用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘天主教華德學校 華德學校下午校Chatroom~~大家入來分享啦! ...
樓主: LL6684
go

華德學校下午校Chatroom~~大家入來分享啦! [複製鏈接]

回覆 # 的文章

您們好!
我囡囡今年選學校, 好煩惱唔知選上午好OR下午好,
想同大地分享下
上年校好?
還是下午校好?

上年你地什麼原因選下午校?

你可以上華德網頁看看!我是在職,因上午返學是7:10am,起床和睡眠對小朋友都辛苦,我已自己生活及晚上可以與小朋友多點說話。

uncle Dos, pls check PM

原帖由 Uncle-DOS 於 08-9-9 23:42 發表
Mawar 囝囝
loey 囡囡
林嬌嬌  囝囝
Uncle-DOS 囝囝

我們全是同一班呢!  "1B"
多多指教!

原帖由 林嬌嬌 於 08-9-18 00:54 發表
uncle Dos, pls check PM

replied!
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

hi!各位華德家長,

我囝囝係1B2班呀,唔知有冇同學仔同我囝囝同班呢?請多多指敎,係呢,你哋小朋友有冇參加校內D課外活動呀

Hi all,

好耐無上來la!

我個仔小二參加了學校的活動有小提琴,童軍,游泳,合唱團.

我個女小五參加了學校合唱團和跳高...

每次早上真係好忙,之後又返學.
學活動真係早上返學都無搭幾日校車!

原帖由 lulu0402 於 08-9-30 23:49 發表
hi!各位華德家長,

我囝囝係1B2班呀,唔知有冇同學仔同我囝囝同班呢?請多多指敎,係呢,你哋小朋友有冇參加校內D課外活動呀

本身囝囝已經在出面學琴和玩柔道, 另外返學時間都十分緊迫, 吃飯時間都有點亂, 所以沒有參加學校裡的活動了.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

我個仔and女都係香兒何文田centre唱了3年la...我哋逢星期日,初二及中二班

今次表演係10月25日星期六...你地呢?
你仔仔係邊個centre唱呀?唱緊咩班?

原帖由 Mawar 於 08-10-6 08:31 發表
我個仔找私人學緊琴,下年考一級試,令外去開香港兒童合唱團,學校果d活動時間真係緊迫,所以都唔會參加學校活動.

我有感而發覺得最近做的中文步部通,第20-21頁既反義字唔應該o甘早學,個仔又話學校冇教到,即係我要教佢 ...

大家都好busy.好多活動呀!
我仔仔之前都係合唱團,不過今年小六冇參加啦!
佢今年學校要補課,自己又補習,所以只參加學校小義工&大哥哥大姊姊伴讀計劃(扮大個) 另外 Sat & Sun 要學游泳. Sat 又要去安徒生會做義工,都冇時間去玩.
另外, Mawar 的問題,11/10 家長會可以問下中文老師,佢地會解釋比你知 &你都可以反映你的意見.其實我估佢地只想比小一生接觸下,考試未必考,唔洗太worry,一切都要問學校,初小時我成日都找Miss!所以同d舊Miss 都好熟.

Mawar,

我想問中文步部通是什麼嚟架,我唔見我仔有嘅??係咪要另外買架??

我仔有參加學校嘅日文班同埋英語大使,其他活動都係學校以外的.
原帖由 Mawar 於 08-10-6 08:31 發表
我個仔找私人學緊琴,下年考一級試,令外去開香港兒童合唱團,學校果d活動時間真係緊迫,所以都唔會參加學校活動.

我有感而發覺得最近做的中文步部通,第20-21頁既反義字唔應該o甘早學,個仔又話學校冇教到,即係我要教佢 ...

Mawar,點解你睇唔到我問題嘅?

Motherlau,
你仔仔都參加過學校合唱團好玩嗎?學游泳係咪學校mango學呀?

今年我先有比我仔女參加學校合唱團,第一次参加,佢哋出面都有參加香港兒童合唱,咁即是學2個合唱團,學校活動都是今年先参加,我個女都係参加校隊跳高,得唔得獎都係經驗,係我仔仔因小二,功課無咁忙咪比佢參加多d....小提琴,童軍,游泳,合唱團...不過呢排時常一早要返學,辛苦d...
我呢排都多咗返學校...
你有無返學校呀?睇吓見唔見你?

