用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請有經驗媽媽指點! 有關言語.
go

請有經驗媽媽指點! 有關言語. [複製鏈接]

今天見完家長,
老師說小兒 (4歲) 說話方面比較差,
因為說話沒自信,
所以在堂上都很少出聲!
只有老師問他,
他才會答!
從不會主動發表意見.

我應該怎樣幫他?

請教我
   0    0    0    0

佢平時係咪都唔多出聲呀? 若果平時對住屋企人都係咁的話, 返到學校就更加唔多出聲啦!

佢多唔多參加活動或到戶外玩呢? 你同佢一齊參加吓活動, 可以觀察佢點同人交往, 從中可以鼓勵佢, 睇吓會唔會好啲!

醒目開學勳章

不如嘗試俾小朋友參加d社交小組

對住熟人/屋企人是完全無問題 (只係某些字發音不準)
對住我更加是不停咀.

佢有學畫畫,
但一樣唔出聲,
要老師問先答!!

原文章由 LYching 於 08-7-15 17:05 發表
佢平時係咪都唔多出聲呀? 若果平時對住屋企人都係咁的話, 返到學校就更加唔多出聲啦!

佢多唔多參加活動或到戶外玩呢? 你同佢一齊參加吓活動, 可以觀察佢點同人交往, 從中可以鼓勵佢, 睇吓會唔會好啲! ...

那裡有社交小組?

原文章由 sharon26788 於 08-7-15 22:43 發表
不如嘗試俾小朋友參加d社交小組

醒目開學勳章

好多地方都有,不過我囝囝就係領思上緊.

我囝囝(3歲幾)都有類似的情況,學校或公眾地方說話不多,主動性弱,在家則很多話,但st(協康會早期訓練)指要留意他說話的質素,如我囝囝在家說話好多,但缺乏主語,會說︰「我要果d。」所以在家多訓練佢說話表達的內容,如要完整句子,要他主動提出幫助等;在外,我會以他喜愛的話題作餌,引導他要與人溝通,他最喜歡問人「住在那裡﹖那個地鐵站﹖」有時喜歡問「幾多錢﹖」(他喜歡數字),又試過在麥記叫佢搵姐姐取「紙袋」,但好細聲,要我幫手。

sharon26788,
請問你囝囝在領思的社交課如何﹖值得推介嗎﹖我囝囝在朗x社上緊語言社交小組,覺得有點流水賬,完成此課程後想轉。如不方便在此說,請pm.

原文章由 sharon26788 於 08-7-16 12:09 發表
好多地方都有,不過我囝囝就係領思上緊.
‹ 上一主題|下一主題