用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2008年9月GH P1家長請進...
樓主: iloveugirl
go

2008年9月GH P1家長請進... [複製鏈接]

原文章由 mum0724 於 08-8-5 12:04 發表
大家好,我今日second interview成功咗,我囡囡讀1A班,HELEN
恭喜妳!

原文章由 Sammichloema 於 08-8-4 10:58 發表

好在嗰日早上冇落雨咋, D書重到真係手都斷...

我又想問, 我想囡囡影定學生相, 有冇家長知夠竟學校第時要吋數係幾多?1吋x1吋半 or 1吋半x2吋.....

另外,提吓大家,開課前最好準備定支票簿, 因為可能有好多乜乜費用 ...

我已經攞定新支票薄啦!
唔係你問,我都唔知有二個size...

Hi mum0724,

恭喜妳呀! 我囡囡都係讀1A班,以後多啲上來傾吓啦! 

原文章由 mum0724 於 08-8-5 12:04 發表
大家好,我今日second interview成功咗,我囡囡讀1A班,HELEN

原文章由 smmama 於 08-8-4 11:10 發表
Dear Sammichloema,

You are not need to arrange your daughter to take student photo at that moment. It is because school will arrange all students to take student photos in school for the student ID c ...

Dear smmama,

你唔講真係唔知原來學校會幫小朋友影証件相, 我差d走落去樓下影呀, 因為呢幾日特價呀! 開學老師唔會叫小朋友交相住架可?

thank you!

原文章由 F.Torres 於 08-8-4 11:34 發表

Dear iloveugirl,

是的!課外活動是安排在星期六舉行,但應是以長短週返學形式, 不需要每週六也回校.

而個別課外活動是適合二年級的同學. 但若是你女兒於學期末被選入合唱團或泳隊, 學校會建議你女兒不要參加其他 ...

Dear F.Torres,

多謝詳盡解答, 明白晒! 謝謝!

原文章由 Vanessa-lee 於 08-8-5 08:37 發表
我想問運動褲的款式喺咪似泳褲style(三個骨個隻), 我個女著咗上去好似好貼身, 考慮緊要不耍拿去換.

唔知係咪我囡囡瘦, 所以著落就好鬆身呢!但長度就岩! 你囡囡著左覺得舒唔舒服?

恭喜晒呀, 我囡囡都係A班呀, 多些上來啊!

1A
iloveugirl
YOYOMM
yauyauyanyan
mum0724 (Helen)

1B
Jennyyau86
Sammichloema

1C
Childhood
Vanessa-Lee
YinYuMami
onyeema
yan316

1D

1E
Puncos
yiuyiuhui

[ 本文章最後由 iloveugirl 於 08-8-5 14:43 編輯 ]

我個女著咗有d貼身, 所以我想知係唔係cutting問題, 如果係就唔駛換啦. 不個我噚日係屋企試多一次, 個女話ok咁就算啦, 費事專登去換. 其實買個時我都想買大d, 但個姨姨猛話36碼已經好大啦, 唔好意思再換大d囉.

原文章由 Vanessa-lee 於 08-8-7 08:37 發表
我個女著咗有d貼身, 所以我想知係唔係cutting問題, 如果係就唔駛換啦. 不個我噚日係屋企試多一次, 個女話ok咁就算啦, 費事專登去換. 其實買個時我都想買大d, 但個姨姨猛話36碼已經好大啦, 唔好意思再換大d囉. ...

36真係好大喎,我個個32咋

我囡囡又係好大"舊"o架,120 cm高,重56磅,咁我咪又要呢個size,因為我仲未去買校服,但睇通告寫,佢哋遲d要自己帶運動衫褲返學校換,我諗都係買大少少,費事佢倫倫盡盡扯唔到條褲,我都有d後悔買咗dr.kong對波鞋比佢,因為對鞋都幾重,如果遲d帶運動衫褲返去換,又要揹書包,咪好重囉

原文章由 Vanessa-lee 於 08-8-7 08:37 發表
我個女著咗有d貼身, 所以我想知係唔係cutting問題, 如果係就唔駛換啦. 不個我噚日係屋企試多一次, 個女話ok咁就算啦, 費事專登去換. 其實買個時我都想買大d, 但個姨姨猛話36碼已經好大啦, 唔好意思再換大d囉. ...

