用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2008年9月GH P1家長請進...
樓主: iloveugirl
go

2008年9月GH P1家長請進... [複製鏈接]

希望1號唔好落雨啦,唔係就麻煩....

原文章由 iloveugirl 於 08-7-30 12:57 發表
希望1號唔好落雨啦,唔係就麻煩....

但天氣預測會落雨喎.... 唉,到時走嘅時候都幾麻煩....又要顧住個女, 又要攞校服和書本, 真係帶定個大D嘅環保袋先得...我諗應該有校車載住砰石MTR啩.....

原文章由 Sammichloema 於 08-7-30 14:28 發表

但天氣預測會落雨喎.... 唉,到時走嘅時候都幾麻煩....又要顧住個女, 又要攞校服和書本, 真係帶定個大D嘅環保袋先得...我諗應該有校車載住砰石MTR啩..... ...

係羅,又書又校服又呀囡, 好在你提醒, 要帶二個環保袋至得呀

聽得書商約早上九時才到校, 希望到時快些辦妥一切啦!

原文章由 gogogirl 於 08-7-31 21:15 發表

我和囡囡在今早8:30左右到校, 9:15走得, 但我忘記問老師星期六上課的時間,因我要幫個女都報course???有冇媽咪知呀?

回覆 #65 Sammichloema 的文章

Sammichloema,
一年級在星期六是不需回校上課的.

原文章由 F.Torres 於 08-8-1 15:07 發表
一年級在星期六是不需回校上課的.

是嗎?我以為返下午班就要alternate Sat. 返學.. Thank you.

原文章由 Sammichloema 於 08-8-1 15:13 發表

是嗎?我以為返下午班就要alternate Sat. 返學.. Thank you.

我的女兒今年升二年班, 在一年級學期末時學校會派發通告繳請同學參加興趣班, 或若女兒獲選入合唱團, 泳隊或報名參加一些興趣班才需在上午回校.所以一年級時仍可為女兒在星期六上午安排活動.

今天到學校註冊,對學校教師、職員及校工感覺良好. 新校舍雖未起好, 但外觀都幾靚.

原文章由 Childhood 於 08-8-1 20:50 發表
今天到學校註冊,對學校教師、職員及校工感覺良好. 新校舍雖未起好, 但外觀都幾靚.

Childhood,

係呀,佢地全部都很有禮,笑容滿面呢!

[ 本文章最後由 iloveugirl 於 08-8-3 23:55 編輯 ]

原文章由 F.Torres 於 08-8-1 15:26 發表

我的女兒今年升二年班, 在一年級學期末時學校會派發通告繳請同學參加興趣班, 或若女兒獲選入合唱團, 泳隊或報名參加一些興趣班才需在上午回校.所以一年級時仍可為女兒在星期六上午安排活動. ...

Dear F.Torres,

即係由二年班開始,學校會於星期六辦課外活動?

原文章由 Sammichloema 於 08-8-1 14:29 發表

我和囡囡在今早8:30左右到校, 9:15走得, 但我忘記問老師星期六上課的時間,因我要幫個女都報course???有冇媽咪知呀?

囡囡學的興趣班學埋今個月都要CUT晒啦,只可以選擇一些於星期六日的,但她每樣也想學,頭痛!

原文章由 gogogirl 於 08-7-31 21:15 發表

D書超重呀, 膠袋都差D爛呢!

原文章由 iloveugirl 於 08-8-3 23:53 發表

D書超重呀, 膠袋都差D爛呢!

好在嗰日早上冇落雨咋, D書重到真係手都斷...

我又想問, 我想囡囡影定學生相, 有冇家長知夠竟學校第時要吋數係幾多?1吋x1吋半 or 1吋半x2吋.....

另外,提吓大家,開課前最好準備定支票簿, 因為可能有好多乜乜費用要交予學校的...

原文章由 F.Torres 於 08-8-1 15:26 發表

我的女兒今年升二年班, 在一年級學期末時學校會派發通告繳請同學參加興趣班, 或若女兒獲選入合唱團, 泳隊或報名參加一些興趣班才需在上午回校.所以一年級時仍可為女兒在星期六上午安排活動. ...

Thank You very much.

Dear Sammichloema,

You are not need to arrange your daughter to take student photo at that moment. It is because school will arrange all students to take student photos in school for the student ID card in early September.
Don't worry.

smmama
原文章由 Sammichloema 於 08-8-4 10:58 發表

好在嗰日早上冇落雨咋, D書重到真係手都斷...

我又想問, 我想囡囡影定學生相, 有冇家長知夠竟學校第時要吋數係幾多?1吋x1吋半 or 1吋半x2吋.....

另外,提吓大家,開課前最好準備定支票簿, 因為可能有好多乜乜費用 ...

原文章由 iloveugirl 於 08-8-3 23:48 發表

Dear F.Torres,

即係由二年班開始,學校會於星期六辦課外活動?

Dear iloveugirl,

是的!課外活動是安排在星期六舉行,但應是以長短週返學形式, 不需要每週六也回校.

而個別課外活動是適合二年級的同學. 但若是你女兒於學期末被選入合唱團或泳隊, 學校會建議你女兒不要參加其他興趣班. 學校強調要長期投入這些活動直至六年級, 不可半途而癈.

F.Torres

原文章由 smmama 於 08-8-4 11:10 發表
Dear Sammichloema,

You are not need to arrange your daughter to take student photo at that moment. It is because school will arrange all students to take student photos in school for the student ID c ...

Thank you for your advice.

我想問運動褲的款式喺咪似泳褲style(三個骨個隻), 我個女著咗上去好似好貼身, 考慮緊要不耍拿去換.

大家好,我今日second interview成功咗,我囡囡讀1A班,HELEN
‹ 上一主題|下一主題