用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到 [複製鏈接]

回覆 #2 lk362 的文章

Hi,
想問問, 如果想第一選旅港, 小六成績全級或全班要考第幾呢, 中英數常是否全部要90分A級以上呢, 第一輪面試考甚麼, 面試是否全英語交談,另想問華英/旅港/迦密是否同grade.

RE漢堡飽
旅港程度唔算太難
每年都有人留班
(應該係平均分fail個d)
功課都唔係好多
課外活動方面,,
每年9月都有2日係ECA Fair
係Hall到搞...
唔同club都有自己攤位
可以tick左名先...
好似中文,英文學會
都係定期有d activities
中文學會就有書法比賽.燈謎等等
英文學會就有睇下movie...
不過如果join左d sports個類
就要成日training..
至於"課外活動是否一定要入組"
其實如果係街外有參加活動eg.樂器
係school5參加都ok
不過係學期尾(即7月)除左
派成績表,仲有一張係課外活動紀錄,,,
到時空白一片就唔多好啦....

RE:MKY
首先係讀邊間小學??
有冇課外活動??
華英/旅港/迦密
都係Band1中既英中..
課外活動似乎旅港較佳

旅港給我印象是動靜皆宜,成績不一定是top,但亦有一定水平,體育更愈來愈好,好有野心成為名校。

希望我無為女兒選擇錯誤㕸!

另外,學校多人拍拖嗎?我在街上未見過,未見過不等於無,我見過華英都有,但是旅港?

小兒就讀開平,今年升F.4了,呢間學校校風真的很好,學生大部份都好乖,放學時間校門前好少見到有唔三唔四嘅人等放學!的確呢間學校田徑好勁,近年音樂都開始up緊,功課一D都唔多,係課外活動反而多D,可能我個仔參加嘅活動都需要練習的關係啦,所以好多時放學後都留到好遲先走架!

原文章由 sm0411 於 08-7-25 16:44 發表
小兒就讀開平,今年升F.4了,呢間學校校風真的很好,學生大部份都好乖,放學時間校門前好少見到有唔三唔四嘅人等放學!的確呢間學校田徑好勁,近年音樂都開始up緊,功課一D都唔多,係課外活動反而多D,可能我個仔參加嘅活動都需要練習 ...

多謝回覆,日後再有問題,請指導我這個新丁家長。

原文章由 sm0411 於 08-7-25 16:44 發表
小兒就讀開平,今年升F.4了,呢間學校校風真的很好,學生大部份都好乖,放學時間校門前好少見到有唔三唔四嘅人等放學!的確呢間學校田徑好勁,近年音樂都開始up緊,功課一D都唔多,係課外活動反而多D,可能我個仔參加嘅活動都需要練習 ...

你好﹗今年小囡要選校了,旅港開平是其中一間心儀中學(其實對旅港所知不多,只知道口碑十分好),能否請你講講旅港的實際情況。例如:

~你的小朋友讀了3年,對老師的評價好嗎?正面嗎?
~學校現在有否開設通識課程?
~中六收生是否全收自己學校的學生?
~有否分精英班?若有~資源會否全投放在精英班?
~每年的測、考、評估多嗎?
~音樂開始up緊,是否指管弦樂團?學校除了管弦樂團有否開設    中樂團?

這麼多問題要你解答,不好意思﹗請代為解答,謝謝﹗

原文章由 樂樂家 於 08-7-26 01:05 發表

你好﹗今年小囡要選校了,旅港開平是其中一間心儀中學(其實對旅港所知不多,只知道口碑十分好),能否請你講講旅港的實際情況。例如:

~中六收生是否全收 ...

不介意的...我可以幫你解答
老師大部分都好好的~

冇.可能你會話好多學校都有
但旅港較強調"基楚"
所以並沒有開設通識課程

~中六收生是否全收自己學校的學生?
係呀~2007中六文,理各收31人
本身學校唔收校外生!

~有否分精英班?若有~資源會否全投放在精英班?
有~你睇番我係e個post回復~可見details~
F.1 A,B,C都唔算精英班
到F.2先叫有精英班
其實同F.2 B ,C, D不太大分別
但學習氣氛會較好
老師要求亦較高
而F.2 E班係成績排最尾三十幾名
英文分兩班上
所以資源不會全投放在精英班

~每年的測、考、評估多嗎?
一般中,英有默書
quiz就要睇教既老師而定
每個學期有一次test同一次exam
test佔一個學期20%
exam佔一個學期80%
上下學期總成績各佔50%

~音樂開始up緊,是否指管弦樂團?學校除了管弦樂團有否開設    中樂團?
應該各方面啦
同埋F.1有一人一樂器
今年F.1學生有chance參加music contest管弦樂團既演出
沒有中樂團.只有orchestra & choir

ik362,

唔該哂你呀﹗

真不好意思,我這個問題媽媽還有些問題想問,

~334的時候,通識不是列為必修科嗎?有冇消息話幾時開辦?

~F.3 升 F.4 時,知否是不是全部學生都升上F.4?

