用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Re:宣道小學&聖瑪加利英文小學邊間好? ...
go

Re:宣道小學&聖瑪加利英文小學邊間好?

各位家長:
請教下:宣道小學&聖瑪加利英文小學邊間好?
多謝指教!

宣道同聖瑪加利係兩類唔同既小學,

宣道: 傳統教學, 中文小學, 私校, 升中派位不錯
聖瑪加利: 活動教學, 英文小學, 直資, 小班, 一條龍

主要睇你鍾意邊類型學校.

兩間取錄的話,一定去選聖瑪加利英文小学

原因它是英文学校.是非常重要的,我所知此学校有部份不同國藉学生及有多種語言給学生學習,能有效令小朋友多方面才能,當然最好它學校能銜接配合一條龍中学是非常好選擇

原文章由 Elyn 於 08-7-14 20:04 發表
各位家長:
請教下:宣道小學&聖瑪加利英文小學邊間好?
多謝指教!

回覆 #1 REXKENNIS 的文章

多謝晒你地的指點.
仲想問下,係公開試中兩間學校的表現點樣?SM 的學生band 1的比例高嗎?唔該晒!

sm 只開左幾年, 未參加過公開試, 所以無數據參考.  問題係你buy唔buy佢套理念.

宣小band 1%一直都唔錯, 但壓力亦相對較大.

原文章由 Elyn 於 08-7-15 21:10 發表
多謝晒你地的指點.
仲想問下,係公開試中兩間學校的表現點樣?SM 的學生band 1的比例高嗎?唔該晒!

Elyn,

聖瑪加利是直資學校,接受政府資助。按規定要定期做評鑑報告。最近的報告是06/07學年的。

http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_6313/st_margarets_co-edu_eng_s_p.pdf

你可從報告中知道學校和學生的表現。

九龍塘宣小是私立學校,沒有同類的報告。不過,有一點要補充的是宣小很重視音樂,每名新生都會被分配去學一種管弦樂器。選擇宣小時,也應考慮宣小的學生一般都要把相當的時間放在樂器學習方面。

聖瑪加利英文小學...1:13...小班教學,班主任制...其中一個必定是外藉老師!
三文四語...小一不制考試...活動教學!
但學費加得很快....今年又加$500......$2800

唔係加$500, 係加咗$200, 舊年係$2600, 今年係$2800.

主要係學校外籍老師較多, 有十多位, 所以費用一定較高.  但英語環境真係好好, 又可以多學一種語言.  其實比起係外面學英文或外語興趣班抵好多, 係外面學英文, 外籍人士教, 一個星上一小時都收一千到千幾蚊/月.  但係係sm, 係每一日都有外籍老師授課, 效益好大.

多謝晒咁多位熱心人的意見.
我今日帶住囡囡去插班考試,人唔係好多,考完miss話要下月先通知得唔得.
不過仲有小小擔心,想問:如果升中時想考出邊band1的英中,唔知佢的課程是否銜接到?始終有d半國際化.佢地小三的教材係用邊d?是否自編?書多唔多?唔該晒.
Elyn

原文章由 G-Ma 於 08-7-16 12:52 發表
唔係加$500, 係加咗$200, 舊年係$2600, 今年係$2800.

主要係學校外籍老師較多, 有十多位, 所以費用一定較高.  但英語環境真係好好, 又可以多學一種語言.  其實比起係外面學英文或外語興趣班抵好多, 係外面學英文,  ...

其實我當初都有好似你咁諗, 到小六時想試下考外邊band1 英中. 但到入讀左之後, 我就打消左呢個念頭, 因為學校英語同多元文化既環境係外面學校好難提供到, 而且小朋友係到適應得咁好, 轉出外面又係咪對佢好呢?  仲有佢地可以多學一種語言, 到中學亦會繼續學, 如果轉左出去就可能會唔再學.  所以我地好多家長都疊埋心水直升, 壓力又唔駛咁大.

當然要考出面band 1係可行, 因為sm小學生英語普遍較好, 而且從小就訓練佢地多d表達自己, 係面試部份應該可以應付得唔錯.  不過我地今年先有小六學生, 真正情況都要睇2009年派位先知.

原文章由 Elyn 於 08-7-16 23:29 發表
多謝晒咁多位熱心人的意見.
我今日帶住囡囡去插班考試,人唔係好多,考完miss話要下月先通知得唔得.
不過仲有小小擔心,想問:如果升中時想考出邊band1的英中,唔知佢的課程是否銜接到?始終有d半國際化.佢地小三的教材係 ...

