用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 選擇畫室要小心 (真人真事)
go

選擇畫室要小心 (真人真事) [複製鏈接]

我有一位朋友是當畫班導師的,年前她轉了工往一間由一名有名的藝術家開設的兒童畫室, 初時我不知道她轉到哪裡工作, 久未見面一見我即問她近來忙什麼, 她答道 : "文物復修", 我不明白再問一次,她才解釋她是教兒童陶瓷, 但其實無論做成什麼樣,她們都是要在下課後把兒童作品全面復修成美麗作品, 而且距離原作很遠都沒關係, 反正小朋友不會說不, 家長不會知,家長只要看見美麗作品便心花怒放, 什麼也可以, 以上這些想法都是那位有名藝術家指出和要求下屬實行的!

親愛的家長們不要 :
看見是出名的人教授便參加課程, 出名的人未必懂"教"!
不要只著重作品美醜, 創作過程反更是重要.
   0    0    0    0

嘩, 我都想知邊間咁離譜, 請pm我呀

無論做出來係點樣, 都係小朋友的作品, 大人唔應該幫佢修改, 這是小朋友一個創作過程, 小朋友係知有無人改過佢的畫/作品, 若果成日比日改, 小朋友會漸漸唔再喜歡創作, 亦會令佢失去學習的動力

如果搵一D家長可以陪上堂或者可以係課室外面睇0既畫班就唔洗驚LA~我個仔學緊果間就係可以睇上堂
為小寶寶加油~

你個仔學緊邊間 , 我都想知 , 請pm我呀 !!
[email protected]

又想下當年... 亞大細時(四歲)學過畫... 上左幾堂之後, 臨別秋波, 要在自己份大作旁邊影番張沙龍..... 點知... 我發現佢搵來搵去都唔知去邊庶企???唔係嘛~~邊張自己既都唔認得?... 返來再問...原來.. 佢話: 我果張係無(用手指指出)尼d, 尼d, 同尼d架...

但好多家長又會鍾意小朋友畫一些超乎他們能力,像真度極高的作品,就算一式一樣也沒所謂,悲哀的是小朋友從中只學懂copy,而失去了自己的創作能力。

點可以改小朋友創作出來的作品啊,如果你比人改你d design你都唔開心啦,咁點得架,邊間咁衰啊
車車.....
有車車就okay,
車車bblike車車

原文章由 Katma 於 08-7-18 14:23 發表
嘩, 我都想知邊間咁離譜, 請pm我呀

無論做出來係點樣, 都係小朋友的作品, 大人唔應該幫佢修改, 這是小朋友一個創作過程, 小朋友係知有無人改過佢的畫/作品, 若果成日比日改, 小朋友會漸漸唔再喜歡創作, 亦會令佢失 ...

請pm我呀

原文章由 kyterry 於 08-7-19 15:15 發表
但好多家長又會鍾意小朋友畫一些超乎他們能力,像真度極高的作品,就算一式一樣也沒所謂,悲哀的是小朋友從中只學懂copy,而失去了自己的創作能力。 ...

同意, 所以我無俾大囡去學甚麼畫畫......
寧願自己教仲好.....

揀course 比小朋友真係難ar.....~
有冇好0既painting course介紹
‹ 上一主題|下一主題