用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "官塘基督教服務處幼兒園" 集中營 !!! ...
go

"官塘基督教服務處幼兒園" 集中營 !!! [複製鏈接]

"官塘基督教服務處幼兒園" 集中營 !!!

各位媽咪 :

有見咁多媽咪都對這間幼兒園印象幾好,而且,亦都有咁多小朋友讀這間學校,所以,我想正式開一個topic,比大家傾下計,但係我想不如大家,報告下8月份小朋友將會入讀既班好唔好呢 ???

峰峰 : c 班  

Re: "官塘基督教服務處幼兒園" 集中營 !!!

C 班
1. 峰峰 (峰仔媽咪)
2. 湋衡 (文迪)

D 班
1. Billy (billyyanst)
2. 楹楹 (dleelm)
3. 維維 (tungwai)
4. 恆恆 (芸迪)

文迪 :

放暑假你點安排湊仔仔呀 ?? 我已經搵左公司附近既幼兒園做暫托,原本讀緊既幼兒園只係放一星期27-7開始,現在基督教要放兩星期,實在太長,自己大假又用完,到時適應期我都只可以請兩日假陪仔仔返學校,所以,暑假一定要暫托,轉左社區這間,對我來講係假期多左少少,亦都係我頭痛既問題,不過,都決定轉校,就要自己安排,所以,未來既長假期,自己有假就緊係陪仔仔啦,否則都係要暫托。

請問你地有校服

學校都未通知我有校服

bebe_c  :

正式幾號開始唔知,不過就問左係放兩個星期,大約26/7 ~ 7/8,(9/8開學)。

我都收左e-mail通知取校服。

芸迪 :
嘜可以返兩個鐘暫託架 ??? 雖然仔仔都返開學,不過,我都有o的驚佢唔習慣,因為,仔仔比較適應能力低,我都有諗過好唔好比仔仔暫託o下,適應新環境,等我星期一問下副主任先。
之前仔仔返育嬰園都無比利是仔仔,今次開學一定要比,希望佢有個好開始。

我都會每朝比仔仔飲一支奶先返學,因為,佢都習慣左。

時間過得好快,返多一星期學就要準備返新學校,須然仔仔已經返慣學,但係要佢重新適應新環境都等同初初返學既小朋友,我心情都有點緊張,唔知仔仔無喊幾耐,唔知你地準備好返學既野未呀 ??? 到時開左學之後,大家上來報告下小朋友既情況啦。
話時話你地有無諗過生多個小朋友呀 ??? 本應生多個係好o的既,有照應,不過,我自己就有好多憂慮,唔知你地點諗呢 ???

IrisCheng :
好多謝你既祝福呀 !!! 不過,我諗日後都會有機會見既,因為,我搭既小巴就係趣樂門口,雖然 tsin tsin 細個峰峰,但係大家放左學一班媽咪傾下計都好開心,我都祝福tsin tsin 開開心心身升班啦。

話說星期二開始,仔仔要放暑假兩個星期,由於我已經無大假,所以,要仔仔去我返工個區幼兒園返暫託,
第一日 : 可能有新鮮感,完全無喊。
第二日 : 唔想返,喊到發癲,要老師抱入課室。
第三日 : 佢話"我唔喊" ,到門口眼濕濕話"我唔喊",入到去
就忍唔住喊出眼淚,但係比第二日好好多,老師安慰一陣已經ok,我走之前望倒佢已經唔喊。
今日 : 一早仔仔走去廁所門口同我講,我返暫託幼稚園,我唔喊,自己入課室。未到學校都有咁講,返到學校完全無喊,自己入廁所,自己

dleelm :

我已經請左兩天既早上半日,諗住頭兩日都陪仔仔返半日,一來我又可以了解下學校既日常既程序,今日仔仔返暫託已經無喊,今日佢一入到學校,都未同我bye bye ,就一枝箭咁入課室搵老師,我又唔入得課室,所以,我自己走囉,都好既,起碼佢已經習慣左間學校,相信開學去到新學校都會好快適應。

各位媽咪 :
好快就開學啦,到時記得比封利是小朋友返學呀。
我都未洗校服漆,今晚一定要記得啦。我無買黑鞋呀,只係買
左對白波鞋,著波鞋舒服好多,我想問你地去邊到做o的名架 ???
我請左人幫我清潔屋企、煮晚飯啦,以後我唔洗到夜晚12點
朗衫,到11點幾先食晚飯(其實似食消夜多),仔仔又可以返屋企食晚飯,
最緊要係我可以多o的時間陪仔仔。

各位媽咪 :

