用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2008年9月GH P1家長請進...
樓主: iloveugirl
go

2008年9月GH P1家長請進... [複製鏈接]

我都諗住自己去穩鎮 d。
請問當日您哋小朋友帶唔帶書包呢?唔知學校會唔會派簿 / 手冊 之類呢?

原文章由 Vanessa-lee 於 08-8-11 08:52 發表
我都係自己去家長會穩陣d, 如果唔係我老公聽d唔聽d, 返嚟我仲勞氣.
好呀星期六唔駛返學, 可以安排d課外活動俾佢上, 但都頭痛唔知俾得邊樣佢學, 樣樣都話鐘意. 都係俾d運動活動佢玩下, 如果唔係我個女真係會變大肥妹. ...

原文章由 iloveugirl 於 08-8-8 17:23 發表

我就買左sanrio個D護脊書包, 囡囡自己揀的, 其實都唔係揹好長時間, 因為通常都放係課室或校車中, 所以見係護脊同囡囡喜歡的便買了!

This is her first year to Primary school ah... so, I will let
her choose what she likes...

唔好意思呀,請問聲你哋的囡囡買咗幾多套PE衫褲,兩套OK嗎?

我都係買咗兩套. 佢地每星期得兩堂運動堂, 應該ok.

請問運動鞋是否一定不能有logo, 即使logo白色都唔可以?

mum0724,
我都係買咗兩套PE衫褲,因為買嗰時問過d職員,佢話一星期上兩堂體育堂,所以買咗兩套!
原文章由 mum0724 於 08-8-11 10:30 PM 發表
唔好意思呀,請問聲你哋的囡囡買咗幾多套PE衫褲,兩套OK嗎?

唔該晒!!!!

原文章由 yiuyiuhui 於 08-8-12 20:38 發表
mum0724,
我都係買咗兩套PE衫褲,因為買嗰時問過d職員,佢話一星期上兩堂體育堂,所以買咗兩套!

唔該晒!!!

原文章由 Vanessa-lee 於 08-8-12 08:37 發表
我都係買咗兩套. 佢地每星期得兩堂運動堂, 應該ok.

原文章由 Vanessa-lee 於 08-8-11 08:52 發表
我都係自己去家長會穩陣d, 如果唔係我老公聽d唔聽d, 返嚟我仲勞氣.
好呀星期六唔駛返學, 可以安排d課外活動俾佢上, 但都頭痛唔知俾得邊樣佢學, 樣樣都話鐘意. 都係俾d運動活動佢玩下, 如果唔係我個女真係會變大肥妹. ...

我都係唔知比佢學邊樣好呀, 唉, 又要就時間喎, 頭都痛呀!

原文章由 puncos 於 08-8-11 11:43 發表
我都諗住自己去穩鎮 d。
請問當日您哋小朋友帶唔帶書包呢?唔知學校會唔會派簿 / 手冊 之類呢?

咁係咪帶埋書包穩陣d呢? 定係帶係細小小既背包?

原文章由 yan316 於 08-8-12 13:25 發表
請問運動鞋是否一定不能有logo, 即使logo白色都唔可以?

我都未買運動鞋呀, 註冊個日好似唔見佢show對鞋出黎..唔知咩款..

註冊果日要自己問賣運動服 d 職員先有款睇,但因為無我囡囡個碼,結果要自己出去買。d 款都係差唔多,緊係有牌子果 d 會靚仔 d。

原文章由 iloveugirl 於 08-8-13 13:19 發表

我都未買運動鞋呀, 註冊個日好似唔見佢show對鞋出黎..唔知咩款..

原文章由 puncos 於 08-8-13 13:50 發表
註冊果日要自己問賣運動服 d 職員先有款睇,但因為無我囡囡個碼,結果要自己出去買。d 款都係差唔多,緊係有牌子果 d 會靚仔 d。

但有牌子通常都有少少顏色..

仲有咩要買要預備呢? 真的很怕會買漏呢!

我買埋手袖及圍裙, 以備美勞課用, 便利雨衣, 也須每天帶回校, 計埋書簿什物, 書包真係重  

原文章由 gogogirl 於 08-8-13 20:24 發表
我買埋手袖及圍裙, 以備美勞課用, 便利雨衣, 也須每天帶回校, 計埋書簿什物, 書包真係重   

手袖及圍裙打算用回現在用開的,不買新的了~
我想雨衣買些薄些既無咁重~
美勞用的顏色是否自備呢?

美勞堂: 顏色"不用"自行購買,  自備鉸剪 及 膠水/漿糊筆.  

雨衣每天都帶, 為免加重書包負擔, 係supermarket買好似手掌咁細包的長期放在書包, 以備突然下雨用. 當返學時已經下雨, 我囡囡會著有公仔圖案的雨衣, 記往帶個膠袋袋起件濕雨衣.

買個食物盒, 自行帶小食回校小息食, 仲有一個水樽帶水飲.

文具以實用為主, 不用買太花巧的, 因為佢地仲細, 經常掉失東西.

班主任在開學日會介紹, 大家不用擔心.

原文章由 iloveugirl 於 08-8-13 21:07 發表

手袖及圍裙打算用回現在用開的,不買新的了~
我想雨衣買些薄些既無咁重~
美勞用的顏色是否自備呢?

你們好, 我女女都是今年九月小一(P.1C ).
美勞堂要自備圍裙的嗎 : ??

原文章由 AM 於 08-8-14 00:11 發表
美勞堂: 顏色"不用"自行購買,  自備鉸剪 及 膠水/漿糊筆.  

雨衣每天都帶, 為免加重書包負擔, 係supermarket買好似手掌咁細包的長期放在書包, 以備突然下雨用. 當返學時已經下雨, 我囡囡會著有公仔圖案的雨衣, 記往 ...

Dear AM,

多謝你,好詳細啊!

請問新生指導日要帶書包嗎?

Hi savannahmum,

好多c班的同學仔啊!是啊, 圍裙是要自備的, 註冊日有德望的圍裙手袖賣, 問過校工嬸嬸, 她們說可以用自己的, 所以我就沒有買了!

1A
iloveugirl
YOYOMM
yauyauyanyan
mum0724 (Helen)

1B
Jennyyau86
Sammichloema

1C
Childhood
Vanessa-Lee
YinYuMami
onyeema
yan316
savannahmum

1D

1E
Puncos
yiuyiuhui

原文章由 savannahmum 於 08-8-14 13:55 發表
你們好, 我女女都是今年九月小一(P.1C ).
美勞堂要自備圍裙的嗎 : ??

thanks so much !
‹ 上一主題|下一主題