用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第一輪得15分,博協恩定馬頭涌官立好?
go

第一輪得15分,博協恩定馬頭涌官立好? [複製鏈接]

得15分,協恩真的無機會嗎? 我真的好喜歡這間學校..... ,博馬頭涌官立機會有幾多成機會?  謝謝!
   0    0    0    0

原文章由 stellat 於 08-7-15 23:06 發表
得15分,協恩真的無機會嗎? 我真的好喜歡這間學校..... ,博馬頭涌官立機會有幾多成機會?  謝謝!

20分協恩都收唔晒, 15分唔需要想
15分好似入到馬頭涌機會都好低, 暫時都無識人做到, 可能有都唔多

聽到都好down, 我個女都係得15分, 那應報什麼學校?

原文章由 龍馬媽媽 於 08-7-15 23:32 發表

15分好似入到馬頭涌機會都好低, 暫時都無識人做到, 可能有都唔多

原文章由 POTATOYUNG 於 08-7-16 00:10 發表
聽到都好down, 我個女都係得15分, 那應報什麼學校?

老實講15分可以肯定入到的學校, 相信你都唔會喜歡, 所以好多人都會考私校/直資做back up, 再係第二輪luck draw看運氣, good luck!

15分會唔會報九龍塘官立 / 聖羅撒 機會大d呢? 另外請問有無人知聖羅撒大約何時才會遷回原址? 謝謝!

[ 本文章最後由 stellat 於 08-7-16 00:48 編輯 ]

15分,識有兩個媽咪既小朋友第一輪入左,福祥道果間馬小。協恩15分機會都幾微。

原文章由 stellat 於 08-7-15 23:06 發表

如果15分協恩真的無機會.那是否第一輪放棄協恩博馬小? 如要報第二輪,就甲一協恩.甲二,三留空 ,而乙一協恩,乙二馬小?     其實可否在甲部填兩間? 如甲一協恩.甲二馬小?
謝謝!

回覆 #5 stellat 的文章

如果只有15分, 我覺得在第一輪成功入讀聖羅撒的機會真的很微, 如果報九龍塘官立, 機會就大些少,  據聞聖羅撒大約2-3年後才會遷回太子道原址.

`FaTPaNdA﹏

XD` XP` Xb`   -3-VV

識過人15分入到馬小

原文章由 龍馬媽媽 於 08-7-15 23:32 發表

聽聞x價學生第一輪選馬小一定入!!

原文章由 栗子媽媽 於 08-7-16 14:21 發表
識過人15分入到馬小

計分, 點都收哂 20分以上至有chance啦

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-7-16 14:29 發表

15分入到馬頭涌機會都大, 因除左有哥哥姐姐就讀的20分外, 校董, 教師都不會有很多, 做得校董都會有錢, 唔會讀官立, 其餘都只有15分.

原文章由 benleung12 於 08-7-16 14:50 發表
15分入到馬頭涌機會都大, 因除左有哥哥姐姐就讀的20分外, 校董, 教師都不會有很多, 做得校董都會有錢, 唔會讀官立, 其餘都只有15分.

Agree....

15分博馬頭涌機會應大點

15分協恩係唔駛諗啦,20分都收唔哂,15分馬小都有d機既,but要睇下個年多唔多有兄姐既小朋友喎

點解創X學生第一輪選馬小一定入呢?
如果大家都係15分就要睇運氣.架呵??

原文章由 stellat 於 08-7-16 02:49 發表
如果15分協恩真的無機會.那是否第一輪放棄協恩博馬小? 如要報第二輪,就甲一協恩.甲二,三留空 ,而乙一協恩,乙二馬小?     其實可否在甲部填兩間? 如甲一協恩.甲二馬小?
謝謝! ...

如果15分協恩真的無機會>>>20分都不夠分啦!!
那是否第一輪放棄協恩博馬小? >>>是呀,起碼有機會
如要報第二輪,就甲一協恩.甲二,三留空 ,而乙一協恩,乙二馬小?     其實可否在甲部填兩間? 如甲一協恩.甲二馬小? >>>你這樣排,到時你好大機會派到十幾志願, 除非你有私校或直資校做backup, 以今年計有少許家長乙二選馬小都派到, 但下年就唔知有無機會.

咁第二輪應該是甲一協恩,乙一協恩,乙二馬小?   
至於 第一輪就要放棄協恩博馬小? 是否這樣?

大抽獎點可能一定入呢? 學校根本無控制權!!

My experience

I take HY as my first rounnd's choice last year (also 15 points) Of course failure.

2nd round I take HY as both residential and non-residential related choice. Again, failure.

I try to ask personally afterwards this June (2008). No officer will accept your further application profile even I declare I choose HY as all my first priority. So, think carefully if you want to choose HY.
‹ 上一主題|下一主題