1, obivously, option 2 and option 3 would fail with high percentage.

唔好意思, 請問下點解會好risky? 係唔係因為頭3間係熱門學校, 1st choose fail, 便會drop 左第n個option 個度, 咁如果我1st round 係報外區唔得, 2nd round 報番其永樹, 馮晴 .... 學校咪仲無機會入
‹ 上一主題|下一主題