我個女130cm, 重68磅, 所以我諗你唔駛買36碼, 不過去校服公司買可以試真d. 個日因有人係後面等緊, 至唔好意思換囉, 因為已經換了兩次啦.  BTW, 你哋 30/8自己去等老公去呀? 我同我老公大家都想去, 但只可以一位家長出席.

各位媽咪,今日我去咗Jusco serach 吓D開學用品, 我真喺唔知揀邊隻書包俾佢好, LEGO & SPI 都重重地... 其他個樣靚兼輕D嘅,都有話有護"隻"(spinal) 功能, 有冇家長俾吓意見呢???

原文章由 Vanessa-lee 於 08-8-8 08:39 發表
我個女130cm, 重68磅, 所以我諗你唔駛買36碼, 不過去校服公司買可以試真d. 個日因有人係後面等緊, 至唔好意思換囉, 因為已經換了兩次啦.  BTW, 你哋 30/8自己去等老公去呀? 我同我老公大家都想去, 但只可以一位家長 ...

註冊個日老帥已經問我到時邊位會出席, 叫我寫低個名係張紙樹, 我寫左自己個名啦, 呢D都係自己出席好D, 我估都會有野要記低的!

原文章由 Sammichloema 於 08-8-8 16:30 發表
各位媽咪,今日我去咗Jusco serach 吓D開學用品, 我真喺唔知揀邊隻書包俾佢好, LEGO & SPI 都重重地... 其他個樣靚兼輕D嘅,都有話有護"隻"(spinal) 功能, 有冇家長俾吓意見呢??? ...

我就買左sanrio個D護脊書包, 囡囡自己揀的, 其實都唔係揹好長時間, 因為通常都放係課室或校車中, 所以見係護脊同囡囡喜歡的便買了!

原文章由 mum0724 於 08-8-7 15:08 發表
我囡囡又係好大"舊"o架,120 cm高,重56磅,咁我咪又要呢個size,因為我仲未去買校服,但睇通告寫,佢哋遲d要自己帶運動衫褲返學校換,我諗都係買大少少,費事佢倫倫盡盡扯唔到條褲,我都有d後悔買咗dr.kong對波鞋比佢,因為對 ...

夏季上PE堂當日可以穿波鞋, 只需帶運動衫褲返學校換, 冬季就穿整套運動服, 所以唔洗擔心對鞋

原文章由 Vanessa-lee 於 08-8-8 08:39 發表
我個女130cm, 重68磅, 所以我諗你唔駛買36碼, 不過去校服公司買可以試真d. 個日因有人係後面等緊, 至唔好意思換囉, 因為已經換了兩次啦.  BTW, 你哋 30/8自己去等老公去呀? 我同我老公大家都想去, 但只可以一位家長 ...

我囡囡普通身型, 125CM左右, 著34號剛剛好.  條褲似單車褲, 唔算太貼身, 如果太緊, 換條大小小好D.

我都响trendyland買咗個公主護脊書包($268),我都係覺得囡囡唔係成日揹住個書包唔緊要啦,而且唔係太貴,半個學期污穢咗就可以換第二個,加埋都唔駛好似SPI書包咁貴,而且囡囡又鐘意公仔書包多D

原文章由 Sammichloema 於 08-8-8 16:30 發表
各位媽咪,今日我去咗Jusco serach 吓D開學用品, 我真喺唔知揀邊隻書包俾佢好, LEGO & SPI 都重重地... 其他個樣靚兼輕D嘅,都有話有護"隻"(spinal) 功能, 有冇家長俾吓意見呢??? ...

真係唔該晒,我仲以為要揹埋對鞋返學,好彩得你講講咋

原文章由 KristyMum 於 08-8-9 10:53 發表

夏季上PE堂當日可以穿波鞋, 只需帶運動衫褲返學校換, 冬季就穿整套運動服, 所以唔洗擔心對鞋

Sammichloema,

小一星期六是不用上課的, 可自己安排節目真好

我都係自己去家長會穩陣d, 如果唔係我老公聽d唔聽d, 返嚟我仲勞氣.
好呀星期六唔駛返學, 可以安排d課外活動俾佢上, 但都頭痛唔知俾得邊樣佢學, 樣樣都話鐘意. 都係俾d運動活動佢玩下, 如果唔係我個女真係會變大肥妹. 況且運動都可以令佢頭腦靈活d呀.
‹ 上一主題|下一主題