用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第一輪得15分,博協恩定馬頭涌官立好?
樓主: stellat
go

第一輪得15分,博協恩定馬頭涌官立好? [複製鏈接]

乙二選馬小入,相信無可能.因為今年我識好多個人乙一選馬小
都唔入或者人傳人時,傳翻錯左.

原文章由 tikanson 於 08-7-16 20:08 發表

>>>以今年計有少許家長乙二選馬小都派到, 但下年就唔知有無機會.

[ 本文章最後由 BB_Girl 於 08-7-17 08:23 編輯 ]

第一輪選馬小, 20分或20分以上一定入, 15分就話要抽籤, 係學校自己進行抽籤, 聽聞x價校長認識馬小校長, 所以學校自行抽籤時, x價學生有so囉, 有年有x價學生第一輪選馬小, 公布入選名單沒有佢名, 過左兩日接到學校電話話收佢, 你地諗諗點解啦! 嗱....我只係人傳人聽返來的, 唔好問我攞證明呀!

原文章由 miss_sandy 於 08-7-16 18:07 發表
點解創X學生第一輪選馬小一定入呢?
如果大家都係15分就要睇運氣.架呵??

[ 本文章最後由 瑤瑤媽咪咪 於 08-7-17 09:35 編輯 ]

原文章由 tikanson 於 08-7-16 20:08 發表

以今年計有少許家長乙二選馬小都派到, 但下年就唔知有無機會.

Is it true? I don't think second choice can get the seat of 馬小.

以我所知, 第一輪抽籤有兩種方式: 一是由教局抽, 然後將結果通知學校, 另一是由學校負責, 由太平紳士及教局職員即場監抽, 似乎不大可能由學校操控其結果.

我都識人第一輪15分抽籤入馬小, 協恩就未聽過. 亦未曾聽過第二輪乙二抽入馬小, 事關乙一揀馬小的人都收唔晒 (好多叩門的都是以馬小排乙一的).

如果分數不多, 較大機會入協恩的方法就是靠第二輪乙部抽入, 因為聽聞就算叩門都先收協恩幼稚園的學生, 其他的機會較微

原文章由 龍馬媽媽 於 08-7-17 09:45 發表

Is it true? I don't think second choice can get the seat of 馬小.  

我之前都覺得奇怪, 點解乙二馬小都可派到, 有些人乙一填馬小都抽不到, 難道那幾位家長說錯(我與這幾位家長是在幼稚園門外接放學時傾談), 是否甲一陳瑞琪, 甲二馬小?? 但之後我無再問她們了.

回覆 #1 tikanson 的文章

咁我有20分、諗住派位揀MCS.
抽獎甲一MCS、甲二協恩或聖羅撒
乙一協恩或聖羅撒 (暫定)

想知協恩、聖羅撒、馬小你吔会点排?
另外馬小有冇宗教?
謝!
mimia

回覆 #1 tikanson 的文章

另外馬小有冇宗教?
謝!
mimia

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-7-17 09:34 發表
有年有x價學生第一輪選馬小, 公布入選名單沒有佢名, 過左兩日接到學校電 ...

如果有人吾要offer,咁waitlist咪可以入lor!
某校與某校有私交,相信響叩門階段會著數,但自行收生就「出貓」,講唔過…

mimia810 ,

我同你一樣,會揀協恩、聖羅撒、馬小,不過我得15分. 馬小是沒有宗教分的!

請問如入到聖羅撒,到中學時,是否可揀沙田直屬中學或揀在九龍城派位?

其實協恩相比聖羅撒,協恩是否教學,校風,學術,校外表現都稍高少許? 請問有無人比較清楚?
以我所知,好像聖羅撒比較易入些!?

如果要博聖羅撒好似無咁大風險....,因為始終直屬中學在沙田.

原文章由 mimia810 於 08-7-17 13:42 發表

mimia810,

協恩 > 聖羅撒 > 馬小 (基本上, 這三間都必須排乙一才有希望.)

第一輪有20分一定試MCS.

第二輪如有私校打底(APS, GHS, KTS, etc.), 應該碰碰運氣.
甲一: MCS
乙一: HYPS

如無私校打底, 乙一排聖羅撒較有保障.

回覆 #1 baekdoosan 的文章

baekoosan,
真的好感謝你簡潔但清楚的回應‧
請問
1) APS = ?
2) GHS = ?
3) KTS = 九龍塘小學
唉! 雖然而家尚早去擔心、我1st priority係蔡繼有which is 直資、如成功要放棄抽獎、真有d魚與熊掌、不過如蔡繼有得咗、我己經会開心到飛起喇!
Thanks anyway.
mimia

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-7-17 09:34 發表
第一輪選馬小, 20分或20分以上一定入, 15分就話要抽籤, 係學校自己進行抽籤, 聽聞x價校長認識馬小校長, 所以學校自行抽籤時, x價學生有so囉, 有年有x價學生第一輪選馬小, 公布入選名單沒有佢名, 過左兩日接到學校電 ...