峰峰星期三已經開始返全日(朝8晚7),大至上都ok,返學時都好開心,係返到學校分離時有少少唔想啦,老師話佢上堂都好投入,不過,比較跟熟悉既陳老師,其他就唔係好跟。

文迪,永謙媽咪 :
我仔仔叫慶峰呀 !!! 都算大隻b啦,陸軍裝頭,現在每晚都7點放學,我都好趕架,由葵涌返到官塘剛剛好時間,所以一到6:00就要收工,遲左少少走,返到官塘要跑上去。

文迪 :
可能仔仔係新生,所以,舊生既活動都未正左開始join,好似游水堂都未比仔仔開始。
返左個幾星期學,大至上都無大問題,除左真係無電梯(因為條樓梯好熱又無風扇呢),校服都比較谷身,所以,我都係返到學校先幫仔仔穿上身。

各位媽咪,好嗎 ??? 我都好耐無上這個topic 傾計,你地既小朋友返學習慣未呀,我仔仔都ok,都鍾意返這間學校多過以前個間,不過,佢日日返學都扭扭地,好嗲,唔肯比我走,我初時都以為佢唔鍾意返學,但係我次次問佢,佢都係話 : 因為我好掛住你呀!!!,咁都知道唔係間學校問題,而係我仔仔比較嗲。

學校最近有手足口病,游水都停左,你地要留意下小朋友呀,我仔仔上年都係舊學校有手足口,雖然,佢唔係好辛苦,但係都要請一個星期假倍佢,大家都辛苦。

請問你地會唔會幫小朋友打流感針呀 ??? 我想想地呀!!!

請問係唔係間間診所,都係同一種針呢 ???

其實,打左流感針,係唔係好好多呢 ??? 打完會唔會發燒之類 ???

我都好耐無上來傾計啦,不經不覺仔仔都返左3個幾月,大至上都幾好,D老師都 OK,覺得佢地都有留意個小朋友既,早前老師都約見左我地D新生家長,講番個小朋友係適應期有無問題,而老師都同我講左個問題。

其實,你地明年會唔會轉去其他幼稚園呢 ??? 我就唔諗啦,亦都唔倒我諗,我又無其他人可以幫我湊,如果出去讀個D幼稚園,一係半日,就算返全日個D都要4點幾放學,假期又多呢 ??? 根本我就無得選擇咁多,唉....有時都覺得仔仔好慘咁,好似個看更咁朝八晚八,我都知出面既幼稚園課程會深過幼兒園,對選小學係會好似比人差D,唯有自己額外比D其他補充佢做下啦。

我都係咁諗咋,仔仔近來多左問點解,咁有晚臨訓,仔仔問我,係唔係日日都要廷展架??? 又問我點解,我解釋比佢聽原因,須然佢無嘜點,只係答"係呀" ,但係自己就有少少唔知點咁,好似自己好少時間倍佢咁。

你地唔好因為小朋友返學多病左,而放棄比佢地返學,我係
過來人,小朋友成日病做媽媽一定心痛,峰峰一歲開始返育
嬰園,相信你地都話細,記得初初入學,真係病到我都喊,
又心痛又要成日請假,當中餵藥,睇醫生費,無得訓,個種
辛苦只有自己知,當時都有少少悔意比峰仔咁細返學,因為
,仔仔之前係保母湊既,湊左一年湊得唔好,先比仔仔返學
,當時我都比老爺煩死架(同住),佢幫唔倒我,都無問題,但係又成日講o的野煩我,好似仔仔肚痌,佢可以話學校比左隻烏營仔仔食,我都係接左仔仔返來屋企之後同佢無計傾咋,當然最後都無放棄比峰仔返學啦,而且,當時我真係無人幫倒我湊,不經不覺已經返左咁耐,峰峰既身體算比以前好左,這間幼兒園環境都算好啦,每日又有得上天台戶外活動,比起一o的密封冷氣課室已經好好,好似明愛事件,幼兒園已經開始探番熱,須然唔係好大作用,但係起碼佢地都係有警覺,我都希望佢地可以 keep住。小朋友初初入學係比佢地種菌架,我覺得最緊要係學校要衛生,空氣流通,唔好有咁多傳染病爆發(手足口之類)小朋友唔係經常有大病咁就OK。

大家努力啦 !!!

聯歡會當日,我都好擔心峰峰扭計,因為,如果改變左佢平日既返學程序,佢會扭計唔返學,我已經好早比左心理準備佢,結果當日返到學校樓下,佢見倒禮堂好多人,佢就驚起來,我同佢解釋一大輪,
‹ 上一主題|下一主題