用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 想建立小朋友閱讀能力
go

想建立小朋友閱讀能力 [複製鏈接]

有邊套書值得推介﹖可以step by step咁進深就好。
中/英文都無所謂
   0    0    0    0

中文書:我自己會讀(青田教育)

原文章由 Xenc 於 08-7-16 13:26 發表
中/英文都無所謂

原文章由 Xenc 於 08-7-16 13:26 發表
中/英文都無所謂

青田我會自己讀唔錯, 不過就俾細個o的小朋友
閱讀快車都幾好, 我岩岩買左紅色預備組及紅色一給仔仔
佢分紅橙黃綠青藍紫七色, 可以睇到小學畢業
仲有一本近日在書局補充練習堆發現, 係漢華出版for 中文閱讀理解, 分一年級至六年級, 我買左一年級同仔仔(k1)睇, 全部都係好短o既文章, 佢都讀到大部份字, 有少少練習 (可做可不做), 算係補充練習中給訓練閱讀不錯的選擇

原文章由 pamelaywy 於 08-7-16 16:44 發表

青田我會自己讀唔錯, 不過就俾細個o的小朋友
閱讀快車都幾好, 我岩岩買左紅色預備組及紅色一給仔仔
佢分紅橙黃綠青藍紫七色, 可以睇到小學畢業
仲有一本近日在書局補充練習堆發現, 係漢華出版for 中文閱讀理解, 分 ...

thx!你小朋友都好叻wor,k1可以讀p1既野
閱讀快車﹖七色﹖咁似oxford reading tree果d,邊間出版社呀﹖邊間書局有呀﹖public lib有冇﹖

thx curious:loveliness: 有冇話青田邊個系列咁架﹖

睇左青田,閱讀快車好深,有排都未到呢個level,因為我係想佢自己讀。自己讀系列封住左,睇唔到個level,有冇人可以講講﹖

sorry,  xenc,
我記錯了之前提及及書, 並不是閱讀快車, 而是彩虹系列, 都係青田出版的, 紅色一和預備組的程度較適合幼稚園生, 你可看看

青田的我會讀系列在公共圖書館有得借, 好細本, 每本約八至十頁
淺o個幾冊同一主題會不停重覆句型, 如: 圓圓愛寫字, 方方也愛寫字, 圓圓愛畫畫, 方方也愛畫畫, 等
我諗o岩k1level

原文章由 Xenc 於 08-7-21 12:27 發表
睇左青田,閱讀快車好深,有排都未到呢個level,因為我係想佢自己讀。自己讀系列封住左,睇唔到個level,有冇人可以講講﹖

順帶補充少少
我記錯了閱讀快車(真的有這一套, 不過給小學生看的, 較深程度), 因為近日跟仔仔看從圖書館借一系列的圖書, 叫作寶寶閱讀列車和幼幼閱讀列車, 台灣信誼出版社出
程度有深有淺, 淺的幼稚園學生應該可以看明白一半以上的字
深的亦適合和家長一同閱讀

原文章由 pamelaywy 於 08-7-21 15:21 發表
我記錯了之前提及及書, 並不是閱讀快車, 而是彩虹系列, 都係青田出版的, 紅色一和預備組的程度較適合幼稚園生, 你可看看

青田的我會讀系列在公共圖書館有得借, 好細本, 每本約八至十頁
淺o個幾冊同 ...

原文章由 pamelaywy 於 08-7-21 15:21 發表

淺o個幾冊同 ...

哦!咁好d,嚇死我,因為我依你提示去搵青田閱讀快車,最淺果本一頁都成200幾字架,所以我話你個仔真係好勁!至於套彩虹系列書局就封住左,我完全唔知佢咩內容,你講「圓圓愛寫字, 方方也愛寫字, 圓圓愛畫畫, 方方也愛畫畫」我又覺得淺左d,因為我仔5y la。如果public lib有,等我去睇下我個仔應該睇level先。

漢華果套未搵到,可唔可以講下個書名﹖就咁叫閱讀理解﹖
‹ 上一主題|下一主題