用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教有關於油麻地天主教(海泓道)小學, 面試貼士: ...
go

想請教有關於油麻地天主教(海泓道)小學, 面試貼士: [複製鏈接]

想請教有關於油麻地天主教(海泓道)小學, 面試貼士:

好開心收到接見信(於下週), 希望各位有經驗的媽媽下手, 在面試應注意什麼? 有什麼東西可以事前準備? 會有什麼問題問個小朋友呢?  
SORRY 咁多問題, 但這次大女如能入讀這學校就可以在2年後帶埋細的2個女入讀了, 本人是住富榮花園, 故這一關很重要的。
先謝謝各位!

Re: 想請教有關於油麻地天主教(海泓道)小學, 面試貼士:

Karson91
你是否指新個間,因我朋友在21/6巳考完後補試,還再會有面試嗎? 他非常失望,原來後補試只考小朋友繪畫及講故事,沒考筆試,聽說油天多年來都是考筆試,他一心想他小朋友會憑實力考入 (因他小朋友好勝,聖方濟各,宣道已收他小朋友) 不過他想讀間不用交學費的學校,而又抽不到心儀學校,唯有靠後補位。

Re: 想請教有關於油麻地天主教(海泓道)小學, 面試貼士:

雖然唔係你所提的學校,或者當係參考啦....

我小朋友見過的學校分別有考過繪畫、摺紙及單對單對話,而對話內容會問一些中英數知識,部份問題要以普通話作答,亦有問生活上的問題,如父母認識、自我喜好、住址等,但沒有考過筆試;而過程中我覺得最重要是禮貌....

我同樣在等候中,祝大家都好運...

你幾時面試, 星期五或是星期六呢?

是星期六呀!

請問你們的小朋友是否考小二學位呢?
Because I had received a letter from them that this year they got no P.2 seat.

我都係星期六, 祝大家好運 !

karson91,你重有2個跟真係只許成功不許失敗!不過呢樣野你自己知就好喇,要收收埋埋唔好比你的小朋友知,如果唔係你會無形中比左壓力佢地,而你自己唔知!咁會好影響佢地面試的表現架,我覺得心理都好重要,如果小朋友面試當日心情靚d,表現自然"放"d.成功機會自然高d啦!祝你地好運!
‹ 上一主題|下一主題