用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到 [複製鏈接]

原帖由 漢堡飽 於 10-11-4 22:58 發表
中三的計分方法是怎樣的?
中英數是乘幾?
phy, chem bio又佔幾多呢?

無記錯既話,
中英數乘3,
phy,chem,bio每科100分為滿分.

開始派測驗卷,感覺有起有落,與孩子們一樣充滿期盼,是嗎?

阿仔入中學後第一次測驗.
與小學成績比,有落冇起,而且落差幾大,(我)正學習接受中.
往好既方面諗,今次測驗全部由佢自己搞定,成績唔係差到包尾,是否應該偷笑?(苦笑?)
佢自己似乎都幾難接受,希望可以觸發到佢既上進心.

原帖由 漢堡飽 於 10-11-10 12:53 發表

原帖由 一家的太陽 於 10-11-10 18:24 發表
阿仔入中學後第一次測驗.
與小學成績比,有落冇起,而且落差幾大,(我)正學習接受中.
往好既方面諗,今次測驗全部由佢自己搞定,成績唔係差到包尾,是否應該偷笑?(苦笑?)
佢自己似乎都幾難接受,希望可以觸發到佢既上進心.
...

小學全部band 1生都集中在中一,競爭一定大,老實說亦可知自己孩子在這班學生的高低。不過是第一次,可能適應測驗模式,下次會好d,還有測驗只佔全年好小部份,只要考試好一定可以拉高好多。

回覆 2# 一家的太陽 的文章

接受是最重要,對他們都是重大打擊----經驗之談. 我會把(我好愛你,我支持你,要適應下)常掛在嘴邊,只求進步中

原帖由 ykitty 於 10-11-11 19:59 發表
接受是最重要,對他們都是重大打擊----經驗之談. 我會把(我好愛你,我支持你,要適應下)常掛在嘴邊,只求進步中

父母是他們最大的支持及後盾,有你們的支持,他們就不會失去鬥志。

Thanks for sharing & support!!
原帖由 ykitty 於 10-11-11 19:59 發表
原帖由 漢堡飽 於 10-11-11 23:09 發表

父母是他們最大的支持及後盾,有你們的支持,他們就不會失去鬥志。

我囡測驗成績都算幾好, 係英文麻麻, 不過都合格.  今日測埋最後兩科.  希望 ok 啦.  mid-term exam 一月考喇, 大家一齊努力 !!

原帖由 漢堡飽 於 10-11-10 12:53 發表

我囡個班有個男同學科科都有8x-9x 分, 前日派 I.S. 卷, 得六十幾分, CRY 得好犀利, 仲對住個窗自言自語. 真係好大壓力.  昨日測完中文仲嘔, 好慘.  所以我同呀囡講盡力就算, 因為小學上中學真係好大分別架.

原帖由 detungmama 於 10-11-12 13:27 發表
我囡個班有個男同學科科都有8x-9x 分, 前日派 I.S. 卷, 得六十幾分, CRY 得好犀利, 仲對住個窗自言自語. 真係好大壓力.  昨日測完中文仲嘔, 好慘.  所以我同呀囡講盡力就算, 因為小學上中學真係好大分別架.

...

係呀,中學有時唔係你溫書就有好成績  
不過初中就好d,你肯付出成績一定唔會太差 !

阿仔派了幾科卷,成績尚算可以。從他口中知悉,同學們都愛比較,每派多一科,就加起來再平均,看看誰最好,我多你0.7分,你少我1.3分,十分有趣,可見這群旅港新人類,鬥心不少。
不過,我告訴他,與其和別人比較,不如將自己作為競爭對手,德智健勤四方面,都要一次比一次進步,開開心以去享受六年中學生活。

回復 1# jemm 的帖子

同學間有競爭是好事,大家在成績上你追我趕,平時大家又hihihaha玩埋一齊,我們家長就會好放心。
band 1生總有一兩科成績特別標青的,好的就要多多讚賞,差的就要盡量幫他補底。

今天明報有關旅港的報導

直資爭崩頭難「加班」
家長憂官中名校縮班競爭大
...............
.................
憂成政策白老鼠 不報官中
...........
............

家住紅磡區的許太指出,最希望女兒入讀同區的津中旅港開平商會中學,但派位儼如參加「大抽獎」,又擔心學校縮班,令入學競爭更大。她批評當局縮班政策未有效慮家長感受,「即時推出便要即時配合」難以適應,她揚言絕不考慮報讀官立中學,擔心推行政策時官校要「行先死先」。
.............
...............

