用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到 [複製鏈接]

原帖由 lk362 於 08-12-4 22:18 發表

中文有了第一次經驗
下次會好好多.比心機!
我女在精英班中游位置...尚算滿意
有時候...寧願入精英班但係排尾幾個定係
係普通班做頭幾名..真係好予盾
入精英班個讀書氣氛會好d,
老師又會講多d課外知識
但係普通班做 ...

我都有同感,在精英與普通班頭上上落落,會好予盾,我女兒偏偏在這區域打滚。
要她有大進步不容易,只要她有盡力,有進步已好滿意,因她根本一點也不差。最重要她有快樂的學校生活,能培養到自信,有鬥志,有見識,有一班互相鼓勵的朋友。我見她在開平已一步一步走近了。
宜到現在,她在開平好快樂,學到很多,見識也增加,學校也給她發揮很多自己長處的機會。
能不能入精英班,靠她的努力。
點解家長日你也去呢?你是家教會嗎?

原帖由 漢堡飽 於 08-12-5 18:01 發表

我都有同感,在精英與普通班頭上上落落,會好予盾,我女兒偏偏在這區域打滚。
要她有大進步不容易,只要她有盡力,有進步已好滿意,因她根本一點也不差。最重要她有快樂的學校生活,能培養到自信,有鬥志,有見識,有一班互相鼓勵的朋 ...

到最後入精英/普通班都好
我覺得盡左力就入A-D都冇所謂既...
我不是家教會.
星期日F.1係懇親日
其餘既form係家長日

呢位呀姐(or呀哥), 你唔好係度攪啦,你想害呢位張SIR之嗎,呢度冇人中計架啦!

原帖由 AnitaChan123 於 08-12-6 09:16 發表
我的小兒兩年前已開始找住將軍澳豪庭的張SIR補習英文, 成績突飛猛進, 他經驗豐富, 有多年教EMI學校的經驗, 不知你們找誰補習呢? 如有興趣, 可致電給他, 電話: 98215664 ...

只要我們對這些無聊廣告透明,他們就會消失,無必要回應。

點解到現在這討論區只剩下我漢堡飽和lk362,我記得開頭有不少回應。無話題?無興趣?或學校實在太好了!

原帖由 漢堡飽 於 08-12-6 12:48 發表
點解到現在這討論區只剩下我漢堡飽和lk362,我記得開頭有不少回應。無話題?無興趣?或學校實在太好了!

我也想講呀
有多d家長傾會好d
會唔會d家長太忙?
點都好,見到e個post既Hoi Ping家長都回應下啦!

家長日完成了,好開心見到全班同學仔一齊唱歌,覺得女兒又長大咗。
家長好關住精英班的問題,原來考第十至二十平均分只差三分,全級考第三十至六十,競爭好激烈,被踢出精英班的會覺得好唔抵。唉!我就在這一班。

原帖由 漢堡飽 於 08-12-8 22:35 發表
家長日完成了,好開心見到全班同學仔一齊唱歌,覺得女兒又長大咗。
家長好關住精英班的問題,原來考第十至二十平均分只差三分,全級考第三十至六十,競爭好激烈,被踢出精英班的會覺得好唔抵。唉!我就在這一班。 ...

That's true.
每一分其實都好緊要
0.幾分又差一兩名架
我覺得想讀精英班就要係主科要比其他人好
否則好容易被淘汱!
但下次mid-term exam卷會難d
d分會差得遠d..程度高低就顯然易見
我女以前F.1 first term都冇頭44
之後2nd term追番~
今年F.1班班都係40人
上到F.2精英班都應該係40人?
如果係,競爭又大左啦

我女兒到現在仍未開竅,每日都hehehaha,無憂無慮,間中集中精神溫書外,其餘都要我們督促,從無自行自覺。唉!

原帖由 漢堡飽 於 08-12-9 22:57 發表
我女兒到現在仍未開竅,每日都hehehaha,無憂無慮,間中集中精神溫書外,其餘都要我們督促,從無自行自覺。唉!

遲d就冇咁hea
臨近final exam會好多野做架
係學校有扣分制度,學生好多都會自動自覺
做好d功課..不竟扣滿20要記落手冊到

明日photo taking,有什麼用途?

原帖由 漢堡飽 於 08-12-11 22:45 發表
明日photo taking,有什麼用途?

