用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想請教, Kwik Maths 和 指心算的分別?
go

想請教, Kwik Maths 和 指心算的分別?

請問兩者之分別為何?  好像很類似, 但收費就差很遠?   請賜教!  謝謝!

我囡囡學了幾堂, 本人都有同感, 因之前都買了珠心算DVD回家, 係進十位教唔点, 所以無再睇落去, 而家再睇番, 暫時都覺得同DVD所教的好似囉, 即係唔用算盤, 而係用手指計, 但珠心算就會用雙手, 而Kwik Maths係用左手啫.

原文章由 WikMa 於 08-7-21 14:58 發表
請問兩者之分別為何?  好像很類似, 但收費就差很遠?   請賜教!  謝謝!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Thanks so much for your reply!
but I am a little bit confused, do you mean " 指心算" or "珠心算"  ?  請問您囡囡是學"指心算"; "珠心算", or "Kwik Maths"??

Thanks!

原文章由 Crabtree 於 08-7-21 23:29 發表
我囡囡學了幾堂, 本人都有同感, 因之前都買了珠心算DVD回家, 係進十位教唔点, 所以無再睇落去, 而家再睇番, 暫時都覺得同DVD所教的好似囉, 即係唔用算盤, 而係用手指計, 但珠心算就會用雙手, 而Kwik Maths係用左手啫 ...

原文章由 WikMa 於 08-7-21 14:58 發表

Hi WikMa

指心算是從史x收衍生出來的數學課程,重點是開發小朋友的腦筋,訓練小朋友的大腦潛能,並不是全面針對學校數學科的計算。
可參考以下網址: http://www.imqs.com.hk/

KWIK Maths是教小朋友用方法計算數學,強調用方法計算比沒有方法計算的學生計算強勁幾倍!
可參考以下網址:http://www.kwik.com.hk/

希望幫到你!

邊樣好o的??

易學o的??

邊度有o的課程資料???

原文章由 ssaa 於 08-7-24 15:49 發表

Hi WikMa

指心算是從史x收衍生出來的數學課程,重點是開發小朋友的腦筋,訓練小朋友的大腦潛能,並不是全面針對學校數學科的計算。
可參考以下網址: http://www.imqs.com.hk/

KWIK Maths是教小朋友用方法計算數學,強 ...

Hi ssaa,

thanks so much for your reply!  My son (K3) went to the trial lesson of Kwik Maths last Sat., and he seems to enjoy it alot.  He like Maths and is quite "sensitive" to figures, so how can Kwik Maths help him to develope his "Maths Sense?"

BTW, my nephaw is studying "指心算", and I found that their theory is really close, except 指法.  It claims that their theory was developed by an American "大徫舜", too.  

It just seems to me that they are really similar, and I think you might have a better understanding on these 2 methods, would you mind to elaborate a little bit more for me?  and which one will be more suitable for my son?

Many thanks!
原文章由 ssaa 於 08-7-24 15:49 發表

Hi WikMa

KWIK Maths是教小朋友用方法計算數學,強 ...

我叫左老師黎我屋企教
我睇到點教, 都覺得同珠心算差唔多
我覺得kwik maths係一d方法教小朋友計數快, 你唔好以為對羅緝推理好左,呢個只係一個方法, 我覺得係兩樣嘢,所以你要諗清楚你係要邊一樣

我學係因為我想個女快手快腳計好晒d數,唔駛拖住黎做, 又要寫直式 3+7 要進一,咁要寫條式出, 咁而家用手指係計得好快, 好多位都計到, 因為一理通百理明, 但係因為係暑期班, 一星期兩堂, 咁就功課多左, 一天有時要做兩個page,  但係培養到計算興趣,佢會覺得自己叻叻, 一定要佢地好 focus咁先會快, 我都係瞓練緊囡囡既專注力, 佢叫我陪時就好地地, 我一行開就發夢, 我嗰班有四個幼稚園同學仔, 我地一開始叫佢地做功課, 個個媽咪都癲咁滯, 不過而家上左六堂, 已經有d進步了, 都肯做, 同埋做得快左好多了

我個女幼稚園升P1, 我只希望佢上到小學,唔駛因為唔明D數失去興趣, 我只希望佢覺得唔難, 有興趣聽老師講書, 你知數學呢家嘢, 一唔鍾意...到老都唔鍾意計

同意! Kwik Maths並未顧及在 logical thinking方面, 只是想孩子計數快些及build up 對Maths的自信而已! 如關於logical thinking, 有何課程介紹?

上門教我有興趣呵, 老師教得好嗎?  價錢如何? 可否PM資料給我!  謝謝!

