用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 07-08年升2s家長交流會
go

07-08年升2s家長交流會 [複製鏈接]

你地好!
我女今年升2s,我諗佢地都係分成績編班,成績好果d好似係哂L班,唔知係真呢?你地有冇人升呢班呀,上年成績又點呢?
   0    0    0    0

回覆 #1 larissayu6 的文章

小兒分了入2L,成績都算OK(10名內),其他家長呢?

我個就分咗2D,成績就全級2X。

你地都考得幾好喎..可唔可以分亨下有咩心得...我同我女溫習時佢明明識哂架....但唔知點解硬係大意, 如果係咁應該訓練佢d咩呢?
另外你地仲有冇幫仔女報讀其他課程或補習架!!!

我覺得未必用成績分班, 我個仔會升2D. 一年班成績ok, (20名內), yiu01 你小朋友一年級讀那一班, 我囝囝係1s

my daugther go to 2D,come from 1L.成績都算OK(10名內).

我囡就全班考得幾後...但全級就中間....我囡都係1L喎....以我所知全班考後個幾個都係升S班....你地全級考20名內....所以冇人升S班....睇下有冇考得幾好既升呢班咪知囉!!!

我個囡本身讀1D班,佢係全級考二十幾,唔係20名內。
佢嗰班有個女仔全級20名內,會升上2S,我諗未必用成績分班。
你地覺唔覺得佢地嗰級特別少女生?
以我所知佢地全級都唔够40個女仔。
我個囡本身有讀公文數+公文英的EFL。
講講吓這裏巳經有幾個同班同學。
我地應該開一個升2D班交流會。

i think that if you are the first of p.1,it will be 1L.the second ,it will be 1R.the third,it will be 1D.the fouth,it will be 1S.and the fifth,it will be 1L................CYCLE & CYCLE.
I know the other 幾個同班同學,it is 用成績分班 like this.

原文章由 calvin88wong 於 08-7-26 16:20 發表
i think that if you are the first of p.1,it will be 1L.the second ,it will be 1R.the third,it will be 1D.the fouth,it will be 1S.and the fifth,it will be 1L................CYCLE & CYCLE.
I know the ot ...

A good way to minimize the deviation of each class.

你好!我女也是升2S, 多多联洛呀!  我想不是成績分的吧!她考全級1X.  她有個同學考頭5名都係升2S 喎!

升2年級的分班情況:

2S
larissayu6--囡
TungMama118--囡

2L
KV125--仔

2D
yiu--囡
樂熙媽媽--仔
calvin88wong--囡

2R

[ 本文章最後由 yiu01 於 08-7-28 14:12 編輯 ]

原文章由 TungMama118 於 08-7-28 13:48 發表
你好!我女也是升2S, 多多联洛呀!  我想不是成績分的吧!她考全級1X.  她有個同學考頭5名都係升2S 喎!

依?咁2s都幾多精英喎 多多指教...仲有冇多d人係2s架...交流吓啦...唔好只係睇唔報名喎

呢到得我個仔升2R

大家好!終於開學啦!小朋友慣唔慣呀~今年兩個班主任一個係新黎架喎

原帖由 larissayu6 於 08-9-2 12:06 發表
大家好!終於開學啦!小朋友慣唔慣呀~今年兩個班主任一個係新黎架喎

阿囡都okay!  不过就好似好scare其中一个班主任囉!   今年得24个同學一班, 咁多人轉校, 唔知有無問題呢? 不过都好嘅,老師可以更照顧到!

囝囝班其中一個班主任唔係教主科, 另外一個班主任佢唔記得叫咩名, 比佢激死!  你地知唔知呀?

原帖由 TungMama118 於 08-9-2 13:46 發表

阿囡都okay!  不过就好似好scare其中一个班主任囉!   今年得24个同學一班, 咁多人轉校, 唔知有無問題呢? 不过都好嘅,老師可以更照顧到!

男果個定女果個呀....男果個姓陳教中文...女果個姓李係新黎架....我見到李老師都幾好呀又好笑容...
我諗有咁多人轉校係佢地自己問題掛....我唔覺學校有咩問題喎...呀囡讀得好開心呀

有無人知點解到今日學校都仲未有本年度新校曆表?

係喎?唔講又唔覺添!
今年好似網上UPDATE進度好慢咁??

原帖由 yiu01 於 08-9-5 14:04 發表
有無人知點解到今日學校都仲未有本年度新校曆表?
‹ 上一主題|下一主題