<<詳情請參閱明報>>

回復 1# jemm 的帖子

真多謝為旅港開平宣傳,入旅港是否真很難?我又唔覺得,我女兒當時無驚無險就入到,第一志願,我都無擔心過。如果旅港減至四班,我贊成,中一學生一年比一年少,如果仍維持五班我怕學生質素只會有降無上。老實講,現在五班的學生,有部份都幾勉強。

回覆 漢堡飽 的帖子

不用多謝, 作為旅港人的家長, 正如你和其他家長一樣, 將好的學校推介給小學家長, 是應有之義。 因為我亦是從網上討論區(包括你們的)和幾位阿仔師兄師姊的家長知悉旅港的情况, 才決定讓他首選報讀(起初我是不同意的)。
我對學校軟件的要求遠比硬件高, 而老師教學的熱誠、態度和教學方法至為重要, 所以開學至今, 不斷詢問阿仔每科上堂情况, 和他對眾位老師的感覺, 結果絕大部份是正面的、認同的和喜愛的。而他這兩個多月的旅港生活十分開心, 和小學時一樣, 不時告訴我校內一些有趣的事情, 我認為他的抉擇大抵是對的。
相對於一些其他的同學, 他是應該感恩的。唉!他告訴我, 有一些舊同學, 在 Facebook 上留言, 不喜歡自己的學校,不喜歡上課, 希望能從回小學生生活, 永不長大, 而我是認識他們的, 真是無奈。

旅港學習氣氛真係好好, 測驗個段時間, 我問呀囡, 班內同學回校後有無溫習, 佢話個個都好乖地溫書.  好開心呀囡可以入讀這間學校.  係呀, 我個囡今次每科測驗成績無小學時咁平均.

原帖由 漢堡飽 於 10-11-13 17:07 發表
同學間有競爭是好事,大家在成績上你追我趕,平時大家又hihihaha玩埋一齊,我們家長就會好放心。
band 1生總有一兩科成績特別標青的,好的就要多多讚賞,差的就要盡量幫他補底。 ...

我囡仲攪笑, 返學頭一個月日日回家就唱校歌. 真係比佢笑死. 返左兩個幾月學, 發覺旅港水準真係幾高, 功課話多唔多, 話少唔少, 都幾忙架! 開平家長, 大家一齊努力吧 !!

原帖由 jemm 於 10-11-15 01:09 發表
不用多謝, 作為旅港人的家長, 正如你和其他家長一樣, 將好的學校推介給小學家長, 是應有之義。 因為我亦是從網上討論區(包括你們的)和幾位阿仔師兄師姊的家長知悉旅港的情况, 才決定讓他首選報讀(起初我是不同意的) ...

原帖由 detungmama 於 10-11-15 11:10 發表
我囡仲攪笑, 返學頭一個月日日回家就唱校歌. 真係比佢笑死. 返左兩個幾月學, 發覺旅港水準真係幾高, 功課話多唔多, 話少唔少, 都幾忙架! 開平家長, 大家一齊努力吧 !!

...

我哋D兒女都算幸福, 入倒自已喜愛的學校, 又認識很多新同學, 在愉快和友好的氛氖下學習, 大低我們都可以放心, 讓他們學習獨立自主, 挑戰未來, 探求知識, 維護公義和真理。孩子們, 加油! 邁向成功之路。

各位~

呀女現讀農圃官小, 上次5年級下學期全級50/140 (成績表上中英數常keep到B).  操行有B+, 冇咩運動架....只係好多學校操行獎 & 服務獎, 5年級下學期至衣家都做班長.

我地2/12開始考2nd呈分試, 會再努力~  唔知會唔會有d機會入旅港呢?

Thanks!!

原帖由 Siuchoi 於 10-11-17 13:04 發表
各位~

呀女現讀農圃官小, 上次5年級下學期全級50/140 (成績表上中英數常keep到B).  操行有B+, 冇咩運動架....只係好多學校操行獎 & 服務獎, 5年級下學期至衣家都做班長.

我地2/12開始考2nd呈分試, 會再努力~  唔知 ...

你女兒應該有band 1水平,大抽獎一定有機會,但自行收生就勉強,我睇機會不大。所以如你所說要再努力。
‹ 上一主題|下一主題