用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到 [複製鏈接]

如果子女白天溫書時hea 下hea下,到了夜晚上床時間,卻唔肯瞓,話要繼續溫書,而且真係有溫,你會點做?

阿仔就係咁,琴晚被佢爸爸鬧一大餐.唔被佢繼續溫,考唔好算數.
而我覺得佢想溫,總好過咩都唔理倒頭大睡.

衰仔今日考完試返來,話有幾個字諗唔到.賴佢爸爸琴晚唔俾佢繼續溫.

我囡又係咁架, 一到晚上九點幾後就好似上身咁, 我會比佢繼續溫埋佢, 最遲11點要瞓.   好彩日頭都肯溫.  唉~~仲係掛住玩囉, 我同佢講, 合格都算喇, 不過一定要升到班, 千祈唔好留班呀.

原帖由 一家的太陽 於 11-1-11 16:37 發表
如果子女白天溫書時hea 下hea下,到了夜晚上床時間,卻唔肯瞓,話要繼續溫書,而且真係有溫,你會點做?

阿仔就係咁,琴晚被佢爸爸鬧一大餐.唔被佢繼續溫,考唔好算數.
而我覺得佢想溫,總好過咩都唔理倒頭大睡.

衰 ...

原帖由 黃名 於 11-1-3 21:50 發表
本人有一個女兒,將升讀中學,本來想選迦密或旅港,但昨日聽朋友說,他有兩個朋友的女兒,分別入讀迦密和旅港,但都說校內拍拖氣氛濃厚,如果到中二仍未找到拖友,會被同學說是「蘿底橙」,令我很擔心,不知選不選,我不想女兒只顧拍拖。
...

Hi, 黃名,

以往少年十五二十時豆芽夢正濃, 現今提早至12/13歲, 那是一個必經的正常階段. 至於是內心"發芽", 還是付諸行動, 那便很受客觀因素影響.

若孩子生活過得充實 (eg. 學校學習風氣農濃厚, 課外活動多元化, 校園生活精彩愉快, 家庭融洽親子關愛, etc), 那麼過早拍拖的誘因便大大減低了. 相反, 若少年人idle時間多了, 易感到閒置無聊, 就是不拍拖, 也會沉迷上網.

我兒為例, 每天都忙不過來(運動+學習), 縱使現在女孩很是主動, 那有時間擠出來拍拖? 我跟其他開平家長一樣, 很享受跟兒子的親厚關係, 現在我們仍手拖手走在街上!

為子女選擇合適的學校很重要, 成績是一個考慮, 但學校的focus與子女性趣的配合也不能忽視. eg. 子女愛音樂, 可找一間重音樂ECA的學校; 如愛讀書, 那專注成績的學校或會適合...just a thought to share...

請問學生可以帶手提電話返學嗎?

原帖由 detungmama 於 11-1-11 17:36 發表
我囡又係咁架, 一到晚上九點幾後就好似上身咁, 我會比佢繼續溫埋佢, 最遲11點要瞓.   好彩日頭都肯溫.  唉~~仲係掛住玩囉, 我同佢講, 合格都算喇, 不過一定要升到班, 千祈唔好留班呀.

...

阿仔日頭有温書,不過係温吓玩吓果隻。晚上就溫到十點半左右,又係温吓 relax吓 (睇吓TV, 上吓 Facebook果隻)。不過有一兩天晨早五點多起床温書,可能知衰掛!

明天考完試後就 happy啦,約了幾個伊中舊同學食lunch,兼去同學屋企敘吓舊,玩吓電腦。 Sunday 又約了華英舊同學操羽毛球,準備一二月的學界比賽。

你們的仔女考完試有咪節目呀?大家分享一吓。

原帖由 dawnhu 於 11-1-12 23:25 發表
請問學生可以帶手提電話返學嗎?

