用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國語教中文科
go

國語教中文科 [複製鏈接]

我想問, 如果小一開始中文課用國語上, 小朋友應付到嗎

我想知到小學畢業, 是否真係的用廣東話授課既學生相比, 中文好好多呢...
   0    0    0    0

我可以說小朋友的適應力很強, 因為我仔的學校也是由小一開始用普通話上中文, 由開學初完全不明白老師說什麼, 到現在可以用普通話交談, 可以聽普通話新聞, 及在一些博物館按普通話介紹都能明白聽懂, 所以真的不用太擔心他們適應的問題.

原文章由 erikalo 於 08-7-22 00:08 發表

我本來很贊成小朋友很容易學會一種語言,但原來不一定
小女的學校也有普通話中文班,原來會有一些同學真的不能適應
二年級退出,所以不要強求,隨小朋友自己發展,不要框框說別人的孩子都可以點解自己的孩子學不好.而中文能力是不是一能比較強,要看小孩子在想東西的時候是否已經用普通話想,普通話比較
容易出口成章,廣東話比較不會.這是我小小意見

原文章由 erikalo 於 08-7-22 00:08 發表

我想知到小學畢業, 是否真係的用廣東話授課既學生相比, 中文好好多呢...

my girl's class is doing fine, nobody leaves the class because of Mandarin.
Some of those in Cantonese class also want to transfer to mandarin class.
A few p.1 students fail Chinese language in p.1, no matter in mandarin or cantonese class.

醒目開學勳章 王國長老

唔好介意我咁講, 如果全校都係普通話教中文, 學校可以投放更多資源(相比起只有一班, 學校要請2種老師, 用2set教材, 資源會分薄左)
仲有, 就算全校都有普通話, 都要睇學校devote幾多, 一星期一堂普通話, 同dayday用普通話教, 係2件事, 好似我女學校, 總之見到個普通話老師, 就係用普通話, 無論堂上, 默書, 課室外, 什至出外活動....我女係俾老師"呃左"好耐, 至知佢原來識講廣東話的
原文章由 Tippi 於 08-7-29 12:56 AM 發表
我本來很贊成小朋友很容易學會一種語言,但原來不一定
小女的學校也有普通話中文班,原來會有一些同學真的不能適應
二年級退出,所以不要強求,隨小朋友自己發展,不要框框說別人的孩子都可以點解自己的孩子學不好.而中文 ...

我好同意若全校用普通話教中文, 小朋友其實係可以handle到, 我仔學校除了教中文是用普通話外, 常識也是用普通話, 連我仔咁怕普通話的人, 下學期開始係屋企有時也說了普通話呢.
而且聽他的同學仔媽咪說, 去台灣旅行先發現個仔仔的普通話進步不少, 她也說不可少看仔仔們在學校對普通話既適應力及潛能呢.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-29 09:23 發表
唔好介意我咁講, 如果全校都係普通話教中文, 學校可以投放更多資源(相比起只有一班, 學校要請2種老師, 用2set教材, 資源會分薄左)
仲有, 就算全校都有普通話, 都要睇學校devote幾多, 一星期一堂普通話, 同dayday用普 ...

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-29 09:23 發表
仲有, 就算全校都有普通話, 都要睇學校devote幾多, 一星期一堂普通話, 同dayday用普 ...

我都好同意你的講法...真係日日講同一星期先得一堂係好好大分別嫁....而我女女將會係日日中文堂都用普通話上堂...我都好有信心佢D普通話會進步好多

醒目開學勳章 王國長老

我同個女去台灣旅行, 都係叫佢自己問的, 有次夜晚去誠品, 佢話要睇兒童書, 我叫佢自己問staff, 問完佢呆呆下行返過黎, 我問佢d兒童書呢? 佢話姐姐話無, 我話咁大間shop點會無, 你點問架?
於是佢用普通話重覆一次"請問小童書在那裡呀" 姐姐答"呀....小童書現在已經休息啦......." (原來o係另一層樓)
原文章由 dickielam 於 08-7-29 09:41 AM 發表
我好同意若全校用普通話教中文, 小朋友其實係可以handle到, 我仔學校除了教中文是用普通話外, 常識也是用普通話, 連我仔咁怕普通話的人, 下學期開始係屋企有時也說了普通話呢.
而且聽他的同學仔媽咪說, 去台 ...

