用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 問一問關於遞交Portfolio之問題
go

問一問關於遞交Portfolio之問題 [複製鏈接]

請問各位在遞交Portfolio和申請表給學校時,是否申請表、出世紙副本、成績表副本和Portfolio釘在一起遞交 or 分開遞交?
   0    0    0    0

原文章由 babygarden 於 08-7-14 09:37 發表
請問各位在遞交Portfolio和申請表給學校時,是否申請表、出世紙副本、成績表副本和Portfolio釘在一起遞交 or 分開遞交?

申請表分開.
profile內是包含個人資料/出世紙副本/個人生活照/學校生活照/與家人一起照片/成績表副本/獎狀等,故所以是釘埋一起.

咩咩豬,謝謝你的解答!

回覆 #4 TAOTAOLEE 的文章

有些學校會收,有些不會...這是聽其他有經驗的家長得知

原文章由 TAOTAOLEE 於 08-7-14 12:17 發表
但9月份既自行分配, 學校係唔係唔會收profile架?

官立/津貼 -------- 不收
直資/私立 ------- 收

You need to phone those schools and ask, I just know
KTS and Good Hope, they accept profolio.
Tks
原文章由 咩咩豬 於 08-7-14 12:28 發表

官立/津貼 -------- 不收
直資/私立 ------- 收

原文章由 TAOTAOLEE 於 08-7-14 12:17 發表
但9月份既自行分配, 學校係唔係唔會收profile架?

津校一般會答你"隨你喜歡"....,但我會答你係冇幫助,反正係計分或抽獎,有冇都冇分別,可以慳反
私校、直資當然要啦!

原文章由 felix.lee 於 08-7-14 15:24 發表

津校一般會答你"隨你喜歡"....,但我會答你係冇幫助,反正係計分或抽獎,有冇都冇分別,可以慳反
私校、直資當然要啦!

係呀,佢地全計分同等政府派,隨時收咗profile都係放埋一邊,因為係這兩個階段,官津係無權自己收小一生,直至派位註冊完,才有自主權收小一生。
‹ 上一主題|下一主題