原文章由 wanwanfubb 於 08-8-8 22:38 發表
我叫左老師黎我屋企教
我睇到點教, 都覺得同珠心算差唔多
我覺得kwik maths係一d方法教小朋友計數快, 你唔好以為對羅緝推理好左,呢個只係一個方法, 我覺得係兩樣嘢,所以你要諗清楚你係要邊一樣

我學係因為我想個女 ...

Urgent ! Maths for 5.5 year old boy

My son is 5.5 years.

Anybody know any course in Kornhill or Taikoo Shing for 珠心算 or kwik maths ??

Many thanks

Marcus Mama

原帖由 marcuschaumama 於 08-11-25 23:38 發表
My son is 5.5 years.

Anybody know any course in Kornhill or Taikoo Shing for 珠心算 or kwik maths ??

Many thanks

Marcus Mama

學珠心算主要目的是學習數學計算概念,藉腦中影像開發大腦潛能。
KWIK Maths主要目的是學習用方法計算。

幼稚園學生主要學習基本數學概念,然後學習數算(counting)
小學生p1-p4的課程,主要是訓練小朋友加減乘除混算能力。

你的小朋友5.5歲,我想是k3的小朋友吧?
如果你想停留幼稚園階段—報珠心算!
如果你想預早學定小學混算—學 KWIK Maths!

回覆 # 的文章

Hi ssaa,

Thanks for your explanation !

Do you know any centre for KWIK maths in Hong Kong East - Sai Wan Ho, Tin Hau, Quarry Bay ?

Many thx.

Marcuschaumama

原帖由 marcuschaumama 於 08-11-27 13:31 發表
Hi ssaa,

Do you know any centre for KWIK maths in Hong Kong East - Sai Wan Ho, Tin Hau, Quarry Bay ?

Many thx.

我小朋友旺角學。

港島區就唔知有邊位好導師。

不過我又覺得唔駛太介懷邊個老師教。
因為佢運作以加盟形式運作。
即係話老師收入同佢教得好唔好成正比,所以通常都教得好好。(好似教我個仔老師咁,一個鐘搵成六、七百蚊,點會唔比心機教?)

原帖由 marcuschaumama 於 08-11-27 13:31 發表
Hi ssaa,

Many thx.

再補充:係兼職每小時都有咁收入,而收入又同學生人數掛鉤,所以通常老師都教得唔錯。

我有朋友細路係將軍澳、馬鞍山都學得唔錯。

原帖由 WikMa 於 08-8-11 17:00 發表
同意! Kwik Maths並未顧及在 logical thinking方面, 只是想孩子計數快些及build up 對Maths的自信而已! 如關於logical thinking, 有何課程介紹?

上門教我有興趣呵, 老師教得好嗎?  價錢如何? 可否PM資料給我!  謝謝 ...

若果想學好 Logical Thinking,最緊要搵到個好老師!
因為好老師先至能夠將 Logical Thinking 概念講解得透徹明白!
至於課程,坊間好多補充作業都編排得非常之好。

即係話:搵一個好數學老師上門補習數學就最實際!

原帖由 Josa 於 08-7-29 07:28 發表
邊樣好o的??

易學o的??

邊度有o的課程資料???

邊樣好就睇大家想要乜。
如果想幫自己幼稚園小朋友啟發一計算,學珠心算無防。
如果想幫幼稚園或者小學學生學習用方法計算四則混算,令到小朋友計算一子提升幾倍,就可以報 KWIK Maths。

至於邊樣容易?肯定係 KWIK Maths。
因為珠算要將算盤影像打入腦海,一都唔易;令外口訣又數以十計,更加唔容易。
KWIK Maths用手指作為計算工具,極容易掌握;令外計算方法得四個,所以係好易學。

我個仔報讀 KWIK Maths時,個導師承諾話我個仔學 12堂之後就會學哂小學生所有多位加數,仲會勁過以前三四倍。依加學,真係得!

can you let me know your teacher in Mongkok?

原帖由 ssaa 於 08-11-29 13:41 發表

我小朋友旺角學。

港島區就唔知有邊位好導師。

不過我又覺得唔駛太介懷邊個老師教。
因為佢運作以加盟形式運作。
即係話老師收入同佢教得好唔好成正比,所以通常都教得好好。(好似教我個仔老 ...

原帖由 Ellensu 於 08-12-8 23:27 發表
can you let me know your teacher in Mongkok?

My son's teacher is Miss Chan ( Keldy ).

You can call her mobil phone directly.
The number is 9344 7708

She is realy very nice.

原帖由 Ellensu 於 08-12-8 23:27 發表

呀!令外要提提,佢禮拜六班好似爆哂!

Hi ssaa,
學Kwik Math, 通常幾多人一班?