用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到 [複製鏈接]

更正以上貼子: Rehearsal

回復 2# jemm 的帖子

你不要對懇親日有好大期望,罼竟他們是剛由小學罼業的中一生,但要留意課室周圍,無論是佈置、壁報、台詞、表演、甚至是小禮品,全部都是他們的心思。
見他們在你們面前表演,心裡當然很窩心,覺得他又長大了一點,升上中學了,不再是個小孩了,幾年後是個大人了。
如果你有任何疑問,明天是個好好的機會,老師會好詳細解釋,無論學生表現,學校行玫都會解答清楚。所以一定要去。到中二三就咁詳細。

回復 762# 漢堡飽 的帖子

thanks for sharing.

回復 748# jemm 的帖子

真的很感謝jemm,delimama,漢堡飽,一家的太陽 的資料及鼓勵...從你們的對話中...我真的感受到 '港旅' 是一所被學生及家長認同的好學校, 老實說..兒子在P.5的時候..我是對華英及迦密較有好感, 但因一次遇見姪兒的舊同學, 原來他就是在'旅港'就讀, 聽他的描述..學校的生活、老師的關注等等..另我對這學校產生很大好感,而留意多了,也跟兒子看了這校的網頁, 而他亦很喜歡這校... 我們已決定'自行'揀選 '旅港'為第一選擇, 希望能順利得到面試的機會!!

回復 764# O仔媽咪 的帖子

all the best, merry christmas and happy new year..........waiting for
your good news.

回復 2# O仔媽咪 的帖子

祝你好運,我們都一定歡迎O仔入旅港大家庭。

今天去了學校「懇親日」.
無論講座及講座後的退場,都安排得好好.
返到班房,都留意到課室佈置、壁報、表演等,睇得出一班學生們落足心機.
總之,好感動!好溫馨!
相信唔係我一個有此感覺.
派發家長留言卡時,幾乎每個家長拿到紙筆後,都低頭專心地寫著留言和感想.

O仔媽咪,參加過今日懇親日活動後,我更加推薦你報開平.
學校比人的感覺就好像冬天的保暖衫.
不起眼,不張揚,但穿在身上很窩心,很溫暖.

回復 767# 一家的太陽 的帖子

見你囝囝讀得咁開心,我都"鄧"你高興呀!!!

回復 768# minijelly 的帖子

多謝!多謝!

囡囡考完試未呀?

回復 3# 一家的太陽 的帖子

我囡班主任真係好好, 佢鼓勵家長要多關心孩子, 除了學業, 佢地初中的心理同生理發展好重要.  佢仲讚今年1E 班好乖. 真係好開心.

回復 769# 一家的太陽 的帖子

明天last day喇!我係facebook睇到1A懇親日既表演,唔知當中有無大家既仔仔女女呢?

聖誕聯歡會玩得開心嗎?我女兒為了班舞比賽弄損菠蘿蓋,但很開心。

各位家長好....
小兒是貴校對面的小六生,成績約是全級180/20,祇是學校泳隊、數學校隊、田徑隊和鋼琴5級..另外由小一開始學習網球至今,但並沒什麼特別成績的獎項!但他特別喜愛貴校,所以他預算自行和大抽獎也選擇貴校,希望家長們可否分享自行考取的心得.在此先謝過.......

回覆 773# kansang 的文章

根據去年的經驗, 以你兒子的成績應有機會自行面試。開平很注重田徑運動, 尤其是男子組, 屬於 Division One, 與La Salle, DBS 等學校競爭。 今年 Grade C (Form 1 & Form 2) 田徑組員質素很好, 越野賽打敗一眾名男校, 僅次於英皇佐治五世。今年有一位田徑成績甚好的中一男生, 不入港島名男校, 改投旅港, 就是因為喜愛旅港的男田訓練。在一個田徑比賽中, 他己破了一項紀錄。
如你兒子在田徑方面有潛能, 但自行或抽獎不成功, 可在叩門時請貴校的體育老師推薦與旅港負責田徑的老師聯絡, 試試是否有機會。
不過, 最好考好呈分試, 準備好面試, 才是最直接的。

原帖由 jemm 於 10-12-23 16:30 發表
根據去年的經驗, 以你兒子的成績應有機會自行面試。開平很注重田徑運動, 尤其是男子組, 屬於 Division One, 與La Salle, DBS 等學校競爭。 今年 Grade C (Form 1 & Form 2) 田徑組員質素很好, 越野賽打敗一眾名男校, ...

謝謝回覆...我會叫孩子考好第三次呈分試的了!

嗰日有去到學校睇聯歡會,大開眼界.
原來開平哋學生都咁活潑嘅.
整個操場逼爆晒哋學生及部分老師,大家齊齊隨音樂跳舞,一眼睇好亂,但跳的過程中又顯示出有秩序,各隊有各隊跳.
睇到一個似愛因斯坦嘅老師(阿仔話係教化學嘅),埋係學生堆裡,跳得好投入,好享受個樣.好好笑.

一句話:青春活力無限。
羡慕!!!

可惜見唔到阿仔身影,其他一年班學生都好少見到。事後問佢,佢話係班房同d同學自己跳。應該係唔夠自信和勇氣落場跳啩。

原帖由 漢堡飽 於 10-12-22 16:19 發表
聖誕聯歡會玩得開心嗎?我女兒為了班舞比賽弄損菠蘿蓋,但很開心。

回復 1# 一家的太陽 的帖子

我女兒中一二也一樣不出課室,只在課室玩,但都好開心,因老師都跟他們一齊玩,無壓力。
今年女兒參加班舞比賽,在操場玩,與其他班一齊又是另一種感受。第三年了,變得主動。
中一未太熟習環境,又是低班學生,自然無咁投入,明年可能又唔同晒。
孩子有無facebook acc. 會睇到好多學校情形。

請問旅港開平的上課和下課時間是幾點嗎?  Thanks

各位旅港家長:

請問.....如果亞女冇體藝成就, 成績band 1 中 / 尾, 係米唔洗諗呀?

上課:8:05am
下課:3:20pm
12:10pm~1:20pm係午休時間.
學生可外出午餐.

請問旅港開平的上課和下課時間是幾點嗎?  Thanks [/quote]
‹ 上一主題|下一主題