只是普通既影班相
遲d有幾幅俾學生選擇
都係$10內一張
By the way,exam time table出左
想當年我女F.1,中史同西史一齊考
讀到人都癲!

見到exam. table,點解有一日無科目要考卻要上堂?那有心情上堂呢?我以前讀中學考試就一次考晒,不會考一日,第二日又要上堂。

原帖由 漢堡飽 於 08-12-13 08:45 發表
見到exam. table,點解有一日無科目要考卻要上堂?那有心情上堂呢?我以前讀中學考試就一次考晒,不會考一日,第二日又要上堂。

F.4 or above放完假就要考試
因佢地比F.1-F.3要考多三日
soF.1-F.3就番三日先考
個三日既下午就o岩o岩分到俾F.1,F.2,F.3
考listening同putonghua呢d閒科
開平不嬲都係咁分
同埋個三日可以比老師教埋d書
同做下revision~

看08年會考及a level的成績,每科與華英比較,發覺文科比華英弱,而理科反而旅港好一些。大家都是叮噹馬頭,可是我始於覺得旅港知名度總比不上華英,外人以為華英比旅港好。

原帖由 漢堡飽 於 08-12-13 21:48 發表
看08年會考及a level的成績,每科與華英比較,發覺文科比華英弱,而理科反而旅港好一些。大家都是叮噹馬頭,可是我始於覺得旅港知名度總比不上華英,外人以為華英比旅港好。 ...

嗯..不過今年旅港係CE/AL既passing rate都差左d
但有時都不能只靠成績定奪中學的高低
其實why旅港理科比文科好?
係有reason架..
直至依加中四既理科(A班)
年年都有over90%(甚至多d)係3A上
即係大部分既精英都去左讀理科
呢d精英好多文+理都掂
止不過最後只有小貓三幾隻揀文科
呢樣可能係文科成績差d既reason之一
仲有既...你有興趣我先再講啦..
依家旅港係田徑上面成績比得上一d名校
係男女校中算最top
一定會因此越來越多人認識旅港!

原帖由 lk362 於 08-12-14 22:52 發表

嗯..不過今年旅港係CE/AL既passing rate都差左d
但有時都不能只靠成績定奪中學的高低
其實why旅港理科比文科好?
係有reason架..
直至依加中四既理科(A班)
年年都有over90%(甚至多d)係3A上
即係大部分既精英都去左讀 ...

所以將來三三四制無文無理,但最後結果,全部精英都是去讀理,文的都是比較弱的一批。走回老路。
你話還有其他原因是什麼?

原帖由 漢堡飽 於 08-12-15 22:19 發表

所以將來三三四制無文無理,但最後結果,全部精英都是去讀理,文的都是比較弱的一批。走回老路。
你話還有其他原因是什麼?

就係有d開平學生(低form/高form)
都只係死背一d書內容
for example:
有a,b,問你邊樣重要d?
好多人會解釋a,b既內容
長篇大論..背到幾多寫幾多
但好少人真係會compare兩樣野既不同之處
like: direct vs indirect
major vs minor
which one is the root of the matter?
從而conclude邊樣係more important
而唔係a,b分開解釋
今年F.2開始,History試卷只有data-based questions
同long questions..再無fill in the blanks,matching,
mc...所以唔係背灑d內容就過關
so就要由低form train 答題技巧!
講開history,你個女有冇上過以下既website?
http://www.schoolhistory.co.uk/
many useful worksheets and information are available in this website.

與其他家長分享,知道將來考試的問題大都是data-base questions,但不知評分的標準是怎樣,現在她的功課都有很多類似的形式。尤其是歷史科,要有自己的觀點。有時覺得一課好似教得好慢,要做一個project,又要與同學合作,又話劇,又要做prsentation,希望她早一點適應。

多謝!此website 相當實用。

原帖由 漢堡飽 於 08-12-16 21:12 發表
與其他家長分享,知道將來考試的問題大都是data-base questions,但不知評分的標準是怎樣,現在她的功課都有很多類似的形式。尤其是歷史科,要有自己的觀點。有時覺得一課好似教得好慢,要做一個project,又要與同學合作,又話劇, ...

有時教一課真係好慢...
History我個女上次test只係考World War I
既兩個causes..書要讀既..十頁都冇..仲要有d係map
History想高分英文能力都好緊要
有時會問有咩adjectives/phrases適合形容個d source.
少d詞匯都唔得
‹ 上一主題|下一主題