LL6684,
我仔仔 & 囡 囡都係合唱團,唱得OK,不過在音樂節前就要經常練,常常要早返. 細個時都想報香兒,但我要返工,時間唔配合唔到,呀仔好鐘意唱歌,D MISS 都讚佢把聲靚,所以大D等佢變聲後可能比佢學聲樂.(睇下把聲仲靚唔靚先)
游泳在出面學,不過泳會OK架,操得好勁.
我多數放假就接返學放學,平日呀仔自己返放.
小提琴朱老師教得幾好,呀囡以前跟佢學過,佢好多得意門生架,依家係唔係佢教呀?

合唱團是由老師挑選, 可見阿仔和阿女都好唱得wor
小提琴班仲係朱老師任教, 阿女現在還有沒有學呀?

motherlau,
學校合唱團我仔仔and女女很喜歡,今日我個女講學校"高級組合唱團",佢哋今日要表演唱生日歌比十月份壽星聽呀..我覺好得意law...
至於香兒我仔仔and女女都唱了3年..今個10月25日重有一年一次的在尖沙咀文化中心的合家歡音樂會表演,haha..我細個都係香兒舊生,所以知佢哋教緊d乜,唔係讚香兒,不過佢哋真係進步好多...

你仔仔咁喜歡唱歌,真係找些聲樂比佢學吓...佢有天份,就唔好side咗去..
咁男仔係幾歲會變聲架?

mango游泳我仔仔都諗住學埋今個月便唔學,今日d水都太凍啦..著了游水衣都覺得凍,下個月雖然去暖水泳池,不過唔近我哋...所以唔學住lu..

小提琴是朱老師,我仔仔上了2堂咋,但我仔仔勁鐘意小提琴,未教拉都係屋企拉2吓..希望佢唔好3分鐘熱度,我見到朱老師教得幾好...我幾鐘意佢哋的弦樂團...
你女女都好叻呀...學過小提琴,學了幾耐呀?你覺得小提琴難唔難學呀?

Hmum & LL6684,

Hi,
我d仔&囡唔叻架,不過人學佢又學下la.想佢見識下咁.
囡囡冇學小提琴啦,因為都係4分鐘熱度,同上中學後好忙,上年轉玩中樂,佢彈中阮,因為學過小提琴,所以好快上手.小提琴對聽覺好,可訓練聽音準&專注力.囡囡話唔難學,佢handle 到.但已前懶唔想練,所以都係玩玩下.

LL6684,
香兒好呀!我都好羨慕 你小朋友入到,佢地可以參與唔同演出,增廣見聞,下次學校表演,我都欣賞下你d小朋友演出先.其實出面學聲樂好似好難找,有都好貴,到時都唔知找唔找到? 希望日後中學個合唱團個老師勁d,唔洗出去學就好啦!囡囡中學今年都轉合唱團個老師,唔知好唔好,但之前個好勁架,學到野,呀囡都話可惜.

男仔初中到開始發育&變聲,會由高音變低,過時先知把聲會變成點.依家會叫佢keep下把聲,唔好成日大叫.

游泳我已前keep住游,但今年要操成績,都可能冬天停一停,未決定.

大家仲係初小時,要享受多d不同的學習生活,到高小,身不由己,有時都.............

motherlau,

聽你講小提琴唔難學,咁希望我仔仔真係有興趣去學啦!我都好like小提琴d聲,真係正!
我d仔女都係玩玩吓咁唱咋,而家我女又學琴,仔又學小提琴,對佢哋唱歌睇普會可能好d...

你女女個合唱團老師咁勁呀...係出面學聲樂係會貴d...

明天家長會我要走2場呀....至到12:30我先走得...
你去唔去呀?明天見~

回覆 # 的文章

Hi all 返來啦!好熱好倦...你哋有無去親子旅行呀?

今天小一至小三去獅子會自然教育中心的親子旅行,嗰度有些不同種類的特色景點比人參觀,幾多野睇,還有好幾間學校,非常熱閙,不過天氣麻麻,有時落雨,搞到有些掃興!

‹ 上一主題|下一主題