用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 耀中幼兒班
go

耀中幼兒班 [複製鏈接]

耀中幼兒班

朋友告訴我九龍塘耀中幼兒班的6個月至2歲的program很出名. 請問有沒有媽媽可告訴我多一點?聽說要排最少半年隊才會有位.入讀了對小朋友選幼稚園或小學有幫助嗎?

Re: 耀中幼兒班

是的. 這個課程很好. 對小朋友獨立及個人成長有脾益.

若問對考幼稚園或小學有否好處, 我也不知如何答, 你想問甚麼樣的"好處"?

上午班比較難等, 要等好幾個月. 下午班會易些.

簽名被屏蔽

貢獻勳章

我都想知, thank you!

麻煩也pm些資料給我,好嗎?

謝謝
:party: :-D

入課室教小朋友自已洗手, 脫鞋, 放好杯
第1個小時free play
可以玩沙, 玩水, 玩玩具, 看圖書, 玩波波池, 有張table, 老師會一個一個教art

之後每PART 約20分鐘
唱歌, 跳舞

茶點

故事

最後放學前有時去gym room , 有時去outside playground 玩

每月都有不同主題, 有outing, 有運動會, 旅行, 行shopping mall, 去公園, party, 嘉年華會,
有心意xmas gift 是上課所有學的歌, 你會發現小朋友個20首全部的舞都會跳, 夏天有游水,可以幫小朋友在學校開生日會.
x.mas party, 新年團拜, 每個國家的文化, 動物, 食物介紹, 有時會教佢地cook d 簡單野,
教colour 每週全校都穿同色衣服......
穿santa claus cloth, 畢業四方帽, 每個學期都有report,
學校影好多相, 佢地的作品, 老師對小朋友的評語....
每個月都有newsletter, handbook,會教物野, 學物野, 唱物野歌
有家長, 工人的course 上.......
我仔仔在此一年太開心了.

每星期三天hk$4XXX,4天$5xxx, 5天$6750

耀中嬰幼班click me

candy_kent 寫道:
其實是否係playgroup?  幾$一個月 ?  上幾多堂? 請問有無多d資料可提供, 謝謝 !
耀中嬰幼班

hi
聽到你們的好評都心思思比bb去耀中
但我看過他們的web還有以下問題(可能我睇漏眼)
1.嬰幼班係雙語,是廣東話+英文嗎?是外藉老師還是本地老師,每班有多少小朋友和老師?如可分配英語&廣東話時間?
2.嬰幼班的上學時間是幾點?
謝謝
我係安嬰兒BB

唔敢comment 現在的安排,因為我個小朋友已經是小學。但是我記得是有 一個中國人老師、一個外籍老師和 一個阿姐,所以照顧得很全面(不等於小朋友可以飯來張口,因為佢鼓勵小朋友自己做佢能力範圍內的事情)。

小朋友真是好開心,和有進步。

哦,原來係咁
是否中國老師說廣東話,外籍老師說英文
ahlai 寫道:
唔敢comment 現在的安排,因為我個小朋友已經是小學。但是我記得是有 一個中國人老師、一個外籍老師和 一個阿姐,所以照顧得很全面(不等於小朋友可以飯來張口,因為佢鼓勵小朋友自己做佢能力範圍內的事情)。

小朋友真是好開心,和有進步。
我係安嬰兒BB

係啊,外籍老師主要負責講故事和唱歌(有動作),而中國人老師似個班主任咁”總管” 課室的大小事宜。

但是不用擔心,因為外籍老師大部份時間都會在課室,所以小朋友好似"麗音"咁,中英文時段都有,(但中國人老師是不會translate, 要個小朋友聽英文或加看動作body language來明白英文老師的說話);加上個阿姐,其實成本都幾高,個人意見耀中的收費都算”對辦”。

可以比較一下 ...耀中嬰幼同kingston 嗎?
除左一個係英粵 .. 一個英普之外 ...

yinyin 寫道:
入課室教小朋友自已洗手, 脫鞋, 放好杯
第1個小時free play
可以玩沙, 玩水, 玩玩具, 看圖書, 玩波波池, 有張table, 老師會一個一個教art

之後每PART 約20分鐘
唱歌, 跳舞

茶點

故事

最後放學前有時去gym room , 有時去outside playground 玩

每月都有不同主題, 有outing, 有運動會, 旅行, 行shopping mall, 去公園, party, 嘉年華會,
有心意xmas gift 是上課所有學的歌, 你會發現小朋友個20首全部的舞都會跳, 夏天有游水,可以幫小朋友在學校開生日會.
x.mas party, 新年團拜, 每個國家的文化, 動物, 食物介紹, 有時會教佢地cook d 簡單野,
教colour 每週全校都穿同色衣服......
穿santa claus cloth, 畢業四方帽, 每個學期都有report,
學校影好多相, 佢地的作品, 老師對小朋友的評語....
每個月都有newsletter, handbook,會教物野, 學物野, 唱物野歌
有家長, 工人的course 上.......
我仔仔在此一年太開心了.

每星期三天hk$4XXX,4天$5xxx, 5天$6750

耀中嬰幼班click me

[quote]
candy_kent 寫道:
其實是否係playgroup?  幾$一個月 ?  上幾多堂? 請問有無多d資料可提供, 謝謝 !
耀中嬰幼班[/quote]

Hi, can't find the info. from your link (耀中嬰幼班click me)(not connected).  Can you pm the info. to me?  How many lessons do you suggest per week?  Any other additional costs not included?  Thanks!  

Gigeebee 寫道:
可以比較一下 ...耀中嬰幼同kingston 嗎?
除左一個係英粵 .. 一個英普之外 ...

Is YC 英粵?
‹ 上一主題|下一主題