用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Mary 係唔係好難入
go

St. Mary 係唔係好難入 [複製鏈接]

想入 St.Mary
1) 我有20分,但幾個朋友的女(都有20分),都入唔到,究竞有冇人20分入到。
2) 若20分計,應否退而求其次,即選其他天主教學校
   0    0    0    0

1st round 唔得,咪2nd round靠運氣唔計分,大抽獎再試,何必退而求其次。

原文章由 鎧惠 於 08-7-18 01:48 發表
想入 St.Mary
1) 我有20分,但幾個朋友的女(都有20分),都入唔到,究竞有冇人20分入到。

這是一間超級多人借地址的學校, 大抽獎分分鍾機會更微...

原文章由 mamimummy 於 08-7-18 01:54 發表
1st round 唔得,咪2nd round靠運氣唔計分,大抽獎再試,何必退而求其次。

有人話08/09 25marks 第一輪 都要抽。。。。有 20 marks 有好多女校揀。。。MCS,ST ROSE, HOLYANGEL,MARYMOUNT,ETC。。。。。No need to worry la。。。
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

原文章由 safarimama 於 08-7-19 12:42 AM 發表
有人話08/09 25marks 第一輪 都要抽。。。。有 20 marks 有好多女校揀。。。MCS,ST ROSE, HOLYANGEL,MARYMOUNT,ETC。。。。。No need to worry la。。。 ...

但即係揀間容易入的,那間比較好,請指教!

20分!今時今日好普通啫!唔好話傳統名校都要抽!屋邨仔出名d都係收唔晒!(個人見解)!

原文章由 minicat 於 08-7-19 01:25 AM 發表
20分!今時今日好普通啫!唔好話傳統名校都要抽!屋邨仔出名d都係收唔晒!(個人見解)!

真的令人很苦惱。

My daugther got 20 marks, but she could not get in St Mary last year (i.e. Nov 2007). In fact, I can say that the chance to get into St Mary with 20 marks is very low!! My wife heard that someone got 25 marks cannot get into there last year. If you have 20 marks and would like to choose Cathloic school , I really suggest you consider to choose the 2nd tier famous school like St Rose of Lima or St Paul Primary. Very likely your daugther can get into it at the first round with peace of mind. My daugther studied in St Rose Kingergarten, we did not choose St Rose Primary School at first round. Eventually she could not get into St Rose even we are in that zone. Think of it whether you beleive you will be good luck enough.

有20分博天神啦 ! 2年前這裡bk媽咪用20分1st round入左啦!一樣有得直升st mary中學, 策略轉一轉咪得羅!

原文章由 catcatmom 於 08-7-19 07:58 PM 發表
有20分博天神啦 ! 2年前這裡bk媽咪用20分1st round入左啦!一樣有得直升st mary中學, 策略轉一轉咪得羅!

我都有唸過,但好想知係咪真係会比St.Mary大D機會,所以在15/16,而家都未到開學我已經唸到頭爆,我家人話我神經病!

原文章由 eastchan 於 08-7-19 16:27 發表
My daugther got 20 marks, but she could not get in St Mary last year (i.e. Nov 2007). In fact, I can say that the chance to get into St Mary with 20 marks is very low!! My wife heard that someone got  ...

我個仔的同學在Nov2006的first round以20分入左St Mary, 佢係首名子女+畢業生

我亦識人在同年以20分入協恩, 又係首名子女+畢業生

所以我一直覺得20分都會分開不同隊伍抽的, 如果是畢業生, 抽中的機會是會大過宗教分, 例如畢業生是5個選4個, 而宗教分只是5個抽中1個, 所以同樣是20分都並非一定得或唔得, 但這只是個人的諗法, 如果有朋友在教署內做, 可以問下佢, 同分會否分不同隊去抽?

如果妳是畢業生, 一定要博一博, 如果唔係, 可能會後悔一生, 即使不能抽中, 也可以考慮扣門(扣其他學校也可以)或讀私校, First round抽獎機會係一生人只有一次,一定要試! 

why 08/09 小一入學 25 marks 都要抽, 係咪 2002年出世是金豬或金龍年?特別些

我囡早幾年入, 25分 sure win, 我認識一些家長都是20分抽籤中獎的

Marians

原文章由 safarimama 於 08-7-19 00:42 發表
有人話08/09 25marks 第一輪 都要抽。。。。有 20 marks 有好多女校揀。。。MCS,ST ROSE, HOLYANGEL,MARYMOUNT,ETC。。。。。No need to worry la。。。 ...

鎧惠

定確, 20分有時要講運數, 但是間間名校都是一樣咁多人爭, 你小朋友是否03年出世, 沙士年, 可能好少少, 04年出生率都低, 你是否31綱, 多一次機會, 還有, 你會否試下叩門, 如是, 你第一輪要選 St. Mary's 表示你的誠意。

只是個人意見

Marians

原文章由 鎧惠 於 08-7-19 15:07 發表

真的令人很苦惱。

我只知道跟據教署規定同分超額要一起抽的, 不能分開, St. Mary's 應該好守原則的

Marians

原文章由 Lion_King 於 08-7-19 22:27 發表

我個仔的同學在Nov2006的first round以20分入左St Mary, 佢係首名子女+畢業生

所以我一直覺得20分都會分開不同隊伍抽的, 如果是畢業生, 抽中的機會是會大過宗教分, 例 ...

原文章由 Marians 於 08-7-19 10:51 PM 發表
鎧惠

定確, 20分有時要講運數, 但是間間名校都是一樣咁多人爭, 你小朋友是否03年出世, 沙士年, 可能好少少, 04年出生率都低, 你是否31綱, 多一次機會, 還有, 你會否試下叩門, 如是, 你第一輪要選 St. Mary's 表示你 ...

我係31net,但今年有幾個同net教友都唔得,所以令我很担心,可能真係要天主安排,但作為mami真係有很多無奈。

1.姊仲讀該小學=25
2.畢業生+宗教係=25
3.畢業生+無宗教=20(唔可以用首名果5分)
4.首名+宗教=20

3&4 機會係一樣, 把落去抽剩餘既位, 無分既!

原文章由 Lion_King 於 08-7-19 22:27 發表

所以我一直覺得20分都會分開不同隊伍抽的, 如果是畢業生, 抽中的機會是會大過宗教分, 例 ...

醒目開學勳章

我朋友囡囡今年大抽獎15分入到st.mary.

原文章由 鎧惠 於 08-7-18 01:48 發表
想入 St.Mary

我諗你攪錯, 大抽獎係唔計分! 只係first round先計分, first round只得15分入到St. Mary 肯定冇可能!

原文章由 babych 於 08-7-21 10:48 發表

原文章由 babych 於 08-7-21 10:48 AM 發表

大抽獎都係關好彩事,同分数無關,你攪錯嗱

SARS will only affect those "dying schools".
There's no chance for knocking door unless the mother is an old girl, or really "connected".
原文章由 Marians 於 08-7-19 22:51 發表
20分有時要講運數, 但是間間名校都是一樣咁多人爭, 你小朋友是否03年出世, 沙士年, 可能好少少, 04年出生率都低, 你是否31綱, 多一次機會, 還有, 你會否試下叩門, 如是, 你第一輪要選 St. Mary's 表示你 ...
‹ 上一主題|下一主題