用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想找沙田區全日制幼兒園
go

想找沙田區全日制幼兒園 [複製鏈接]

想找沙田區全日制幼兒園,有乜途徑?

有無好介紹?
幾時要報名?

這個bk web 有這方面的資料嗎?如果找?
   0    0    0    0

通常要去多少間學校報名先?

你可以試下依間,我亞仔都係剛剛返左2個幾月,d老師同個校長幾好..(不過係屋村學校)唔介意都可以打電話問下,重可以去學校睇下環境先.
*沙田靈光幼兒學校
郵寄地址:新界沙田廣源邨廣柏樓地下
聯絡電話:26350536
傳真號碼:26374636

http://www.ecsdn.edu.hk/home.php
:verycold: :party: :sleep:

我個女下個月將會入讀腓力堂愛鄰幼兒學園..
哩間學校d 老師校長都幾好人..
好多朋友都話哩間唔彩..
可以試試~~

咁你地幾時替bb報名?
去左多少間學校報名?

原文章由 julinata 於 08-7-20 20:24 發表
咁你地幾時替bb報名?
去左多少間學校報名?

其實我都搵左好幾間比我個仔,第一間係第一城既嘉德麗..收左但下午班,所以無讀來"上年10月份interview(上午班已full晒)"之後都搵左過3-4間都full 晒,後黎上網見到靈光open day就去睇下,入到去環境都好好,又唔係細間,所以比佢試下返e間既n班...

我上網找,有很多很多選擇。
有無d 唔係幾好o既學校,等我可以縮窄範圍。

原文章由 julinata 於 08-7-20 20:24 發表
咁你地幾時替bb報名?
去左多少間學校報名?

我total 同個女報咗兩間~~
第一間係乙明救世軍, 係佢4個月大時報08年n1, 當時排到5x... 最後連interview既機會都冇..
第二間係腓力堂, 5個月大時既... 收咗佢.. 下個月6號開學~~

如何得知幼兒園有open day ?

其實你可以打電話去學校問下,有d學校唔洗等open day校長都會比家長睇下....你小朋友幾大呀!!!

[ 本文章最後由 ^.^morris 於 08-7-21 13:40 編輯 ]

原文章由 ^.^morris 於 08-7-21 01:38 PM 發表
其實你可以打電話去學校問下,有d學校唔洗等open day校長都會比家長睇下....你小朋友幾大呀!!!

有咁多間,問得邊間?
打過去一間 (本來諗住會考慮果間),個友仔都幾「官腔」(死靚妹,扮晒野果隻。),佢話有無OPEN DAY 要視乎學校活動的多少,如果學校有很多其他話動,便不搞OPEN DAY 了。

當然,學校近來多唔多活動,佢又係答唔到我啦。

原文章由 square72 於 08-7-21 11:19 AM 發表
我total 同個女報咗兩間~~
第一間係乙明救世軍, 係佢4個月大時報08年n1, 當時排到5x... 最後連interview既機會都冇..
第二間係腓力堂, 5個月大時既... 收咗佢.. 下個月6號開學~~ ...

係哩,為何救世軍咁「搶手」?
我問過果d學校都叫我等個b 到1歲才報名呀~~~ 我怕到時太遲了。。。
係咪唔多人楝那些幼兒園才收1歲的報名表,
多人爭果d 就要早d 報名?

原文章由 julinata 於 08-7-24 23:35 發表

我問過果d學校都叫我等個b 到1歲才報名呀~~~ 我怕到時太遲了。。。
多人爭果d 就要早d 報名? ...

你說得對,多人爭果d就要早d報名, 救世軍是名牌幼兒園,當然有好多排啦,1歲才報名,已算遲了。

救世軍既教學法是吸引家長報名的重要原因,她們用project approach、montessori,同埋拼音教學法。

原文章由 julinata 於 08-7-24 23:35 發表

多人爭果d 就要早d 報名? ...

救世軍真係好搶手ka~~ 有出世紙就好報la!!
我聽聞腓力堂而家都好搶手..
我朋友個仔佢07年9月出世, 07年12月去報09年n1... 都話full 左.. 要佢報10年k1 ar!!

我都想知幾時有幼稚園的OPENDAY
我個女6個月個時都報左禾輋救世軍,排第127個,老師話N班應該冇,要等2010入K1都可能得,但真係咁好咖?其實我都係人報我又報咋,都唔知點為之好,我入過間學校睇過下,都好細,outer playground又係門外,好似好危險咁,有冇人話我知呢間有咩好呢?
仲有我個女08年9月就1year 啦,報讀n班會唔會太遲呢?因為有d幼兒園話1.5year先報名都可以,應該係點?

原文章由 givmme_5 於 08-7-29 20:39 發表
我都想知幾時有幼稚園的OPENDAY
我個女6個月個時都報左禾輋救世軍,排第127個,老師話N班應該冇,要等2010入K1都可能得,但真係咁好咖?其實我都係人報我又報咋,都唔知點為之好,我入過間學校睇過下,都好細,outer playground又係門 ...

你可以click此條link看看禾輋救世軍家長的討論啦!
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=741594&extra=&page=1

我想找有延長時間的幼兒園,
可否告訴我你們介紹的幼兒園的上學時間及延長時間(如有的話)。

還有,幼稚園暑假及新年等放假多少天呢?
(因為如果我要上班,也要考慮這些呀!)

不好意思,因為這是第一個bb,所以咁多問題。

julinata

還有,幼稚園暑假及新年等放假多少天呢?
(因為如果我要上班,也要考慮這些呀!)

不好意思,因為這是第一個bb,所以咁多問題。

julinata

我想找有延長時間的幼兒園,
可否告訴我你們介紹的幼兒園的上學時間及延長時間(如有的話)。
我個仔而家返個間有上午,下午同埋全日班
上午9:00-12:00
下午1:00-4:00
全日班9:00-4:30(可延長時間6:00左右)
無暑假.....假期星期六,日,紅日放

回覆 #2 julinata 的文章

大圍沙官中學則的天主教堂內有一間明愛沙田幼兒學校, 全日制, 暑假得一個星期, 因為她有托管, 你可8前同b到校, 晚上4:30pm放學, 可延展至6or6:30pm走.
我的朋友子女也在此讀, 很開心, 老師很有愛心, 膳食好.
‹ 上一主題|下一主題