Hi G-Ma,
多謝你的回覆.
我好同意你的意見,如果小朋友適應得好,學校又有特長,真係會唔舍得轉校,讀書唔似搭車,方向錯左可以換過,小朋友越來越大,有佢自己的主見,小六時轉校都要考慮小朋友的感受,所以係而家呢個moment,真係1516. 好怕選錯左後悔莫及.
Elyn
原文章由 G-Ma 於 08-7-17 20:37 發表
其實我當初都有好似你咁諗, 到小六時想試下考外邊band1 英中. 但到入讀左之後, 我就打消左呢個念頭, 因為學校英語同多元文化既環境係外面學校好難提供到, 而且小朋友係到適應得咁好, 轉出外面又係咪對佢好呢?  仲有 ...

hi elyn,

選擇小學係要考慮謹慎d, 最緊要係要知道自己想要邊類型學校, 同埋適唔適合自己小朋友.  我地只可以分享一下學校實際情況, 始終每個家長要求都唔一樣, 最好係多d去d學校到參觀一下, 同d家長學生傾下計, 咁會了解深入d.

原文章由 Elyn 於 08-7-17 21:17 發表
Hi G-Ma,
多謝你的回覆.
我好同意你的意見,如果小朋友適應得好,學校又有特長,真係會唔舍得轉校,讀書唔似搭車,方向錯左可以換過,小朋友越來越大,有佢自己的主見,小六時轉校都要考慮小朋友的感受,所以係而家呢個moment ...

宣小是一間很出名私小, 年年都好多人去考, 街坊個仔就讀此校, 相當開心, 功課又少.但..我見佢地係音樂上花費很大, 彈琴一千/M, 因彈琴唔count, 另外要學其他樂器, 好似4/5百蚊一小時or半小時(唔記得), 而佢媽咪p6下學期就計劃考男拔.因宣小有音樂做weapon, 學術水準又高, 所以入名校機會比一般學校大很多. 但我聽到每月大約三千來培養音樂,對我來說真係吃不消(仲有其他小小補習).
有媽咪會想, 佢多學左樣琴o姐!學校無要求架! 但係個媽咪話: 琴係未入宣小之前已學, 所以唔想放棄. 佢仲話宣小好多家長都一生兩藝.假設有家長有心為名校舖路,宣小會係好好既選擇.

返觀聖瑪加利好新,又無歷史, 入去就做白老鼠, 不過第一二批家長更"白",  所以e+入去讀都有好多熱心既家長教路. 而有家長去過學校參觀, 聽到感受到小朋友英語能力係非常驚訝! 係英文oral方面,  不限於課室之內, 課堂內外都能聽到小朋友操流利英語. 聽聞今年有位小一聖瑪加利家長說她放棄了一間保良局直資小學和保良局另一間私立小學的offer, 而讀聖瑪加利, 每年又有幾百人爭80位, 睇來佢既發展唔錯, 真係唔弱過d傳統名校喎!有前途新人獎!

原文章由 G-Ma 於 08-7-17 23:43 發表
hi elyn,

選擇小學係要考慮謹慎d, 最緊要係要知道自己想要邊類型學校, 同埋適唔適合自己小朋友.  我地只可以分享一下學校實際情況, 始終每個家長要求都唔一樣, 最好係多d去d學校到參觀一下, 同d家長學生傾下計, 咁 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 08-7-18 02:37 編輯 ]

sm係培訓學生英語能力真係唔錯.  我囡囡今年小二, 佢地睇戲已經唔鍾意睇廣東話版, 要睇英文版.  大部份卡通片, 或者兒童片, 佢都聽到8,9成, 唔駛再問我點解. 而我知佢係未有能力追中文字幕.

係屋企同同學講電話都係用英文.  

原文章由 catcatmom 於 08-7-18 02:14 發表
宣小是一間很出名私小, 年年都好多人去考, 街坊個仔就讀此校, 相當開心, 功課又少.但..我見佢地係音樂上花費很大, 彈琴一千/M, 因彈琴唔count, 另外要學其他樂器, 好似4/5百蚊一小時or半小時(唔記得), 而佢媽咪p6下 ...

原文章由 Reximom 於 08-7-18 12:45 發表

咁請問sm既學生中文水平又如何?會唔會比一般小學低呢?

我個人覺得比一般小學略低.
其實係一家四口子

sm既中文都係用同外面小學一樣既中文書, 所以程度唔會有太大分別.  不過當然因為佢地除左中文, 所有其他科目都係英文教, 所以我自己覺得係認識既中文字詞方便會較外面小學同級學生少, 但我相信認字係時間累積返嚟, 係一個中國人既社會, 每日都接觸到中文字, 加上學校放好多資源係中文科目, 亦會鼓勵學生多睇中文書, 所以我地都唔太擔心.

原文章由 Reximom 於 08-7-18 12:45 發表

咁請問sm既學生中文水平又如何?會唔會比一般小學低呢?

回覆 #14 G-Ma 的文章

G-Ma,

你所講的正正是我希望我囡囡系SM能學到的.考慮過囡囡的性格和能力,及我兩公婆對囡囡的期望,我知SM系最適合我囡囡.

Thx.

原文章由 Flying-Man 於 08-7-18 19:43 發表
G-Ma,

你所講的正正是我希望我囡囡系SM能學到的.考慮過囡囡的性格和能力,及我兩公婆對囡囡的期望,我知SM系最適合我囡囡.

Thx.

Flying-Man >> sm 歡迎妳囡囡呀. 妳囡囡一定會喜歡返學.
其實係一家四口子