用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上水鄧顯中學&沙田蘇淅公學
go

上水鄧顯中學&沙田蘇淅公學 [複製鏈接]

請問可否解答以下問題:
1. 教學語言 (其實上網已查了,但不知實情如何?)
2. 學生語文能力如何?學校教學語言方針對學生(普遍)影响如何?真的做到的效果嗎?
3. 校風
4. 學校對學生好嗎?例如:老師態度,只說大多數.
5. 學校本區,競爭入校比例.
6. 自行收生(第1輪升中)主要看什麼?

謝謝各位幫忙!
   0    0    0    0

回覆 #1 Sherryko9 的文章

上水鄧顯中學 係勁 ! 新界之冠,
入大學比率100%
很難入, 同時功課多, 要死讀書

謝謝 !媽咪都知鄧顯係band1,但唔知係"新界之冠",因為唔係係呢區住.
媽咪實則想知之前問的問題,希望名則乎實;由個人體驗,只覺有些中學名大過於實,係就係會考或考大學成績高,但很多時是由外校生做出來的,可能有些只是"死讀書",實情教學語言平日唔識用,只曉死做,唔識講!

原文章由 bigc 於 08-7-16 13:45 發表
入大學比率100%

梗係上水鄧顯中學勁過沙田蘇淅公學好多,

上水鄧顯(成績)差唔多拍得著好多香港、九龍既傳統名中學, 係超勁

原文章由 connie1214 於 08-7-16 15:37 發表
梗係上水鄧顯中學勁過沙田蘇淅公學好多,

沙田蘇淅公學-

我同事都畢左業8年, 佢話間中學好free吓, 學校當年唔會好似曾記o甘,o甘重視成績, 無分雞精班, 佢畢業果年一個同學攞6A ,另一個攞6F, 但佢地都係同一班同一個亞sir/ms教出來. 但當年英文科在校最少已有3位外籍老師, 學校係無分既, 派到邊班就教邊班, 可能係鬼佬教or本地人教英文.但普通話就一定掂,同事既普通話字正腔圓, 充得吓, 佢小學都無mud學過普通話.
我所有大陸客都比佢跟, 裡面d中文老師係台灣人or台大畢業既香港人.
佢都畢業好耐啦! 好多野都唔同曬啦!
今年聽聞用左3億加泳池,golf設備....真唔真??? 但不知內情,有無媽咪報吓料???但沙田蘇淅係d年青人既留言版, 說蘇淅d老師很好好, 唔會為份人工而教書????

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

如果論成績, 好明顯係
1. 鄧顯
2. 甲寅
3. 陳融

另外, 其實東華三院李嘉誠(中中)已經追過左陳融, 仲有幾間中中都追近陳融。

原文章由 木馬 於 08-7-16 20:52 發表

鄧顯/陳融/甲寅, 如何排次序?
入大學率高的成績, 原校由中一讀至中七的原校學生入大學, 那間較高?

一定是鄧顯, 大學入學率100%. 不但全個北區最勁, 我相信整個新界區鄧顯都數1,數2.

單論成績, 鄧顯不但北區第一, 計晒全港都肯定入十大.
鄧顯的成績不用靠外來生, 因為自己學校都大把人考廿幾三十分, 自己收唔晒重益左同區D中中.
不過, 入得鄧顯, 預左中學幾年都唔使點玩, 自問資質普通又唔受得壓力的, 諗清楚先好.

同事話我知, 佢親戚個女今年F.5 會考23分, 想返去鄧顯repeat F.5都無資格。

小女今年升中一,入咗鄧顯,選校前去聽校長介紹,要26分先可以原校升中六,佢地係谷成績,不過讀書氣氛好好,入咗去會自然比心機讀書,每星期有一次測驗,不過唔會計分,兩個月有一次小測(計分),一年2之考,中一至中三無分精英班,校長話佢地唔會講合格率,只會講優良率,因為連續十幾年中、英、數100%合格,今本唔會有人唔合格,之前都有考慮過選沙田d學校,不過亞女話想讀鄧顯,佢話沙田好遠,因為我地住粉嶺,如果你唔係北區,自行同跨區競爭好大,困為北區得3間英中。

原文章由 Chickee 於 08-7-17 16:37 發表
同事話我知, 佢親戚個女今年F.5 會考23分, 想返去鄧顯repeat F.5都無資格。

23分都想 repeat ? 使唔使呀

簽名被屏蔽

我唔太留意到入大學率, 但我見到會考成績李嘉誠真係仲好過陳融, 唔信的話不妨搵多d人求證。

原文章由 reneeleung 於 08-7-17 20:36 發表
從東華三院李嘉誠中學網站睇到, 有8成f7入大學. 咁我諗高唔過陳融呀? 咁全校有60個f7, 即有12個入唔到大學.

sorry, 甲寅就真係唔清楚.

原文章由 ying_ma 於 08-7-17 17:23 發表
小女今年升中一,入咗鄧顯,選校前去聽校長介紹,要26分先可以原校升中六,佢地係谷成績,不過讀書氣氛好好,入咗去會自然比心機讀書,每星期有一次測驗,不過唔會計分,兩個月有一次小測(計分),一年2之考,中一至中三無分精英 ...

你囡囡好勁!

真係好想知鄧顯係點磨練d學生?
論成績,佢真係好勁!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

真係好多謝大家的分享 !我家小朋友其實還細,但每逄升中派位,鬧得熱哄哄時,媽咪就會思索小朋友未來學習導向問題.
很多謝catcatmom答中媽咪所問,本身不是在這兩區住,只因好奇;我家小朋友自上兩年她的小學推行普教中,媽咪覺得在囡囡身上的成效很好,所以開始思索語文的重要性,如果語文掌握好,相信在學習生涯上百利而無一害,就是因為媽咪本著這個觀念,囡囡在校成績反而不需媽咪担心.媽咪真的很希望囡囡語文發展好,未來"揾食生涯"便會不太艱難!不知多些家長知"沙田蘇淅"現今狀況如何,學生品格質素大多怎?是否真的加建泳池等設施?和寶馬山的原校相比又如何?謝!

原文章由 catcatmom 於 08-7-16 19:52 發表
沙田蘇淅公學-

我同事都畢左業8年, 佢話間中學好free吓, 學校當年唔會好似曾記o甘,o甘重視成績, 無分雞精班, 佢畢業果年一個同學攞6A ,另一個攞6F, 但佢地都係同一班同一個亞sir/ms教出來. 但當年英文科在校最少已 ...

入大學比率100%

無錯,,,我細細妹都係e間學校的出品
畢業於HKU
佢真係日日勁溫書,
個人又純又乖,
入到,,,真係要死咪書,,

入大學比率100%