用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇書店賣二手中學教科書?請報料.
go

有冇書店賣二手中學教科書?請報料.

如題.請報料.謝謝.

原文章由 KWT 於 08-7-17 13:09 發表
如題.請報料.謝謝.

hi,KWT!

聽朋友講藍田匯景商場有幾間,妳去睇睇呀。

原文章由 KWT 於 08-7-17 13:09 發表
如題.請報料.謝謝.

旺角好多

我幫我姪女買了很多二手書(中三的),都是在yahoo或u-want找,比二手書店平,而且好新,唔怕嫲煩試下。
:-P  :-P  :-P

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 ruby2004 於 08-7-17 14:52 發表

旺角好多

有日經過,

他們好似

依家重會唔會搶書單?

原文章由 ruby2004 於 08-7-17 14:52 發表

旺角好多

原文章由 SALLY媽媽 於 08-7-17 17:02 發表
依家重會唔會搶書單?

無搶 .

原文章由 ZZdaphne 於 08-7-17 16:57 發表

有日經過,

他們好似

佢地有「漏」 , 不過我直行直過 , 無理佢地 ,
佢地亦無理我

謝謝.今個weekend去旺角及匯景找找.

在Yahoo找到一兩本,可惜一本version唔啱,另一本勁識要錢,新書的65%.漢榮都85折啦.要慳d,早兩日好心做壞事,俾人偷左$500.現在唯有努力買舊書填數.阿尼陀佛,阿仔唔好怪我.

quote]原文章由 ZZdaphne 於 08-7-17 16:57 發表

有日經過,

他們好似 [/quote]

原文章由 KWT 於 08-7-17 17:22 發表

在Yahoo找到一兩本,可惜一本version唔啱,另一本勁識要錢,新書的65%.漢榮都85折啦.要慳d,早兩日好心做壞事,俾人偷左$500.現在唯有努力買舊書填數.阿尼陀佛,阿仔唔好怪我.

quote ...

KWT,

我fd係匯景商場買舊書38折,都好新喎!

不過我就專揾自己學校高年級學兄D舊書,5使周圍騰!

原文章由 ZZdaphne 於 08-7-17 16:57 發表

有日經過,

他們好似

我讀中學時中過招,俾舊版唔肯換仲俾公仔人 ........

PS~漢記舊書都賣6折,真chisin ,不如去漢榮85折買新ge :;pppp:

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 KWT
08-7-17 17:22 發表

Yahoo找到一兩本,可惜一本version唔啱,另一本勁識要錢,新書的65%.漢榮都85折啦.要慳d,早兩日好心做壞事,俾人偷左$500.現在唯有努力買舊書填數.阿尼陀佛,阿仔唔好怪我.
quote ...

係呀, 呢到都有D都標到新價嘅係6-65折,
唔係舊價嘅6-65折喎,
去漢榮85折,有新書用,
還可以下年4-5折賣出去,
助人助己,助地球,
大家想一想。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-7-17 21:37 編輯 ]

上星期去過"學友書店", 有條隊專排舊書的, 問過職員話計新書的35折, 有興趣的大家不況去睇睇, 或者先致電查詢.

地址 : 九龍油麻地炮臺街51號地下
TEL  :  23850996

我問過,想要買的都沒有貨.只得舊版.可能要等會考放榜先有貨源.想買舊書,因為今年亞仔是尾班車,其實d舊書吊起來賣,賣唔出,遲d賤賣都冇人要.偏偏Yahoo新版d人勁識要錢.

又剛買左本chem,賣家再平賣另一本書,我本來想唔買,因為欠一本supplement exercises,但佢話留來沒用,又唔想益賣舊書書店,$20賣比我,並謂supplement可以問同學影印.結果買左,回家告訴仔仔叫佢問同學借來印,誰知佢竟然話知識版權法唔可以咁做.結果又要網上找,最平要$40(得3x-40頁).都唔知有幾成新.激死我.又唔可以唔照佢意思做.要身教呀!

原文章由 maywei 於 08-7-18 11:04 發表
上星期去過"學友書店", 有條隊專排舊書的, 問過職員話計新書的35折, 有興趣的大家不況去睇睇, 或者先致電查詢.

TEL  :  23850996 ...

[ 本文章最後由 KWT 於 08-7-19 12:09 編輯 ]

原文章由 dodoma1968 於 08-7-17 15:45 發表
我幫我姪女買了很多二手書(中三的),都是在yahoo或u-want找,比二手書店平,而且好新,唔怕嫲煩試下。

以你的經驗,係網上買書,點睇到書的內容和有冇畫花哂之類?

通常係咪逐本逐本咁買番來?

寄來定面收呀?

謝謝解答!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

每年樂施會在樂富商場賣舊書,一佰蚊三本.
大約在八月頭.

是逐本找的,當然,同一賣家有幾本適合你都可以ask啦。
寄來定面收呀?
通常一手交錢,一手交貨,買家亦可當場check清楚

原文章由 virgokaren 於 08-7-19 14:25 發表

以你的經驗,係網上買書,點睇到書的內容和有冇畫花哂之類?

寄來定面收呀?

謝謝解答!

首先,我會在拍賣綱上睇下佢介紹本書的出版社及編著是否正是我需要的,再看佢介紹本書的新舊程度和價格是否合理,然後,留e-mail或電話聯諾,再講下價和確实書的新舊程度,有冇原子筆或鉛筆子在內,有冇螢光筆high line等。必定面交,說好如有合乎的情況,交易作費。
如佢介紹書形容是真的,佢都唔同你交易la,到時你唔要佢咪浪費車資。
另外,好多時都可以在同一個賣家上找到幾本合適的,過想慳$真係要有d耐性慢慢找。
我今年都一樣幫我姪女找書,咁就慳了$1500元,其实,好多時d中學書都好新,因為d中學成曰用notes多過用書。
:-P  :-P  :-P

how about the discount of new books if old books are not in good condition?

原文章由 maywei 於 08-7-18 11:04 發表

TEL  :  23850996 ...