用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到 [複製鏈接]

女兒考完試早放,就與同學仔行土瓜灣,考試的後遺症。輕鬆一吓又無妨。明白女兒考中文,最弱一科大考驗。

原帖由 漢堡飽 於 09-1-8 22:58 發表
女兒考完試早放,就與同學仔行土瓜灣,考試的後遺症。輕鬆一吓又無妨。明白女兒考中文,最弱一科大考驗。

哦~有幾日我個女考完試之後要考oral
番到家都成點幾兩點
休息一陣又要溫書
p.s.你有冇咩學習普通話(講)既suggestions?
我個女e方面好差

我也無學好普通話的建議,除了要多講外,我想不到有其他方法,找普通話老師?..
至於韻母等的學術知識,如果有學過拼音,應該問題不大,我女兒以前曾學拼音及公文,有個底子,這方面對她無難度。
女兒剛考完G.E,我覺得好淺,只是一般的中一程度,兩篇comprehension都好淺白,無生字。Final exam 一樣就發違啦!

原帖由 漢堡飽 於 09-1-10 12:29 發表
我也無學好普通話的建議,除了要多講外,我想不到有其他方法,找普通話老師?..
至於韻母等的學術知識,如果有學過拼音,應該問題不大,我女兒以前曾學拼音及公文,有個底子,這方面對她無難度。
女兒剛考完G.E,我覺得好淺,只是一般的中 ...

哦!
我女F.1 個陣comprehension ok難下架
可能一次次
上年F.3 eng. exam係外籍老師出
精英班都成一半fail ar..
我女昨天eng.compsition考寫letter,imaginative writing,看圖作文..3選一
次次我女都寫letter~
容易拿高分wor..
不過都要train下佢寫下其他topics先得!

終於考完試LA!
校網update左d相
有F.1 picnic同懇親日
懇親日有d相係成班企起家長面前
係做緊d咩?

考完試家長都放鬆了。跟著又盼望等每科的分數。不過他們下星期還有oral 未考,仍要準備。

懇親日班學生在家長面前唱一首歌,又每一組介紹學校生活,班房佈置,派食物等。見到他們我們一班家長一定好甜,好感動。我也很高興,覺得女兒又長大了。

考試卷會派給學生嗎?何時派成績表呢?

原帖由 漢堡飽 於 09-1-16 12:33 發表
考完試家長都放鬆了。跟著又盼望等每科的分數。不過他們下星期還有oral 未考,仍要準備。

懇親日班學生在家長面前唱一首歌,又每一組介紹學校生活,班房佈置,派食物等。見到他們我們一班家長一定好甜,好感動。我也很高興,覺 ...

哦..
下星期考試卷陸續會派啦!
我女今日都已經收到幾份卷
成績表應放埋新年假先派~

知道晒各科成績味?

我大部份都知,都幾滿意,亦有些科目是意料之外的差及好。

新一年祝大家萬事如意,身體健康。

原帖由 漢堡飽 於 09-1-24 14:11 發表
知道晒各科成績味?

我大部份都知,都幾滿意,亦有些科目是意料之外的差及好。

新一年祝大家萬事如意,身體健康。

大部分都知~差一兩科
今次ar女 maths失手(F.3 maths 要乘3......)
唔多唔少都拖低average個分
Second term再努力啦!
新年快樂!

我女兒派了數學卷,全班竟然有九位同學有九十分以上,會不會試卷太淺,抑或學生好呢?旅港好多高手wo!

太多高手,一失手好易被追過,都幾大壓力。F3數學是x3嗎?如果係就好,因女兒數學是強項,免被中文拖低。

原帖由 漢堡飽 於 09-1-24 23:55 發表
我女兒派了數學卷,全班竟然有九位同學有九十分以上,會不會試卷太淺,抑或學生好呢?旅港好多高手wo!

太多高手,一失手好易被追過,都幾大壓力。F3數學是x3嗎?如果係就好,因女兒數學是強項,免被中文拖低。 ...

d卷深定淺就一時時
不過通常Long questions最後一條係最難
你可以留意下~
ar女個班上次測驗maths都有成5,6個人滿分
所以開平有唔少maths勁既人!
係呀!F.1到F.2maths都係x2~
F.3就x3!

二十一日派成績表,今次會見家長嗎?有無特別要注意的事呢?

原帖由 漢堡飽 於 09-2-5 19:05 發表
二十一日派成績表,今次會見家長嗎?有無特別要注意的事呢?

是21日嗎?我女說班主任從來無講過幾時派成績表
往年都係2月派成績表+家長日(單獨見班主任)
之前會派通告約時間(跟學號排)
可能下星期派通告

係呢,我聽到ar女話F.1 聽日去camp
實令你個女好難忘~好似有唔少遊戲玩架!

是呀!她今明兩天是成長營。她很開心,當成長營是去旅行一樣。除了中一外,高班有無類似的活動呢?

派成績表那日一定既緊張又期待。

原帖由 漢堡飽 於 09-2-6 10:16 發表
是呀!她今明兩天是成長營。她很開心,當成長營是去旅行一樣。除了中一外,高班有無類似的活動呢?

派成績表那日一定既緊張又期待。

原來今天派了通告了..
還要等兩星期先派成績表..ar女好緊張

高班都有camp去..好似係領紬個d先有

好耐無黎e個post啦..
阿女話今個星期係閃避球比賽,
你個女有冇join?
佢話今日見到F.1同F.2比賽都ok好睇wor!
P.S.上個星期五派左report card既初稿
不過冇名次睇..F.1有冇ar?

我女兒只對象棋,數學有興趣,對於球類運動更是一竅不通,閃避球?她無提過。名字好吸引,應該好刺激。我去問她先。

上星期也有派report card稿。大概成績都知道,只是不知名次,今次她一定無上次咁高。星期六早上就知了。成績雖然重要,但我更注意是她上堂的情況。

她說同學們現在常散播流言,說xx鍾意yy,成班同學都有份,這些都可能是男女校一定有的遊戲。亦是初中常有的動作,聽到就覺得學校生活好快樂好天真。

妳女兒中三有無這些遊戲?乖好多抑或更甚呢?

原帖由 漢堡飽 於 09-2-17 21:33 發表
我女兒只對象棋,數學有興趣,對於球類運動更是一竅不通,閃避球?她無提過。名字好吸引,應該好刺激。我去問她先。

上星期也有派report card稿。大概成績都知道,只是不知名次,今次她一定無上次咁高。星期六早上就知了。成績雖 ...

邊個鍾意邊個就實有
不過傳一陣d同學就冇"隱"
又傳過第2個
雖然係"遊戲",但講得太厲害,
就會影響人+上課氣氛
始終不是太好~

雖然他們喜歡玩這些遊戲,我教女兒不要太在意,切勿當真就得。

想請問音樂考甚麼,體育係不係要考筆試 ,
有幾多班精英班,
如果一般小學band1生入來讀,
會不會讀得很辛苦.
希望不好覺得我煩!sorry!
‹ 上一主題|下一主題