用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 畢業了.................!
go

畢業了.................! [複製鏈接]

今天係我囡囡在荊冕堂最後一天...結業禮..不經不覺三年了, 由第一天和囡囡一起上親子週 到現在, 一切都好似昨天發生的一樣! 現在真的要離開, 唔好講個女連我都有一點捨不得.

我個囡囡每天上學都好開心的, 佢話最唔種意放假最鍾意就係返學.  在學校裏面有好多好有趣既活動, 又有好多好朋友, 所以無得返學佢就好唔開心架啦!

總括來講, 我覺得無揀錯呢間學校, 老師又愛心又關心小朋友, 唔係淨係顧住成績, 連小朋友既德行都好關心.

多謝張校長, 梁副校長,全體老師給予一個咁開心既校園生活比我囡囡.

最後我想多謝教左我個女三年的班主任林老師, 佢非常有愛心, 有耐性. 我同囡囡都好唔捨得佢架! (囡囡話佢今日喊左2次, 2隻眼都紅哂添) 我一有時間就一定會帶囡囡返去探下d老師!!
   0    0    0    0

恭喜.......!我想我女兒插班讀荊冕堂,她今年升k2,我想她k3插班 ,我應該點做?其實我想插班是因為想她讀番我母校仁立,我怕跨區升難入.....你可以幫吓我嗎?

原文章由 vicki513 於 08-7-19 16:42 發表
恭喜.......!我想我女兒插班讀荊冕堂,她今年升k2,我想她k3插班 ,我應該點做?其實我想插班是因為想她讀番我母校仁立,我怕跨區升難入.....你可以幫吓我嗎? ...

以我所知,自從舊年有左學卷呢樣野之後, 已經好多人報讀荊冕堂, 我侄女去考都唔收佢, 要插班都恐怕不太易呢! 不過你可以試下下午班囉! 其實如果你以前係仁立讀, 那仁立收你囡囡機會都很高, 因為你應該夠分, 那無必要一定要佢入讀荊冕堂呀! 如果你真係好鍾意荊冕堂又唔同講法!

原帖由 doristse305 於 08-7-15 22:58 發表
今天係我囡囡在荊冕堂最後一天...結業禮..不經不覺三年了, 由第一天和囡囡一起上親子週 到現在, 一切都好似昨天發生的一樣! 現在真的要離開, 唔好講個女連我都有一點捨不得.

我個囡囡每天上學都好開心的, 佢話最唔 ...

doristse305,

我個仔今年升k3, 我都覺得時間好快過, 好似冇幾耐前先同佢開學咁, 我個仔都好鍾意返學, 日日都好開心, 請問你個女派左邊間小學? 可唔可以分享吓!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

原帖由 bb-bu-bu 於 08-8-22 10:29 發表

doristse305,

我個仔今年升k3, 我都覺得時間好快過, 好似冇幾耐前先同佢開學咁, 我個仔都好鍾意返學, 日日都好開心, 請問你個女派左邊間小學? 可唔可以分享吓! ...

咁你個仔今年要選小學了, 你緊張嗎? 老實講呢年真係好難過, 總之一個"煩"字.  我個女唔係荃灣或青衣區讀小學, 因為我不住這區, 所以無咩參考價值.  我只可以話比你知, 我個女派得好差, 要好努力先可以入到心儀小學. 無辨法無人咁好運囉!

回覆 # 的文章

我以前都是讀士德荊冕堂的, 我囡囡會否容易入到?

又唔好咁講, 我教會有個朋友住屯門, 個小朋友都係讀屯門d村校, 學費扣除學卷後唔洗$500, 佢一樣考到英華.

原帖由 50348461bb 於 08-12-16 17:19 發表
我小朋友是今年k3, 考私小/直資真係唔夠人爭.  始終都是區內幼稚園.  一出九龍就無人識.  好蝕底.
想入band 1私小都考唔到.

‹ 上一主題|下一主題