用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你會點做:
go

你會點做: [複製鏈接]

小朋友K3,暑假後升小一但K3課程很淺,沒有默書測驗很多很淺的英文都不僅如aeroplane,truck,train,tram,在這暑假你會怎樣幫助追回成績我已自己買了升小一paper日日給他做.叫他串字,背默,各位媽咪有沒有更好意見?
   0    0    0    0

如果可以用較有趣的方法,小朋友會願意d!!
唔好迫得太緊, 小心弄巧成拙!!!

一日頁應該可以, 其餘時間你可玩的方法跟他串字, 但不可密集式,比d時間佢去玩!!

take it easy!!

原文章由 ANNET 於 08-7-22 09:28 發表
小朋友K3,暑假後升小一但K3課程很淺,沒有默書測驗很多很淺的英文都不僅如aeroplane,truck,train,tram,在這暑假你會怎樣幫助追回成績我已自己買了升小一paper日日給他做.叫他串字,背默,各位媽咪有沒有更好意見?:cryin ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 ANNET 於 08-7-22 09:28 發表
小朋友K3,暑假後升小一但K3課程很淺,沒有默書測驗很多很淺的英文都不僅如aeroplane,truck,train,tram,在這暑假你會怎樣幫助追回成績我已自己買了升小一paper日日給他做.叫他串字,背默,各位媽咪有沒有更好意見?:cryin ...

其實都唔需要太緊張,我仔仔幼稚園有默書測驗,triangle,square...1 至12英文都有默,不過佢地大多默完比番晒老師.................,小一的課程多數係同佢到重溫幼稚園的英文,妳收到小一課本嗎?我收到後都有看過課文,同佢幼稚園差不多,妳可以以小一課本大約的課文同仔仔溫下,或者買多一點坊間的英文作業比佢做,書展到了,可以去看下,如果妳仔仔以前無默書等,妳現在迫得佢太緊,怕佢驚咗上小一,而且坊間有好多可以串英文,或記英文的遊戲,好似妳可以上網,像playhouse disney 的網站咁,有一些遊戲係玩串字,聽英文找字咁,慢慢一步步來。
http://www2.disney.co.uk/DisneyChannel/playhouse/tiggerandpooh/index.html

原文章由 rat 於 08-7-22 12:51 發表

其實都唔需要太緊張,我仔仔幼稚園有默書測驗,triangle,square...1 至12英文都有默,不過佢地大多默完比番晒老師.................,小一的課程多數係同佢到重溫幼稚園的英文,妳收到小一課本嗎?我收到後都有看過課文,同佢幼稚 ...

THANK YOU!

playhouse disney網站唔錯喎! thank you.

原文章由 rat 於 08-7-22 12:51 發表

其實都唔需要太緊張,我仔仔幼稚園有默書測驗,triangle,square...1 至12英文都有默,不過佢地大多默完比番晒老師.................,小一的課程多數係同佢到重溫幼稚園的英文,妳收到小一課本嗎?我收到後都有看過課文,同佢幼稚 ...

迫得太緊

原文章由 ANNET 於 08-7-22 09:28 AM 發表

回覆 #4 rat 的文章

The website is very good! and my son love it so much! many many thanks......and do you have anymore good sharing website???
‹ 上一主題|下一主題