可以帶mobile phone, 不過要家長寫信申請列出理由。但在校內是不准用 mobile phone的, 如有急事,可到學生處借電話。

回復 801# 一家的太陽 的帖子

阿爸的做法可能是對的,讓阿仔下一次考試知道早點温書,毋臨渴掘井。但阿媽的看法亦無不對,讓他作最後衝次,取多幾分吧。

其實阿爸阿媽約的做法都希望阿仔阿女能夠學會分配時間讀書,不過相信他們很快可以掌握到時間分配,不用我們操心呢!

今日放學去接阿仔,Lunch食自助餐,到現在都覺得飽得滯.
有時覺得食自助餐幾無謂.
食得太少,跟錢過唔去,
食得太多,跟自己身體過唔去.
做人幾矛盾.

順便一提,入中學後,好少去學校門口等仔放學.
今天去了,d學生睇落都好正氣,活潑而唔喧鬧.

大家滿意期中試成績嗎?

小女今年入讀,都OK la,只有一科緊緊pass,見她可按時温習已很高興,仲有很多進步空間。

回復 2# 漢堡飽 的帖子

OK,可以接受.  最緊要小女對某些失分也認同是自己大意和不夠準備, 並能自我要求改進和再建立新目標.:)

其實同學們之間分數非常接近, 勢均力敵.  小女要突圍而出, 仍須加"大"把勁啊

漢堡飽 - 你醒目女呢 ??  是否又有份上台領獎呀?

回復 1# E.Y. 的帖子

其實失分最主要是溫不熟或者大意,我女經常失一些大意分,能否取高分分別就在此。
各同學分數差距確很少,精英班尤甚。某一科稍微失準,名次已跌一大截!
有什麼獎?我知最近學校有一個叫扣分最少即準時交功課獎,都幾好笑。可知現今小朋友幾乖!我女兒無份wo!

我女話扣1-5分會有個獎印喺手冊wo,佢個班得一個上台囉獎咋!

回復 2# 漢堡飽 的帖子

從學校校刊得知學校會有些學業獎 (example:  全級first 10, 全班first 3....etc).  是每個學期完結就頒獎, 還是待每學年度終結(every July)才頒呢???

Haha, 準時交功課獎這個新玩意嗎??  亞女都無份上台wo, 只有手冊蓋印仔嘖.

回復 1# E.Y. 的帖子

我女兒手冊都有個印仔。
每個學年各級頭十名,每班頭三名,還有每科第一名,全級進步最多的,都會有獎學金。
領獎日通常會在每年畢業典禮前幾日舉行,即下一學年的十一月中左右,中一二三是低班,其餘高班,會在prize-giving day分兩次進行,得獎同學的家長亦會被邀請出席,頒發時間雖短,但對領獎的就好有意義,因為是一年努力的成果。
要努力呀!每位同學仔都有機會,即有200分之一機會,唔係好難。^^

回復 1# 漢堡飽 的帖子

Good morning.  

資料很詳細, 謝謝.  今年獎學金銀碼稍有變動wor.  希望大家能繼續努力la.   

近日工作清閒 (行內淡季), 可以上來與你談談, 真好!!  遲D旺季工作忙, 我又要消失一輪lu.

等我現在向你家和其它同校Daddy & Mami預早拜年 ~~~  祝各位爸媽身體健康, 心想事成, 橫財就手; 仔女聽教聽話, 精靈活潑, 學業進步

今日是最後限期,學校會縮班嗎?

但冇聽到過學校話要減班喎
問阿仔,都話唔知.
原帖由 漢堡飽 於 11-2-24 12:58 發表
今日是最後限期,學校會縮班嗎?

回覆 818# 一家的太陽 的文章

尋日問阿仔, 阿仔話老師同佢哋講學校已決定減班.

大攪珠嘅學額不減, 只減自行分配學額, 所以學校的自選收生權會進一步減低.

阿仔話, 學校是無奈就範, 因為若拒絕, 不知教育局將來會如何對付他們...:(

What! 我女冇提过,等今晚問吓佢先。依家自行都好難入,D小朋友眞咪好大壓力!
‹ 上一主題|下一主題