~你提到的 F.1 一人一樂器,是不是一定要在學校學,自己在外面學的可以嗎?是否一定要西樂?(阿囡只愛中樂 )

~F.1 - F.3 測考的科目多嗎?是否每一科都計算在平均分內?(因為有朋友的孩子在直資學校讀,他考試只是考5科,而在津校讀的小朋友要考成7-8科之多。)

又要麻煩你,ops:" /> ops:" /> 謝謝﹗

#原來中學都仲要默書ga,我以為只係小學要添#

[ 本文章最後由 樂樂家 於 08-7-26 20:43 編輯 ]

原文章由 樂樂家 於 08-7-26 12:52 發表
ik362,

唔該哂你呀﹗

~你提到的 F.1 一 ...

係呀, 通識科將會列為新高中課程既必修科, 至於幾時開辦就應該係334課程開辦o個個年度, 即係09年升f4既學生開始.
(其實大家唔洗太擔心師資問題呀, 因為開平f6,7不嬲都有開辦as通識科, 我仲知當中有老師係香港通識教育教師聯會副主席)

除左成績特別差既學生升唔到之外(即係總平均分唔合格), 其他都係全部升番原校.

~你提到的 F.1 一人一樂器,是不是一定要在學校學,自己在外面學的可以嗎?是否一定要西樂?
呢樣係開平既新政策, 所以唔太清楚喇...

~F.1 - F.3 測考的科目多嗎?是否每一科都計算在平均分內?
考核既科目我諗都係同普通津校差唔多(都係chin, eng, maths, science, geog, epa, chin.hist & history), 除左一d閒科(即係pe, music, art, putonghua), 其他科都計入平均分內.

[ 本文章最後由 christina_b 於 08-7-26 16:50 編輯 ]
:-)

原文章由 樂樂家 於 08-7-26 12:52 發表
ik362,

唔該哂你呀﹗

~你提到的 F.1 一 ...

我補充小小啦
F.1 一人一樂器不用一定在學校學
校外亦可~中樂也算~
應該不用再在學校再學
至於F.1,F.2計分
test : 中,英,數,中史,西史,地理,i.s. , epa
exam就計埋PTH,VA,computer,Music,家政
F.3就多左phy,chem.bio+econ
冇左I.S.+EPA

原文章由 christina_b 於 08-7-26 16:47 發表

係呀, 通識科將會列為新高中課程既必修科, 至於幾時開辦就應該係334課程開辦o個個年度, 即係09年升f4既學生開始.
(其實大家唔洗太擔心師資問題呀, 因為開平f6,7 ...

多謝你的回覆

"通識"其實都幾廣泛,好像樣樣都要識,睇起來又好像沒有特定課題,很多學校都還在摸索學習階段,但通識又被列為必修課程,所以才有此一問。

原文章由 lk362 於 08-7-26 20:16 發表

我補充小小啦
F.1 一人一樂器不用一定在學校學
校外亦可~中樂也算~
應該不用再在學校再學
至於F.1,F.2計分
test : 中,英,數,中史,西史,地理,i.s. , epa
exam就計埋PTH,VA,computer,Music,家政
F.3就多左phy,chem.bi ...

好開心有這麼多熱心的家長,真的非常感謝﹗

還有問題想問一吓

~PTH,VA 是甚麼科目?
~家政是否只是女孩子讀?
~男孩子是否要讀另一科"工藝"(我不知道是否叫工藝還是什麼)
~家政科考試點考呀?

計計埋埋考試要考13科
我以前讀書都唔駛考咁多科ga

原文章由 樂樂家 於 08-7-26 21:19 發表

好開心有這麼多熱心的家長,真的非常感謝﹗

還有問題想問一吓

~PTH,VA 是甚麼科目?
~家政是否只是女孩子讀?
~男孩子是否要讀另一科"工藝"(我不知道是否叫工藝還是什麼)
~家政科考試點考呀?

計計埋埋考試要考 ...

PTH=普通話
VA=視覺藝術
男女都係家政
家政分Needlework同Home Management
前者即縫紉,後者即cooking
一般會計平時分+exam分
有cooking exam,needlework就年年5同topic
如果到時真係讀,會知道details

原文章由 lk362 於 08-7-27 16:58 發表

PTH=普通話
VA=視覺藝術
男女都係家政
家政分Needlework同Home Management
前者即縫紉,後者即cooking
一般會計平時分+exam分
有cooking exam,needlework就年年5同topic
如果到時真係讀,會知道details ...

謝謝解答﹗

旅港~是我們自選的其中一間心水學校,所以希望了解多些才落實次序。在此謝過幫忙解答的家長。

請問F1咪要讀好多科,我女兒needlework and cooking都是一點也不通,又無興趣,大考計分實死硬,點好呢?

原文章由 漢堡飽 於 08-7-28 13:29 發表
請問F1咪要讀好多科,我女兒needlework and cooking都是一點也不通,又無興趣,大考計分實死硬,點好呢?

唔洗怕!其實大部分人都唔識...
needleworkF.1會學下d stitches先
上堂留心就ok..
同埋女仔係needlework有優勢
起碼細心+有耐性
cooking第一次好似會煮炒蛋多士
好easy架

好感動呀,有咁熱心的 家長,令我也對學校了解更深,我這個升中三的家長對學校一知半解,真佩服又慚愧。

各位家長買新校服味?

醒目開學勳章

回覆 #1 漢堡飽 的文章

買o左喇! 係愛民買.
‹ 上一主題|下一主題