你唔明system呢, 1st round有D學校 有waiting list , 如有人唔注册學校會call 學生去注册,但waiting list 唔對外公報。亦有學校講明無waiting list ,有人唔注册會張學位交回教署for 2nd round.

[ 本文章最後由 wensi 於 08-7-17 19:48 編輯 ]

but MCS is 41 school net while HYPS is 34 school net..

put HYPS in "乙一" has no chance? why not put another 41 net school i.e. DPS?

原文章由 baekdoosan 於 08-7-17 16:12 發表

mimia810,

協恩 > 聖羅撒 > 馬小 (基本上, 這三間都必須排乙一才有希望.)

第一輪有20分一定試MCS.

第二輪如有私校打底(APS, GHS, KTS, etc.), 應該碰碰運氣.
甲一: MCS
乙一: HYPS

如無私校打底, 乙一排聖羅撒 ...

1st round 張表 除左 小朋友既基本個人g料
根本冇 就讀邊間幼稚園, profile 既g料
即使小朋友連幼稚園都冇讀,只要符合派位g格,都可以入表計分抽籤

我唔否認有d學校有出貓情況
不過,分高者入係首選
而.......有d有幼稚園既小學, 佢地會係幼稚園收表, 學校咪可以係15分果埋人中優先自已既幼稚園生law

同埋,理論上, 你1st round抽籤時,學校已抽埋waiting list既名單,當有人冇註冊,佢地會順序打比waiting list既家長,個別學校甚至係announce 1st round名單時, list 埋 waiting list 既人選架啦

Thanks! 多謝各位的資料, 唔係就俾人誤導左, 一心想入馬小而幫小朋友轉去x價讀了, 今年呀細要報幼稚園了,而家找緊資料!

原文章由 栗子媽媽 於 08-7-18 10:36 發表
1st round 張表 除左 小朋友既基本個人g料
根本冇 就讀邊間幼稚園, profile 既g料
即使小朋友連幼稚園都冇讀,只要符合派位g格,都可以入表計分抽籤

我唔否認有d學校有出貓情況
不過,分高者入係首選
而.......有d有幼 ...

亞細男仔 / 女仔先
有幾多分

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-7-18 10:52 發表
Thanks! 多謝各位的資料, 唔係就俾人誤導左, 一心想入馬小而幫小朋友轉去x價讀了, 今年呀細要報幼稚園了,而家找緊資料!

回覆 #4 andykwan 的文章

我住34網嘛!  1st round 派位唔講區、只講分‧ 2nd round 甲唔分網抽獎、但佔好小percentage、所以都填MCS搏下‧真正睇區嘅係乙一、所以揀協恩第一攞.
mimia

mimia810:

GHS=德望
APS=宣道

呀細係女呀!
我兩個女, 呀大今年k2, 只得15分, 煩緊選小學!
我好鐘意HY, 當年大女唔夠年齡報HY幼稚園(因為年尾出世), 細女年頭出世今年會報考, 希望得啦!
今年一個報幼稚園, 一個報小學, 煩+忙....!

原文章由 栗子媽媽 於 08-7-18 11:15 發表
亞細男仔 / 女仔先
有幾多分

你拎住邊個校網係手先
34/35都係好網比女仔
如果以15分計,你1ST ROUND HY 冇機多
1ST ROUND 馬頭涌 都仲有少少CHANCE

如果 2ND 計, 又要睇你會唔會派得唔好可以入C校 BACK UP, 唔係派左間唔LIKE既就唔G點算

1/以34計, 有 HY 同 ST ROSE 係好野, 不過, 如果 排左 是但一間係頭, FOR EXAMPLE, HY 排頭, 我個人比較保險, ST ROSE 排 2ND, 可以入 ST ROSE 唔高, 跟住你會點排先......... 可能要去到獻主會果D 啦

2/ 以35計, 1ST 要左天神 就 一樣 唔好 排 馬頭涌係第二啦
不過, 35比較平均, 如果不是一定要頂CUP名校, 兩間奉基同宣道都係好學校

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-7-18 16:47 發表
呀細係女呀!
我兩個女, 呀大今年k2, 只得15分, 煩緊選小學!
我好鐘意HY, 當年大女唔夠年齡報HY幼稚園(因為年尾出世), 細女年頭出世今年會報考, 希望得啦!
今年一個報幼稚園, 一個報小學, 煩+忙....!

...

[ 本文章最後由 栗子媽媽 於 08-7-18 18:17 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題