我仔仔自細講野唔叻, 小一前我同老公都為左簡唔簡國語班煩左好耐, 一年過去, 拎成績表見家長時, 班主任話仔仔講國語反比廣東話好, 字正腔圓有高低音調有感情, 仲敢上台表演, 我地都好驚訝.

其實之前我打定輸數, 試一年唔得就轉返班.

上星期去海南島玩幾日, 終於見到成績, 全程阿仔都同酒店d人溝通, 仲叻過我.

十分多謝各位意見, 因為我囡囡本身既幼稚園是沒有國語既, 不過我一向都有比她學國語, 不過都係一星期一堂, 所以唔談得上識聽識講, 而現在因為要上小學... 而我好坦白講, 我手上有2間好唔同既小學, 當中就係一間全英, 而中文用廣東話授課, 而另一間就全程英文國語, 即係如你地所講, 日日都要講, 不過我怕我囡囡本身中文已經唔叻, 而我本人同老公係一句國語都不懂, 所以我好擔心囡囡追不上, 所以仲係未知點選擇

我想問.. 你地是否本身識國語, 所以小朋友學得好呢.. 咁如果係家長唔識, 咁點教佢地.. 特別係默書時...

多謝意見

原文章由 IRON 於 08-7-29 13:16 發表
我仔仔自細講野唔叻, 小一前我同老公都為左簡唔簡國語班煩左好耐, 一年過去, 拎成績表見家長時, 班主任話仔仔講國語反比廣東話好, 字正腔圓有高低音調有感情, 仲敢上台表演, 我地都好驚訝.

其實之前我打定輸數, 試 ...

醒目開學勳章 王國長老

哈哈哈, 呢個問題問得真好!
我情況同你一樣, 女女之前學校無普通話, 只有一星期一堂課外活動, 我自己d普通話只有工聯會程度, 我老公仲衰, 隨便up當秘笈!
我仲記得女女小一第一課書: 學校裡, 同學多, 大家一起學習, 大家一起玩耍, 上課真快樂
佢放學返黎其中一份"功課"就係要讀俾我聽, 我心唸, 哼! 廣東話你就識! 點知係我太睇少佢了! 我女好流利咁就讀晒出黎(我講得衰姐, 仲識分咩叫好聽既)
由於之前課外活動都有學拼音, 我女都叫有d底子的, 到返學要學, 好快就上手了, 聽都無問題啦, 慣左了, 發音當然標準過我好多啦(幾廿歲條利都唔識點郁......), 加埋佢大無畏性格, pickup得好快, 一下就習慣上堂100%用普通話了
初上小一, 我有問佢班入面有無人唔識講, 佢話有1個同學一句都唔識(我覺得佢都幾慘....), anyway, 而家升小3了, 我再問佢同一問題, 佢話, 個個都識講啦, 不過有d同學拼音差d........我覺得小朋友學拼音幾緊要的, 攪唔掂就真係要認真追返上了
至於默書....我係用我既"普通話"同佢默既, 一路默佢就一路嘆氣"哎....我知你想讀咩........雖然你讀錯左 " (哈, 知識就是力量, 鬼叫自己技不如人咩....係要受下氣架喇) 間中總有"中招"既時候, 例如老師考佢地, 講左個hua(4聲), 我女好自然寫左"花", 其實答案係"畫"........唯有自己小心d啦!
我又覺得, 無理由因為自己普通話唔好, 而stop小朋友去學, 而家大人見工, 十份有9份都話要識普通話, 我估廿年後, 情況會更犀利, 識流利普通話應該會係必須的!
原文章由 erikalo 於 08-7-31 11:31 PM 發表
十分多謝各位意見, 因為我囡囡本身既幼稚園是沒有國語既, 不過我一向都有比她學國語, 不過都係一星期一堂, 所以唔談得上識聽識講, 而現在因為要上小學... 而我好坦白講, 我手上有2間好唔同既小學, 當中就係一間全英, ...

[ 本文章最後由 Charlotte_mom 於 08-8-1 10:00 編輯 ]

多謝你既意見, 希望我囡囡可以啦....

原文章由 Charlotte_mom 於 08-8-1 09:58 發表
哈哈哈, 呢個問題問得真好!
我情況同你一樣, 女女之前學校無普通話, 只有一星期一堂課外活動, 我自己d普通話只有工聯會程度, 我老公仲衰, 隨便up當秘笈!
我仲記得女女小一第一課書: 學校裡, 同學多, 大家一起學習,  ...
‹ 上一主題|下一主題